Web sitesi yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler

 

Web sitesi yaptırırken dikkat etmeniz gerekenler - 1

Web sitesi sahip olmaya karar verdiniz. Bu hizmeti satın alırken, zaman ve para kaybetmeden size en uygun çözümü seçebilmeniz ve sonradan başınızın ağrımaması için bilmeniz gereken temel bilgiler

 

 

 

SORU: NE TÜR BİR İNTERNET SİTESİNE İHTİYACIM VAR ? TEMELDE İNTERNET SİTELERİ KABACA KAÇA AYRILIR ?
İnternet siteleri temelde 2 ye ayrılır.
1. Statik internet siteleri
2. Dinamik internet siteleri
Herşeyden önce dinamik bir siteye mi yoksa statik bir siteye mi ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekir.
SORU: STATİK İNTERNET SİTESİ NEDİR ?
Arkasında bir veritabanı çalışmayan sitelere kabaca statik internet siteleri diyebiliriz.
Bu sitelerde güncelleme yapmak sorundur.
Web sitesini yapan kişi, her güncelleme için html kodlarını kendisi değiştirmek zorundadır.
Bu siteler, 1 kere yapılır, yayına girer, ve yapan kişi değiştirmedikçe aynı kalır.
DEZAVANTAJI: Güncellemeler sorundur
SORU: DİNAMİK WEB SİTELERİ NEDİR?
Kabaca, arkasında veritabanı çalışan siteler dinamik web siteleridir.
Bu sitelerde, farklı kullanıcılar (kendilerine verilecek şifreler ile) sisteme giriş yapabilir, sistem tarafından kendileri için tanımlanan fonksiyonları yapabilirler.
Yani, yeni bilgiler ekleyebilir, eskileri silebilir, ya da düzeltme yapabilirler. Özetle, basit web sayfası arayüzleri ile veritabanına bilgi sokar ve çekerler.
Dinamik web siteleri de, veritabanında yer alan bilgileri web sayfasında gösterecekleri için, kullanıcıların girdikleri bilgiler veritabanından çekilerek web sayfalarında yerini alır.
Sık güncellenen sayfaların dinamik yapıda olması şarttır.
SORU: WEB SAYFAMI TAMAMEN FLASH’LA YAPTIRMANIN AVANTAJLARI & DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Flash, animasyonlar ve interaktif görsel objeler yaratmak için etkili bir araçtır. Siteye görsel anlamda dinamizm katar.
Lakin, sitenin tamamının flash’la yapılmasının bazı dezavantajları vardır. Birincisi arama motorları, flash’ın içindeki içeriği okuyamamakta, dolayısıyla arama motorlarında indekslenirken flash’la yapılmış siteler yüksek performans gösterememektedir. Search Engine Optimization tekniklerinin birçoğu tamamı flash’ta yapılan sitelere uygulanamaktadırlar.
Flash’ın bir diğer dezavantajı ise: veritabanı ile etkileşimli çalışan sistemlerde, yazılım karmaşıklığını artıran bir boyutu olmasıdır (Normal veritabanları diyelimki PHP & Mysql yazılımları ile çalışıyorsa, Flash’lı ve veritabanlı site, bu PHP & Mysql ikilisi üzerine bir de ActionScript dili üzerinden veritabanı ile iletişim kuracaktır. Bu da yazılımın karmaşıklık seviyesini bir kademe daha artıran bir etmendir.). Yazılım karmaşıklığının artmasının dezavantajı, 1: maliyeti artırır. 2, olası bir site yapı değişikliğinde, birşeyleri değiştirmek için o siteyi tasarlayan grafik tasarımcılara ve yazılım uzmanlarına bağımlı hale gelme ihtimalinizin yükseklir.
Kişisel Önerim: Sitenizi tanıtmak için TV reklamlarına dünyanın parasını harcamayacaksanız, ve amacınız görselliği “vurucu” olarak kullanmaktan ziyade, içeriğinizi web’de etkili ve kalıcı konumlandırmak ise, SİTENİZİ TAMAMEN FLASH’da YAPTIRMAYIN. Onun yerine, görsel dinamizm için site içinde küçük flash movieler kullanın. Sitenizin içeriği flash üzerinden değil, ister veritabanından gelsin, ister statik bilgi olsun ama html tabanlı olarak yayınlansın.
SORU: ALAN ADI (DOMAIN NAME) VE HOSTING HİZMETLERİ NELERDİR?
Alan Adı ve Hosting kavramları:
Alan adı, www.orneksite.com, www.orneksite.net gibi isimlerdir.
Bu isimler, yıllık olarak tescillenir. Yıllık tescillenme ücreti 10 $ civarındadır.
ÖNEMLİ NOT: Sitenizin alan adını mutlaka kendi üzerinize tescil ettirin. Bu alan adı ile ilgili işlemler için gerekli olan şifreler mutlaka sizde olsun. İlerleyen günlerde, web sitenizi yapan kişi ile anlaşmazlığa düşmeniz durumunda, alan adının yönetim hesap şifresinin sizde olması önemlidir.
Alan adı sadece isim bilgisi içerir. Hangi kelime yazıldığında web sayfanızın geleceği bilgisini içerir. Web sitesinin içeriği ile ilgili değildir.
Web sayfalarınızın, internetten 7 / 24 erişilebilir olması için, sayfanızı oluşturan dosyaların bir server’da host edilmesi (barındırılması) gerekir. İşte, internete 7 / 24 bağlı bir server’da dosyalarınızı koymak ve gerektiğinde server’ın veritabanı alt yapısından faydalanmak için “hosting hizmeti” satın almanız gerekmektedir.
Hosting hizmeti, alacağınız hizmete ve hizmeti alacağınız firmaya göre çeşitlilik gösterir.
Hosting hizmeti veren kuruluşlardan birkaçı:
Türkiye’de www.kriweb.com
Uluslarası www.godaddy.com
ÖNEMLİ NOT: Aldığınız bu host hizmetiyle ilgili de hesap yönetim şifreleri sizde olması, ileride başınızın ağrımaması için gerekmektedir (hatta bu hesapların sizin üzerine olmasında büyük fayda vardır).