Cemil AYDOĞDU
Bu araştırmada Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Kimya Eğitimi Anabilim Dalında yapılan laboratuvar uygulamalarının yürütülmesinde, öğrencilerin karşılaştıkları sorunlar ve laboratuvar uygulamalarında öğrenilen kimya bilgilerinin kalıcılık durumu, öğrencilerin değinilen konulara ilişkin görüşleri, hazırlanan anket ve laboratuvar başarı testinin uygulanması ile aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Laboratuvar uyuglamalarının başarısını etkileyen faktörlerin başında uygulaması yapılacak konu ile ilgili çalışan kişinin ayrıntılı teorik bilgiye sahip olup olmamasıdır. Eğer uygulaması yapılacak konuda teorik bilgi eksikliği varsa çalışmanın başarılı olma olasılığı düşük olacaktır. Kimya laboratuvar uygulamalarında deney konuları ile teorik derslerin paralel olmadığı, bunun sonucunda öğrencilerin teorik bilgi eksikliği çektikleri, uygulama için öngörülen zamanın yetersizliği, öğrencilerin laboratuvar uygulamalarına, laboratuvar elkitaplarını ve gerekli kaynakları okuyarak hazırlandıkları ve laboratuvar uygulamalarında teorik derslerde görülen konuların işlenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Öğrenciler kimya laboratuvar uygulamalarına öğretici rehberliğinde aktif olarak katılıp, birçok laboratuvar kullanma becerilerini kazanacaklardır. Kimya laboratuvar uygulamalarında öğrencilere yeterince rehberlik edilmediği, laboratuvarda görevlilerin deneylerle ilgili doyurucu açıklama yapmadıkları ve öğrencilerin sözkonusu deneylerle ilgili araç-gereç eksikliği çektikleri saptanmıştır. Laboratuvardaki kimya öğretiminin kimya derslerinin öğrenilmesine katkısının oldukça fazla olduğu, deney konuları ile teorik dersler, paralel olduğunda bu katkının daha da artırılabileceği gözlenmiştir.
Kimya laboratuvar uygulamalarında öğrenilen kimya bilgilerinin kalıcı olduğu ve sözkonusu öğretim kurumunda almanca eğitim yapılması öğrencilerin konuları anlamalarını zorlaştırmayıp, bilakis daha çok literatür araştırmasına imkan sağladığı saptanmıştır.
Kimya laboratuvar uygulamalarında sözkonusu güçlüklerin ortadan kaldırılması ile kimya derslerinin tam olarak öğrenilmesi olayında bir adım daha ileri gidilmiş olacaktır.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetmeliği'nin
Fen Bilimleri Eğitimi İçin Öngördüğü
BİLİM UZMANLIĞI TEZİ
Olarak Hazırlanmıştır.ŞUBAT, 1991
Cemil AYDOĞDU
Olefin metatez tepkimeleri, geçiş metallerinin katalizlediği, alkiliden gruplarının intermoleküler yerdeğiştirmesi ile oluşan ilginç tepkimelerdir. W(CO)6'in CCl4 içerisinde UV lambası ile ışınlanması sonucu olefin metatez tepkimelerinin katalizlendiğinin bulunmasından sonra, bu katalizör sistemi ile bir çok çalışma yapılmıştır. Mekanizma basamaklarından bir çoğu deneysel yöntemle kanıtlanmış, fakat ilk basamaklarda oluşan aktif türün yapısı ve oluşum mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Tepkime mekanizmasının araştırılması için W(CO)6/CCl4/hv sistemi oldukça uygun ve kullanılışlı bir katalizör sistemidir. Bu sistemde başlatıcı karbenin diklorokarben ([W]=CCl2) olduğu kabul edilmektedir.
Bu çalışmada W(CO)6/CCl4/hv katalizör sisteminde, metatez tepkimelerini katalizleyen başlatıcı metal karbenin oluşumunda rol oynayan aktif tür araştırılmıştır. Aktif türün ışınlama sırasında oluşan katı faz olduğu, çözünür türlerin hiç aktiflik göstermediği saptanmıştır. Aktif katının yapısının ESCA, FTIR, NMR ve Element analizi gibi spektroskopik yöntemlerle
(CO)6-nWCLn (n=2) şeklinde bir tungsten kompleksi olduğu saptanmıştır. Metatez tepkimelerini başlatan aktif metal karbenin, önerilen diklorokarben ([W]=CCl2) kompleksi değil, kullanılan olefin ile ışınlama sırasında oluşan katalitik aktif katıdan türeyen ([W]=CHR1) tungsten-alkiliden kompleksi olduğu belirlenmiştir (R1=Alkil). Metatetik aktif türün oluşumuna etki eden ışınlama süresi, olefin miktarı ve sıcaklık gibi parametrelerin etkisi incelenmiştir.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetmeliğinin
Kimya Anabilim Dalı İçin Öngördüğü
DOKTORA TEZİ
Olarak Hazırlanmıştır.1998