STAJ PROTOKOLÜ 

Zorunlu Staj Hakkında Genel Açıklamalar:

1. Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yapacakları zorunlu işletme stajlarının süresi en az 30 iş günüdür. Öğrenci zorunlu stajını en fazla ikiye bölerek yapabilir (20+20 iş günü gibi, not: 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Güz döneminden itibaren 20 günden az stajlara izin verilmemektedir). Stajlar üniversitenin tatil olduğu aylara denk gelmelidir. Öğrenci zorunlu nedenlerle ders almadan kayıt yaptırdığı yarıyıl içinde de stajını yapabilir. 30 iş gününden az yapılan stajlar geçersiz sayılmaktadır. Öğrenciler isterse gönüllü staj da yapabilirler. Gönüllü staj sonunda staj karnesinin bölüme teslimi zorunludur. Rapor yazmak gerekmemektedir.

2. Yapılan stajın, staj zorunluluğuna sayılabilmesi için öğrencinin en az dördüncü yarıyılı okumuş olması gerekmektedir.

3. Gerek resmi kuruluşlarda, gerek özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilmek için, o kuruluşun/işletmenin uygunluğu hakkında Kimya Mühendisliği Staj Koordinatörlüğü’nün onayının alınması zorunludur.

4. İşletmelerde staj yapabilmek için, işletmelerin en az bir kimya mühendisi çalıştırıyor olma ve üretim yapıyor olma zorunluluğu aranmaktadır.

5. Bölüm, gerekli gördüğü hallerde, staj yerlerini ve staj yapan öğrencileri denetlemek üzere istenen sayıda öğretim üyesini veya yardımcılarını görevlendirebilir. Bu görevlendirmeler gerek görüldüğünde bir haftadan uzun olabilir.

6. Bologna süreci kapsamında Eğitim-Öğretim programımızda staj artık KMÜ 420 kodlu zorunlu bir derstir (TPK 0 8 4 (6 AKTS)). Ders notu, staj raporuna, kuruluşça değerlendirilen staj karnesine ve staj sözlüsüne göre verilmektedir.

7. Öğrenci yaptığı her bir zorunlu staj için staj karnesini teslim etmek, staj raporunu hazırlamak ve staj sözlüsüne girmekle yükümlüdür.

8. Öğrenci disiplinler arası takım çalışması yapabilecekleri kurumlarda staj yapmalı ve öncesinde işveren ile görüşüp staj süresince disiplinler arası bir takıma dahil olmaları gerekliliğini işverene bildirmelidir.

Staj Yapılacak Kuruluşun Belirlenmesi:

1. Öğrenciler Staj Koordinatörlüğü’nün onayını aldıktan sonra kendi imkanlarıyla staj yapmak istedikleri işletmeleri ayarlayabilirler.

2. Staj yapılabilecek sektörler: Petrokimya, Cam, Seramik, Demir-Çelik, Çimento, Plastik, Boya, Kimyasal, Deterjan, Temizlik maddesi, Şeker vb. sanayilerin üretim kısmında yapılan stajlar kabul edilmektedir. (Detaylı kurum listesine bölüm panosundan ulaşabilirsiniz.)

3. Öğrenciler PETKİM, TÜPRAŞ, Henkel, Türkiye Şeker Fabrikaları gibi kuruluşların kendi resmi sitelerinde yayınladıkları staj başvurularını takip ederek bireysel başvurularını yapabilirler.

 

4. İlaç sektöründe üretim kısmına stajyerlerin dahil olmasına izin verilmediği için hiçbir ilaç fabrikasında yapılan stajlar kabul edilmemektedir.

 

Staja Kabul Sonrası Yapılması Gerekenler:

1. Öğrenciler staj yapacakları işletme tarafından staja uygun görüldükten sonra istenilen belgeleri hazırlamak durumundadırlar. Öğrencilerin bu belgeleri staj başlama tarihinden en geç 20 gün öncesine kadar hazırlamaları gerekmektedir.

2. Zorunlu ya da gönüllü (hangisi yapılacaksa) staj yazısından iki adet çıktı alınarak imzaları tamamlandıktan sonra biri bölüm sekreterliğine bırakılacak biri de iş yerine teslim etmek üzere öğrenci de kalacaktır.

3. Ek 3’ün doldurulup, staj yapılacak işletmeden imzalı şekilde geri alınması gerekmektedir.

4. Ek 4 veya Ek 5’in (öğrencinin kendine uygun olan hangisi ise) doğru bir şekilde doldurulması ve Bölüm Sekreterliği’ne onaylı Ek 3 ve Ek 4 ya da Ek 5’in teslim edilmesi gerekmektedir. Tüm bu belgeler teslim edildikten sonra, Ek-2 belgesinin düzenlenip düzenlenmediğinin Bölüm Sekreterliği’nden teyit edilmesi gerekmektedir.

               Ek-1          Ek-3          Ek-4           Ek-5

5. Staja kabul edilen öğrencilerin staja başlamadan önce Staj Koordinatörlüğü’nden mutlaka staj karnelerini almaları gerekmektedir. Staj karneleri, duyurulan tarihlerde Staj Koordinatör Yardımcılarından alacaklardır. Karne almaya gelen öğrencilerin 1 adet güncel vesikalık fotoğraflarını da beraberlerinde getirmeleri gerekmektedir.

6. Staj yapılan sürenin ve öğrencinin staj performansının staj yapılan kuruluş yetkilisince belgelenmesi zorunlu olduğundan, staj bitiminde kuruluşça değerlendirilen staj karnesinin kapalı zarf içerisinde “Gizli” kaydı ile Bölüme gönderilmesi gerekmektedir.

7. Staj karnesi olmayan öğrencinin stajı geçersiz sayılır.

Staj Sonrası Yapılması Gerekenler:

1. Staj sonunda öğrenci, Bölümün istediği düzende bir staj raporu hazırlamakla yükümlüdür. Bu rapor stajın bitiminden itibaren en geç iki ay içinde Staj Koordinatörlüğü’ne teslim edilir. Ayrıca, öğrencilerin staj raporlarının “PDF” formatını da Staj Koordinatör Yardımcılarına mail atmaları gerekmektedir. 

2. Eğer kurum yollamayacaksa öğrenci staj raporu ile birlikte staj karnesini de teslim etmelidir. Eğer staj karnesi kuruluş tarafından yollanacaksa, öğrencinin mutlaka staj karnesinin durumunu takip etmesi ve Bölüme ulaştığından emin olması gerekmektedir. 

3. Staj raporu ve karnesi teslim edildikten sonra öğrencilerin Staj Koordinatörlüğü’nün belirlediği bir tarihte staj sözlüsü olmaları gerekmektedir.

4. Öğrenci staj dersinden kalırsa stajı geçersiz sayılır.

Stajın Değerlendirilmesi:

1. Staj raporları Staj Koordinatörlüğü tarafından değerlendirmeye alınır.

2. Amaç ve kapsam dışında yazılmış raporlar reddedilir ve öğrencinin stajı geçersiz sayılır.

3. Format dışı yazılmış raporlar ise öğrenciye düzeltmesi için tekrar verilir ve bir hafta içerisinde geri istenerek değerlendirmeye alınır.

4. Öğrenciler yapmış oldukları staj hakkında ve yazmış oldukları rapordan sözlüye alınırlar.

5. Staj notunun belirlenmesinde staj karnesinin %20, raporun %40 (rapor genelinin %70, kazanımlar kısmının %30) ve staj sözlüsünün %40 (sözlü genelinin %70, kazanımlar kısmının %30) etkisi vardır.

6. Stajını ikiye bölen öğrencilerin notları iki staj da tamamlandıktan sonra ikisinin %50 şer etkisi ile belirlenir.

Tüm öğrencilerin aşağıda linki verilen Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesine uyması gerekmektedir.