Yakın Gelecek
Siteyi Tavsiye EtSiteyi Tavsiye Et
Giriş Sayfası YapGiriş Sayfası Yap
Sık Kullanılanlara EkleSık Kullanılanlara Ekle










 
Hoşgeldiniz



İnternette virüs alarmı

F-Secure adlı güvenlik şirketine göre, virüs, ekli dosyaları kullanarak iki gün içinde 100 milyondan fazla elektronik mesaja bulaştı. Şirketin anti-virüs yazılım uzmanlarından Mikko Hypponen, 'Elektronik postaların sayısına bakacak olursak Mydoom, Sobig virüsünü geçecek.

Bu, şimdiye dek hiç görülmemiş büyüklükte bir saldırı. Şu anda e-maillerin yüzde 33'üne virüs bulaşmış durumda' dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Symantec Türkiye Temsilcisi Gökhan Say da internet üzerinden tarama yapacak virüsün herkesi etkileyebileceğini ve asıl zararı 1 Şubat'tan itibaren vermeye başlayacağını söyledi. Say, virüsü taşıyan e-maillerde '.exe, .scr, .zip ya da .pif' dosya ekleri göründüğünü, mail açıldığında 'ek dosyayı açın' diyen bir mesaj yazdığına dikkat çekti.
Bu arada F-Secure, Mydoom virüsünün yeni versiyonunun tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, 1.5 saat süren bir uğraşın sonunda yeni versiyon için de antivirüs geliştirildiği belirtildi. Uzmanlar, kullanıcılardan, antivirüs programlarını yenilemelerini istedi.

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar başlık satırı ve göndericisi garip gelen tüm emaillerin açılmadan silinmesi yönünde uyarıyorlar. Anti virüs şirketleri, virüse karşı gerekli güncellemelerin yapıldığını ve virüsün listelere eklendiğini bildirdiler.

Uzmanlar hızla yayılan virüsün (Mydoom, Shimgapi, Novarg ve Mimail.R) kısa zamanda milyonlarca email üretebileceğini ve yüzbinlerce makineye bulaşabileceği tahmininde bulunuyorlar.

Kazaa dosyalarına giriyor
Virüsü tayışan emaillerde .exe,.scr,.zip, ya da .pif dosya ekleri görünüyor. Virüslü email genelde bir hata raporu veya ‘test’ başlığıyla beliriyor, açıldığında ise mesajın ek dosyada olduğu ve bu ek dosyanın açılması gerektiğini belirtiyor. Virüs de ek dosyanını açılmasıyla kullanıcının bilgisayarına bulaşıyor. Virüs daha sonra kullanıcının adres defterindeki tüm adreslere kendini yeniden gönderiyor. Eğer kurbanın bilgisayarında Kazaa dosyası bulunuyor ise, o durumda dosya paylaşımı yoluyla yayılmak üzere virüs bir kopyasını da buraya bırakıyor.

Virüsün hedefi konumundaki SCO şirketi sözcüsü de kurumsal web sitelerinin yavaşladığını ancak kurumlarına karşı bir saldırı olasılığından söz etmek için erken olduğunu belirtti.

İnternetteki diğer virüsler
Öte yandan düşük güçte yayılan iki adet daha virüsün internette dolandığı tespit edildi; Mimail.Q ve Dumaru virüslerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Mimail.Q virüsünün “Hi my sweet Nancy” başlığıyla, Dumaru virüsünün ise “Important information for you. Read it immediately!” başlığıyla göründüğü ve Dumaru ‘myphoto.zip’ ek dosyası taşıdığı bildirildi.


Önceki Haber Sonraki Haber