STYLE SWITCHER

  • blue
  • red
  • goldenrod
  • magenta
  • yellowgreen
  • orange
  • green
  • yellow

BODY SKIN


Purchase
×

İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM YÖNTEMLERİ

Giriş 20 ŞUBAT 2020 569 İLETİŞİM YÖNTEMLERİ İletişim

İŞARET DİLİ NEDİR?

Sağır bireylerin kendi aralarında iletişim kurmak amacıyla geliştirdikleri parmak, el, yüz ve beden hareketlerinden oluşan görsel bir dildir. İşaret dili yalnızca sağır bireylerin kendi aralarında değil İşitme ve konuşma yeteneğine sahip insanlarla da iletişim kurmada yararlandıkları bir araçtır.

İŞİTME ENGELLİ Mİ? YOKSA SAĞIR MI?

Sağır ve İşitme engelli terimleri, işiten toplum tarafından birbirinin yerine kullanılmaktadır. İşitme engelli terimi, işitme kaybı olan kişilere verilen bir ad olmakla birlikte bir temele dayanmaktadır. Örneğin, yaşlılık vb nedenlerden dolayı tek kulağında çok hafif düzeyde işitme kaybı olsa bile bu birey işitme engelli olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle, tamamen ve çok az işitme kaybı olan kişiler belirtilmek istendiğinde, “Sağır ve işitme engelli” olarak adlandırılması daha bütüncül bir bakış açısı sağlayacaktır. Sağır toplumu açısından bakıldığında ise oydolojik nedenler göztilmeksizin bu toplumun kültürel özelliklerini taşıyan ve işitme kaybı olan biretler”Sağır” olarak adlandırılmaktadır.

CODA NEDİR?

Children Of Deaf Adults kısıltılması olarak kullanılan CODA; ebeveyni sağır olup, kendisi sağır olmayan, iki dil ve iki kültür ile yaşayan çocuklar anlamına gelmektedir.

İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM YÖNTEMLERİ

Aşağıdaki kurallar genellikle tüm işitme engelliler için geçerli olsa da, önemli bir kısmı işitme yetisini tamamıyla kaybetmemiş olanlar karşısında daha yararlıdır.

Cihaz kullanan bir işitme kayıplının, cihazı taktığında işitmesinin normal duyan birisi gibi tam olmayacağını lütfen unutmayın. Hiçbir işitme cihazı normal duyan bir kulak yerine geçmez. Konuştuğunuz kişinin yüzüne bakın. Yüzünüzü rahat bir şekilde görmesini sağlayın. Bilin ki tüm işitme engelliler dudak okumaktadır. Tane tane, basit kelimeler ve kısa cümlelerle konuşmaya çalışın. Konunun genel özetini söylemek gibi. İdeal bir şekilde aydınlatılmış bir mekânda konuşmaya çalışın. Sesiniz normal tonda olmasına özen gösterin, bağırarak konuşmak hiç bir işe yaramayacaktır. Ortam gürültülü ise, oradan uzaklaşın veya gürültüyü azaltmayı çalışın.(işitme cihazı kullananlar için) İşitme engelliler işitme dereceleri ne olursa olsun sizi seslendiğinizde duymayabilir. O yüzden, elinizle omzuna hafifçe dokunmak gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. İşitme engellilerin önemli bir kısmı telefonla konuşamaz. SMS, whatsapp, skype, e-posta vs. gibi alternatif yolları deneyebilirsiniz. İşitme engelliler, grup halindeki sohbetlere ve toplantılara katılmakta zorlanırlar. Bu nedenle, bu tarz bir durumda işitme engellinin oturacağı yeri iyi seçin ve mümkünse diğer katılımcıları önceden bilgilendirin. İşitme engellinin konuşulacak konu hakkında önceden haberdar edin, işini çok kolaylaştırır. Kullandığınız kelimeyi birkaç defa anlamadıysa, eşanlamlısını kullanmayı deneyin (çabuk ol yerine hızlı ol demek gibi). Her şeyden önemlisi, işitme engelli arkadaşınıza bir şey söylediğinizde anlamadıysa, ona “OF” gibi tepkiler göstermeyin. Son çare olarak kâğıt – kalemden yararlanabilirsiniz. İşitme engellilerle konuşurken göstereceğiniz çaba ve sabır için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Giriş 20 ŞUBAT 2020 569 İLETİŞİM YÖNTEMLERİ İletişim

4 YORUM

  • Helal olsun Emircim ağzına sağlık...

    • Teşekkürler Bülent Bey .)

    Helal olsun ağzına sağlık..:D

    • Teşekkürler.)

    YORUM EKLE

EMİR

BÜBER