Belgeleri Gözlemek
Word, belgenizi ekranda gözlemlemenin beş yolunu sunar; normal görünüm, sayfa düzeni görünümü, baskı önizleme ve anahat görünümü. Her görünüm türü, belgenizin başka bir yönünü vurgular.
Tüm sayfanın daha yakın bir görüntüsünü elde etmek ya da küçük puntolarla biçimlendirilmiş bir metni yakından görmek için belgenizi ekranda küçültüp büyültebilirsiniz. Seçtiğiniz görünüm türü hangisi olursa olsun, normalde yaptığınız düzenlemeleri gerçekleştirebiliriniz.
Görünüm Düğmelerine Genel Bakış
Yatay kaydırma çubuğunun yanındaki görünüm düğmelerine tıklayarak, normal, sayfa düzeni ve anahat görünümlerinin birinden diğerine kolayca geçebilirsiniz. Eğer anahat görünümünde çalışıyorsanız, ayrıca asıl belge görünümüne de geçebilirsiniz.
Düğme |
Açıklama |
Normal |
Her amaca uygun yazma, düzenleme ve biçimleme görünümü.. |
Sayfa düzeni |
Çoklu sütunları, altbilgileri, üstbilgileri, dipnotları ve çerçeve içine alınmış elemanları kağıt üzerinde bulundukları konumda görüntüler. |
Anahat |
Uzun belgelerin kolayca düzenlenmesi için belge yapısını görüntüler.. |
Asıl Belge |
Anahat görünümünün bir benzeridir. Tek bir belge içinde altbelgelerle çalışma olanağı sağlar. Bu özellik bağımsız olarak yaratılmış belgelerin, tekrar birleştirilmeleri ve düzenlenmeleri konusunda kolaylık sağlar. |
Baskı Önizleme |
Belgenizin bastırıldığında görüneceği halinin bir minyatürünü sunar. Ekranda bir ya da daha fazla sayfayı bir kerede görüntüler. Paragraf imleri ve ve diğer basılmayan karakterler bu görünümde ekrana gelmezler. |
Normal Görünüm
Normal görünüm Word’ün öngörülen görünümüdür ve metin ve grafikler girmek ve biçimlendirmek gibi günlük çalışmalar için en uygun olanıdır. Yazıtipi, yazıtipi boyutu, satır aralığı, girintileme, vb. metin biçimlendirmelerinin çoğu baskıdaki gibi görünürler. Ancak, metin ve grafiklerin sayfa içindeki düzenleri basit şekilde gösterir. Sütunlar, normal genişliklerinde olmalarına rağmen , sayfa içerisinde yan yana gösterilmezler, bunun yerine sürekli bir sütun halinde temsil edilirler. Çerçeve içine yerleştirdiğiniz metin ve grafikler basıldıklarında olacakları yerde görünmezler.
Normal görünüm sayfa ve bölüm sonlarının düzenlenmesini kolaylaştırır. Sayfaların basıldıklarında nasıl görüneceklerini anlamak için baskı önizleme ya da sayfa düzeni görünümüne geçmeniz gerekmektedir.
Normal Görünümde Taslak Yazıtipini Kullanmak
Word, çok karışık belgelerin yaratılması, düzenlenmesi, görüntülenmesini sağlar. Kullandığınız sistemin türüne göre, uzun belgelerde çalışırken bir yavaşlama hissedebilirsiniz. Taslak yazıtipini kullanarak daha hızlı çalışabilirsiniz, çünkü tüm karakter biçimlendirmeleri belgeden kaldırılır ve tüm grafikler, içi boş çerçeveler olarak yer alır. Taslak yazıtipini kullanmak sadece normal görünümde mümkündür.
Bir belgeyi Taslak Yazıtipinde görüntülemek (normal görünümden)
1 Araçlar menüsünden, Seçenekler’i seçin.
2 Görünüm sekmesine tıklayın.
3 Taslak Yazıtipi onay kutusunu doldurun.
Baskı Önizleme
Baskı önizleme belgenizin basıldığında nasıl görüneceğini gösterir. Tüm sayfaları bir ya da iki kerede, normal görünümde veya sayfa düzeni görünümünde görünmeyen elemanlarla birlikte görebilirsiniz.
Baskı önizlemede, tüm sayfa elemanları, sayfanın basılı alanı içinde yer alırlar. Belgenizi, baskı önizlemede görüntülediğinizde, istediğiniz sayfa sayısını belirtebilirsiniz. Belge üzerinde büyüteç işaretçisine tıklayarak, sayfaya yakından bakabilir, böylece metni okuyabilir ve düzenleyebilirsiniz. Baskı önizlemede yaptığınız her değişikliğin etkisini derhal göreceksinizdir.
Sayfa Düzeni
Metni yazdıktan ve grafikleri belgenize yerleştirdikten sonra, sayfa düzeni görünümüne geçin. Metin sütunları, grafikler, altbilgiler, üstbilgiler ve dipnotlar, basılacak sayfadaki gibi yer alırlar. Aynı zamanda yazmaya devam edebilir ve metinleri biçimlendirebilirsiniz. Görünmeyen sayfa elemanları sadece satır numaraları ve sütunlarası çizgilerdir ve bunlar sadece baskı önizlemede görüntülenirler.
Bir sayfanın sonuna ulaştığınızda, aşağıya kaymak, bir sonraki sayfanın başını gösterecek biçimde görüntüyü değiştirir. Bir sayfanın sonunu ve diğerinin başını aynı anda görmeniz mümkün değildir.
Anahat Görünümü
Anahat görünümünde, belgenizdeki metni anahat başlıklarını esas alarak genişletebilir veya daraltabilirsiniz. Başlıkları genişlettiğinizde, anabaşlıkları, altbaşlıkları ve başlıklarla birlikte yer alan gövde metinleri görebilirsiniz. Başlıkları daralttığınızda, sadece belgenizin anahattını oluşturan ana başlıkları görürsünüz. Bir başlığı daraltmak daha yüksek yapılı, ama az detay içeren bir ortamda çalışma imkanı sağlar. Böylelikle belge içinde çok süratli bir şekilde hareket etmeniz de sağlanmış olur.
Ayrıca, başlıkları genişletmek ve daraltmak, daha geniş kısımlarda daha etkili ve tutarlı bir çalışma olanağı sağlar. Bir başlığı daraltmak ve yeni bir alana taşımak, tüm altmetinleri de taşımak anlamına gelir.
Asıl Belge Görünümü
Bir asıl belge, bir kitap ya da yıllık rapor düzenlemek için oluşturulmuş, daha küçük belgeler topluluğudur.Asıl belge görünümü, bir asıl belgeyi oluşturan altbelgeleri görmenizi sağlar. Bu görünüm, aynı zamanda anahat görünümünü ve anahat araç çubuğunu da içerir. Altbelgeleri, sadece anahatlarıyla görüntüleyerek düzenlemek, sıraya dizmek gibi eylemler oldukça kolay hale gelir.
Görüntü Boyutunu Ayarlamak
Küçük bir yazıtipi boyutu kullanıyorsanız ve metne daha yakından bakmak istiyorsanız çalıştığınız sayfaya yakınlaştırma veya büyültme yapabilirsiniz. Başlıkları yeniden düzenlerken veya resim ya da grafikler yerleştirirken tüm sayfayı görmek için büyültmeyi geri alabilirsiniz.
A4 boyutlarından daha büyük ya da yatay yönlendirilmiş (yani geniş kısmı üstte olan) bir belgeyi düzenliyorsanız, tüm sayfa genişliğini birden görmek için görüntü boyutunu küçültebilirsiniz. Böylece yatay olarak kaymak zorunda kalmazsınız.
Standart araç çubuğu üzerindeki Yakınlaştırma Kontrolü kutusundan önceden kurulu bir değeri seçebilir ya da ya da yaklaşık bir değer girebilirsiniz (örneğin %47). Eğer yeni bir pencere açarsanız, Word son seçtiğiniz büyültmeyi kullanır. Büyültme seviyesi sadece size düzenlemenizde yardımcı olur, belgenizin basılacağı zamanki boyutunu etkilemez.