İnternette Kullanılan Kısaltmalar

Aşağıda bulunanan tablo İnternette Kullanılan Kısaltmalar ile ilgili bir tablodur. İnterneteki kısaltmaların orjinal adlarını ve Türkçe açıklamalarını öğrenmek için tabloya bakmanız yeterlidir.

KISALTMA
ORIJINAL
TÜRKÇE
AOL Bulletin Board System Ev kullanıcılarına hizmet veren bir sistemdir
BBS Bulletin Board System İlan Tahtası Sistemi: İnsanlara mesaj bırakabildiğimiz ve diğer insanlar tarafından bırakılmış mesajların okunabildiği sistem.
bps bit per second Saniyedeki bit sayısı: Modem gönderilen bilginin hızını ölçmek için kullanılan birim.
CGI Common Gatewey Interface Web tarayıcılarının Web Hizmetçileri ile iletişim kurmasını sağlayan arabirimdir.
DNS Domain Name System Alan Adı Sistemi: Ağ üzerindeki bilgisayarlara kullanıcılar tarafından kolay anımsanacak adlar verme sistemi. İnternet üzerinde aynı adlı iki veya daha fazla sunucu isminin olmaması DNS sistemi sayesinde gerçekleşmiştir.
DTDDocument Type DefinitionDoküman Tipi Tanımı: Doküman içinde kullanılabilecek yapısal elementleri, takıları ve formları kapsayan biçimsel bir SGML tarif namesidir.
e- mailElectoronic mailElektronik Posta: Bilgisayarlar arası mesaj yollamanın bir yolu.
FAQFrequently Asked QuestinsÇokça Sorulan Sorular: Bir haber grubu tarafından, yeni gelen üyelerce sıklıkla sorulan sorulara yanıt vermek için kullanılan liste.
FTPFile Transfer ProtocolDosya Aktarımı Protokolü: Ağ üzerinde dosyaları bir bilgisayardan diğerine aktarmak için kullanılan sistem.
GIFGraphics Interchange FormatGrafik dosyalarını sıkıştırmak ve böylece veri aktarma zamanından tasarruf etmek amacıyla Compuserve tarafından yaratılmış bir grafik formatıdır.
GUIGraphical User InterfaceGrafik Kullanıcı Arabirimi:Bir bilgisayara komut vermek için ekrandaki görüntülerin bir fare(mouse) aracılığı ile tıklandığı sistem.
HTMLHyperText Markup LanguageHipermetin İşaretleme Dili: WWW' de doküman yaratmamızı sağlayan dil.Bu sayfaları kullanarak metinler değişik şekillerde ekrana getirilebilir, sayfalara resim ve ses eklenebilir.
httpHyperText Transfer ProtocolHipermetin Aktarım Protokolü: Hipermetin dokümanların ağ üzerinden aktarılması için kullanılan sistem.
IP1. Internet Protocol
2. Internet Provider( İnternet Access Provider)
İnternet Protokolü: İnternet'in temel işletme protokolüdür. İnternet Sağlayıcı: Kendi servisleri üzerinden başka kullanıcıları İnternet'e bağlayan, genellikle ticari amaçlı kuruluşlardır.
IP addres Internet Protocol Addres Ağ üzerinde her bilgisayara verilen özel adresler.Bu adres noktalara bölünmüş 4 sayıdan oluşur.Örneğin 194. 72. 183. 106
IRCInternet Relay Chatİnternet Aktarma Sohbeti: Mesaj yazarak ve yanıtlarını okuyarak diğer Ağ kullanıcıları ile konuşmanın bir yolu.
ISDNIntegrated Services Digital NetworkTümleşik Servisler Sayısal Ağı: Bilgisayarlar arasında bilgiyi çok çabuk aktaran hızlı telefon ağı.
ISPInternet Service Providersİnternet Servis Sağlayıcısı: İnsanlara İnternet bağlantısı satan şirketler.
JPEG Joint Photographic Experts Group Grafik formatıdır.Çözünürlüğü ve renk sayısı çok fazla durağan grafikleri yüksek oranda sıkıştırıp saklayabilen bir formattır.
MIME Multipurpose Internet Mail Extensions Çok Amaçlı İnternet Posta Genişletmeleri: E-postaya ekli dosyaları gönderme yolu.
MUD Multi-User Dungeon Çok Kullanıcılı Zindan: oyunu çalıştıran bilgisayara İnternet an aracılığı ile bağlı olan bir çok kişinin aynı anda oynayabildiği oyunlar.
MPEG Motion Pictore Experts Group Hareketli görüntüleri 200:1 oranına kadar sıkıştırmaya yarayan oldukça etkili bir grafik formatıdır.
NSCA National Center for Supercomputer Applications Kuruluş adı kısaltılmasıdır.
POP Post Off Protocol Bağlantı Noktası: genellikle bir İnternet servis sağlayıcısının sahip olduğu bilgisayar, Ağ' a ulaşma noktası.
PPP Point to Point Protocol Modem aracılığıyla seri bağlantılar gerçekleştirmede kullanılan yeni bir protokoldür.
SMGL Standart Generalized Markup Language Tüm platformlarda aynı olarak görülecek dokümanlar yaratmak için kullanılan ISO standardıdır.
SLIP Serial Line Interface Protocol Seri hat ara birim protokolü: iletişim protokolüdür. Bu protokolün amacı modem aracılığıyla bir ağ ortamını tıpkı Ağda bir kullanıcıymış gibi bağlanmaktır.
TCP/ IP Transmission Control Protocol/ Internet Protocol İletim Denetim Protokolü/İnternet Protokolü: Ağ üzerindeki bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurabilmek için kullandıkları dil.
URL Uniform Resource Locator Web Evrensel Kaynak Belirtici: Ağ üzerindeki farklı kaynaklara adres verilme sistemi.
Veronica Very Easy Rodent Oriented Net- Wide Index to Computerized Archives Nevada Üniversitesinde geliştirilmiş olan binlerce gopher servisindeki her bir menü maddesini içeren devasa bir veri tabanıdır.
WWW World Wide Web Dünya Çapında Ağ: Hipermetin bağlarla birbirine bağlı bilgi sayfalarından oluşan İnternet içinde küçük bir ağ.

ac ACademic Eğitim Kurumları (İngiltere ve diğer bazı ülkeler için)
co COMmercial Ticari Kurumlar(İngiltere ve diğer bazı ülkeler için)
comCOMmercial Ticari Kurumlar
edu EDUcation Eğitim Kurumları
int INternational Uluslararası Kurumlar
mil MILitary Askeri Kurumlar
net NETwork Network Hizmeti Veren Kurumlar
org ORGanization Ticari olamayan,kar amacı gözetmeyen kurumlar

tr : Türkiye Türkiye
jp : Japan Japonya
uk : England İngiltere
ıt : Italia İtalya
de : Germany Almanya
fr : France Fransa
: USA Amerika Birleşik Devletleri

KAYNAKÇA

WINGATE, Philippa. Internet. Çeviren: Selma İkiz. Ankara: TUBİTAK, Haziran 2000. s:42-47
bgunes@server.gef.gazi.edu.tr
http://www.pcmagazine.com.tr/rehber/sozluk/sozluk.htm

BU KONUDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

http://www.tubitak.gov.tr
http://www.gef.gazi.edu.tr
http://www.pcmagazine.com.tr
Adreslerini tıklayabilirsiniz

KİŞİSEL SAYFAYA GERİ DÖN
SINIF SAYFASINA GERİ DÖN