SPAM Nedir?

Internet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesaji alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi Spam olarak adlandırılır. Spam çoğunlukla ticari reklam niteliğinde olup, bu reklamlar sıklıkla güvenilmeyen ürünlerin, çabuk zengin olma kampanyalarının, yarı yasal servislerin duyurulması amacına yöneliktir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda kalınır.

Internet kullanıcıları üzerindeki etkileri incelendiğinde iki tip Spam vardır. Email aracılığıyla gönderilen spam doğrudan gönderilen mesajlarla, bireysel kullanıcıları hedef alır. Email spam listeleri genellikle Usenet gönderilerinin taranması, tartışma gruplarının üye listelerinin çalınması veya web üzerinden adres aramalarıyla oluşturulur. Email tipindeki spam gönderileri tipik olarak alan kullanıcının masraf yapmasına sebep olur. Email erişimi için süreye bağlı telefon parası ödeyen her kullanıcı için bir bedel ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bununda ötesinde, spam maillerinin taşınmasının servis sağlayıcılar ve diğer on-line servisler üzerinde oluşturduğu mali yük de doğrudan abonelere yansıyacaktır.

E-posta yolu ile gönderilen spam türlerinden ticari içerikli olan UCE (Unsolicited Commercial e-mail- Talep Edilmemiş Ticari e-posta) adından da anlaşılacağı gibi istemediğiniz halde size gönderilen bir ürünü yada hizmeti tanıtıcı elektronik posta iletileridir.

İçeriğinin mutlaka ticari olması gerekmeyen UBE (Unsolicited Bulk e-mail Talep Edilmemiş Kitlesel e-posta), aynı anda yüzbinlerce e-posta hesabına gönderilen e-posta iletileridir. Bu iletiler ticari içerikli olabileceği gibi politik bir görüşün propagandasını yapmak yada bir konu hakkında kamuoyu oluşturmak amacı ile gönderilen e-posta iletileri de olabilir. Spam hakkında önemli bir nokta, bir iletinin spam olarak nitelendirmek için kullanılacak ölçütün iletinin içeriği ile hiç alakalı olmamasıdır. Herkesin üzerinde hemfikir olduğu, önemli bir toplumsal duyarlılığa sahip bir konu hakkında görüş bildirmek için kitlesel olarak gönderilen bir iletide aslında spam olarak nitelendirilebilir.

Bir diğer sık rastlanılan e-posta spam tipi ise MMF (Make Money Fast – Kolay Para Kazanın)  iletileri; zincir iletiler yada piramit benzeri pazarlama yapıları ile ilgili gelen iletilerdir. Piramitin en üstündeki isme para gönderip listenin altına kendinizi eklediğinizde para kazanmaya başlayacağınıza ilişkin iletiler bu tip spam iletilerine örnek olarak verilebilir.

Email türündeki spam’in rahatsız edici bir tipi ise, iletinin tartışma listelerine gönderilmesi durumudur. Bir çok tartışma listesinde, kimi işlemler sadece liste üyeleri tarafından gerçekleştirilebildiğinden, spam göndericileri, mümkün olduğu kadar çok listeye üye olmaya çalışarak, liste üyelerinin adreslerini temin ederler.

Diğer bir Spam tipi ise, iptaledilebilir (cancellable) Usenet mesajları aracılığı ile yapılan spamdir. 20 veya daha fazla haber öbeğine aynı anda gönderilen bir ileti spam kapsamında incelenir. Usenet kullanıcıları açısından bu kadar çok sayıda haber öbeğine gönderilen bir iletinin genellikle öbeklerin çoğu, hatta hepsi açısından konu dışı kaldığı tesbit edilmiştir. Bu tür spam, sıklıkla haber öbeklerini okuyan ancak çok ender veya hiç gönderi yapmadıklarından email adresleri elde edilemeyen kullanıcı grubunu hedefler. Usernet spamleri haber öbeklerini reklemlar veya ilgisiz iletilerle doldurarak kullanıcı açısından faydasız ve kullanılması zor hale getirir.

SPAM kapsamındaki diğer tip e-postalar, bir takim ürün satış ilanları, zincir mektuplar, ne olduğu belirsiz virüs uyarıları, dünya bilmem kimler birliği olarak zavallı Afgan kadınlarına veya bilmem kim kurulusunun dünyayı zehirlediğine vs. yönelik imza kampanyaları, bilmem ne adresinden alınacak program ile surf yaparken para kazanacağımızı anlatan postalar, Microsoft'un yeni programlarına koyduğu bir kodla bütün e-postaları izlemesi, sinemada iğne ile AIDS kapanlar veya böbrekleri çalınanlarla ilgili hikayeler, zavallı hasta bir çocuğun (hep ayni senaryo kullanılır) gönderdiği e-postanın her atılışında bilmem kaç kuruş para kazanacağı ile ilgili postalardır.

Bu tür postaların hiçbirinin gerçekle ilgisi yoktur ve tek amaçları bu tür postalar forward edildikçe üzerinde toplanan e-posta adreslerinin toplanmasıdır. Dikkat edilirse imza kampanyalarında bile e-posta adresinizi eklemeniz istenmektedir. Bu zincir mektuplarla toplanan adresler daha sonra pazarlanmakta, "250.000 Türk'ün e-posta adresi" gibisinden CD’ler ile satılmaktadır. Daha sonra bu posta adreslerine abuk sabuk (genelde illegal) ürün ilanları gelmektedir. Bu tür ilanların sonundaki "çıkmak için mailto:bilmemkim@bilmemnere.com adresine remove başlıklı bir e-posta göndermeniz yeter" yazısı KESİNLİKLE ciddiye alınmamalıdır. Genelde bu tür remove cevapları kaile alınmamakta, hatta e-posta adresinizin doğruluğunu kontrol etmekte kullanılmaktadır.

Kullanıcının isteği dışında gönderilen bu tür e-postaların hepsine SPAM adi verilir ve gerek e-posta adreslerinin gereksiz şişmesine, gerekse internet trafiğinin (su anda bir problem teşkil etmese de yakin gelecekte) artmasına yol açarak, gereksiz bir yük oluşturmaktadırlar.

Peki sizin maillerinizin bununla ne ilgisi var? Siz burada belirtilen tür mailleri zaten hiç atmıyorsunuz. Sizin attıklarınız zararsız/komik yazılar, karikatürler, ve üstelik SADECE KENDİ ARKADAŞ ÇEVRENİZDEN BİRKAÇ KİŞİYE ATIYORSUNUZ. Olayı tekrar gözden geçirirsek, sizin attıklarınızla, yukarıda belirtilen tür maillerin hiç bir farkı yok. Sizin yolladığınız mail de o arkadaştan bu arkadaşa gezinerek, en sonunda "To" kısmında 100 kadar arkadaşın adını içererek, bu adresleri toplayan birinin eline geçebilir.

Sonuç
"bu kişiler benim mail adresimi nerden buluyor?" dediğiniz olmadı mı hiç? Peki, bundan kurtulmanın bir yolu yok mu? Var. Aslında bu iğrenç durumdan kurtulmanın, çok kolay, çok zahmetsiz ve çok kısa bir yolu var. Birden çok kişiye mail atıyorsanız, MAİL ATTIĞINIZ KİŞİLERİN ADRESİNİ "BCC" (Gizli) KISMINA YAZMAK.

BCC nedir?
BCC, henüz maillerin var olmadığı zamandan gelen bir terimin kısa yazılısıdır. "Blind Carbon Copy". (Akabinde CC: Carbon Copy). "BCC"'nin "CC"'den ve "To"'dan farkı, BCC'ye yazılan adreslerin KİMSE TARAFINDAN GÖRÜLEMEMESİDİR. Yani birden fazla kişiye yolladığımız maillerde,
ARKADASLARINIZIN ADRESLERİNİ BCC'YE YAZMAK BU SORUN İÇİN KESİN ÇÖZÜMDÜR.

Bununla birlikte "forward" ettiğiniz maillerin başındaki "---Original Message---" kısmını da silerseniz, hem yollanan maillerin içeriği 10'larca gereksiz satırdan kurtulacak ve böylece okunması kolaylaşacak, hem de mail adresi hırsızlarının işi zorlaşacaktır.

Görüldüğü gibi kolay olan bu çözümün tek zor yani, onu akıl etmek. Gerçekten böyle bir Spam Mail Ticareti'nden habersiz arkadaşlarınızın böyle bir şey düşünmesine pek imkân yok. Öyleyse bu bilgiyi onlarla paylaşarak hem onları, hem de kendi mail adreslerimizi kurtarmalıyız.

 

Kaynak:
http://www.spam.org.tr
http://www.odtumezunlari.gen.tr

Bilgi: http://www.bidb.hacettepe.edu.tr/spam-aciklama.shtml

By Vangie Beal

Spam is most often considered to be electronic junk mail or junk newsgroup postings. Some people define spam even more generally as any unsolicited email. However, if a long-lost brother finds your email address and sends you a message, this could hardly be called spam, even though it is unsolicited. Real spam is generally email advertising for some product sent to a mailing listor newsgroup.

In addition to wasting people's time with unwanted e-mail, spam also eats up a lot of network bandwidth. Consequently, there are many organizations, as well as individuals, who have taken it upon themselves to fight spam with a variety of techniques. But because the Internet is public, there is really little that can be done to prevent spam, just as it is impossible to prevent junk mail. However, some online services have instituted policies to prevent spammers from spamming their subscribers.

Why is it Called Spam?

There is some debate about the source of the term, but the generally accepted version is that it comes from the Monty Python song, "Spam spam spam spam, spam spam spam spam, lovely spam, wonderful spam". Like the song, spam is an endless repetition of worthless text. Another school of thought maintains that it comes from the computer group lab at the University of Southern California who gave it the name because it has many of the same characteristics as the lunch meat Spam:

The term spam can also be used to describe any "unwanted" email from a company or website -- typically at some point a user would have agreed to receive the email via subscription list opt-in -- a newer term called graymail is used to describe this particular type of spam.