İNTERNETTE KULLANILAN KISALTMALAR
AOL: America On Line'ın kısaltmasından oluşmuştur. Sadece Amerika'da 4,5 milyon kullanıcısı olan Amerika On Line, her ne kadar ev kullanıcılarına hizmet veren bir sistem olsa da, internet erişimi de sağlamaktadır. Maalesef, Türkiye'de AOL bağlantısı sağlayan bir kuruluş yoktur.

BACKGROUNDS: HTML özgün WEB sayfaları hazırlamanız için beğendiğiniz resimleri arka fon olarak kullanmanıza izin verir. HTML 3.0'ı destekleyen tüm WEB tarayıcıları sayfanızın arka fonuna koyduğunuz resmi görüntüleyebilir. Bunu yapmak için BODY tanıtımının hemen yanına BACKGROUND tag'ını eklemelisiniz.

BODY: HTML sayfalarında kullanılır. HTML sayfalarını oluşturan kodları barındıran "başlık" ile "son" arasındaki bölümdür.

BROWSER (WEB TARAYICI): World Wide Web üzerinde dökkümanların transfer edilip görüntülenmesini sağlayan programlara "browser" denir. Bazıları; NETSCAPE, EXPLORER, MOSAIC'tir.

CGI (COMMON GATEWAY INTERFACE): Web tarayıcılarının, web hizmetçileri ile iletişim kurmasını sağlayan arabirimdir. Web tarayıcıları CGI aracılığıyla, HTML içindeki formları ve döküman kaynaklı sorgulayıcıları web hizmetçilerinin anlayabileceği hale sokar.

CLICKABLE MAP ("TIK"LANABİLİR HARİTA): HTML'in bu özelliğini kullanarak bir resmin değişik yerlerine tıklanıldığında kullanıcıyı bambaşka adreslere taşımasını sağlayabilirsiniz.

DNS (DOMAIN NAME SYSTEM): Bağlanılan sunucu ismini açık internet adresine çevirmek için kullanılan bir mekanizmadır. İnternet üzerinde aynı adlı iki veya daha fazla sunucu isminin olmaması da yine DNS sistemi sayesinde gerçekleşmiştir.

DTD (Document Type Definition/Döküman Tipi Tanımı): Döküman içinde kullanılabilecek yapısal elementleri, takıları ve formları kapsayan biçimsel bir SGML tarifnamesidir.

E-MAIL(Elektronik Posta): İnternete bağlı makineler birbirlerine elektronik posta atmak suretiyle haberleşebilirler. Elektronik postalara tarih, saat, gönderen kişi, postayı alması gereken kişi ve postanın konusu mutlaka yazılmalıdır.

FTP (File Transfer Protocol/ Dosya Transfer Protokolü): Bu protokol internet üzerinde veri yollamanın ve almanın en çok kullanılan biçimidir. FTP kullanarak başka bir internet sitesine "login" olunur ve buradaki dosyalara "site sorumlusu" nun hak tanıdığı kadar erişim sağlanır.

GIF(Graphics Interchange Format/ Grafik Aradeğişim Formatı): Grafik dosyalarını sıkıştırmak ve böylece veri aktarma zamanından tasarruf etmek amacıyla Compuserve tarafından yaratılmış bir grafik formatıdır. Web dökümanlarında sık sık kullanılır.

HEADING(Başlık): HTML dökümanlarında genellikle yazının başlığının ve genel tanımların bulunduğu bölgedir. Ve "HEAD" , "/HEAD" takıları arasına yazılır.

HTML(Hyper Text Markup Language): World Wide Web'in bilgi görüntülemekte kullandığı dosya formatıdır. HTML sayfaları kullanarak metinler değişik şekillerde ekrana getirilebilir, sayfalara resim ve ses eklenebilir.

HTTP(Hyper Text Transfer Protocol): İnternet üzerinde HTML sayfalarının aktarılması için "HTTP" isimli standart bir protokol kullanılır. Hiç şüphe yok ki world wide web üzerinde en çok kullanılan ve en önemli protokoldür.

IP

  1. Internet protocol: İnternetin temel işletme protokolüdür.
  2. Internet Provider yada İnternet Access provider: Kendi servisleri üzerinden başka kullanıcıları internete bağlayan, genellikle ticari amaçlı kuruluşlardır.

JPEG:Joint Pohotogrphic Experts Group sözcüklerinin kısaltmasından meydana gelen grafik formatıdır. Çözünürlüğü ve renk sayısı çok fazla durağan grafikleri yüksek oranda sıkıştırıp saklayan bir formattır. Jpeg formatı grafik dosyalarında sıkıştırma yaparken "tolerans oranları" kullanılır. Bu oranlar dosyaya yakınlık derecesini belirtir.

Map: Web tasarımında kullanılan, yüklenen grafiğin belirli bölgelerine basıldığında değişik bağlantıları çağırmak için kullanılan sistemdir.

MIME(Multipurporse Internet Mail Extensions): İnternet üzerinde postalara grafik, sıkıştırılmış dosya gibi dökümanların iliştirilmesini sağlayan standarta verilen addır. Mime sayesinde bir postaya eklenen metin tabanlı olmayan (örneğin sıkıştırılmış bir dosya) bir dosya, ilişkisi bulunan program vasıtasıyla görüntülenelir.

MPEG: Hareketli görüntüleri 200/1 oranına kadar sıkıştırmaya yarayan oldukça etkili bir grafik formatıdır. Format sadece bir sonraki karedeki değişen pikselleri gözlemlediğinden sıkıştırma oranı durağan görüntülerde daha da artmaktadır. Motion Pictore Experts Group tarafından geliştirilen format oldukça çok kullanılmaktadır.

NCSA: Mosaic web tarayıcısının yaratıldığı akdemik bir kuruluş olan National Center for Supercomputer Application'un Kısaltımışıdır.

NETSCAPE: Netscape firmasının bir ürünü olan Netscape Navigator NCSA tarafından geliştirilen Mosaic'in temelleri üzerine kurulmuştur. Şu günlerde 32 bit sürümündeki Java eklemesiyle ve her sürümünde gelen yeniliklerle en çok aranan Web tarayacısı durumuna gelmiştir.

POP (Post Office Protocol): Herhangi bir SLIP, PPP bağlantı sağladığınızda genellikle bir POP hesabımız olur. Bu hesap postanızı atmak için e-mail progamınızı sağlar. Kısaltmanın diğer bir açılımı ise Point of Presence'dir.

PPP(Point to Point Protocol): Modem aracılığıyla seri bağlantılar gerçekleştirmede kullanılan yeni bir protokoldür. SLIP protokolüne göre hata düzeltme ve sıkıştırma özellikleri daha gelişmiş olduğundan bu protokolden %5-10 daha hızlıdır. Çoğu Web tarayıcısı PPP veya SLIP bağlantısı istemektedir.

PROTOCOL: Protokol iki bilgisayarın birbirine veri yollarken izledikleri biçim, veri aktarma formudur. Protokoller bilgisayara alt kodlar yollayarak iki makine arasındaki iletişimi sağlar.

SGML(Standart Generalized Markup Language): Tüm platformlarda aynı olarak görülecek dökümanlar yaratmak için kullanılan ISO standartıdır.

SLIP: Serial Line Interface Protocol (seri hat ara birim protokolü) TCP/IP'e göre modası geçmiş bir iletişim protokolüdür. Protokolün amacı; modem aracılığıyla, bir ağ ortamına tıpkı ağda bir kullanıcıymış gibi bağlanmaktır. Bu protokolün yerini fonksiyonları bakımından bir farkı olmayan fakat daha hızlı olan PPP protokolü almıştır.

TCP/IP:Transmission Control Protocol / Internet Protocol cümlelerinin kısaltılmış halidir. İnterneti oluşturan protokollerdir. Başlangıçta UNIX işletim sistemi için tasarlanmış olup günümüzde bir çok işletim sistemini desteklemektedir.

TELNET: Bir internet sitesinden diğerine bağlanmak için kullanılan komut ve programdır. Komutu kullanarak bir internet sitesine bağlandığınızda karşınıza sitenin "login:" komut satırı gelecektir. Böylece internet üzerinde iki makine direkt ve özel olarak birbirine bağlanabilir.

URL (Uniform Resource Locator): Web üzerinde ulaştığınız yerin kimliğini belirler.

VDOWave: VDOWave hareketli görüntüleri sıkıştırmakta kullanılan ilginç bir yöntemdir. Bu yöntemin en somut örneği VDOLive'dir. Bu aygıt popüler Web tarayıcılara eklenerek eş zamanlı videoların büyük ölçüde sıkıştırılarak görüntülenebilmesini sağlamıştır.

WEB MASTER: Bir Web sitesinin yöntemini üstlenen kişiye "Webmaster" adı verilir. Webmaster'ın görevi Web sitesinin tasarımını yapmak ve "çarpıcılığını" korumaktır. Günümüzde bu işi tek bir kişinin yapması çok zordur. Bunun için genelde bir Web sitesini birden çok kişi "takım" ruhuyla ayakta tutar.



Daha fazla bilgi için PC WORLD'e bakabilirsiniz.



ana sayfa sınıf sayfası grafikler