gulenyuz Logosu gulenyuz Logosu

INTERNET NEDIR?

Internet, dünya üzerindeki birçok küçük bilgisayar ağını birbirine bağlayan çok büyük bir bilgisayar ağıdır.

birçok bilgisayar ve bilgisayar donanımları gurubuna verilen addır. Örneğin; bir ofisdeki bilgisayarlar aynı dosyaları ve yazıcıları kullanabilmeleri için ağ oluşturacak şekilde bağlanmıştır. İnternet üzerindeki tüm bilgisayarlar birbirleri ile bilgi alışverişi yapabilirler. Dünyanın diğer ucundaki bir bilgisayarla haberleşmek, kapı komşunuz ile haberleşmek kadar kolaydır.

Bilgisayarınız bir kez internete bağlandı mı, büyük bir ağın ortasındaki örümceğe benzer. Bu örümcek ağındakı her tel size diğer bilgisayarlardan bilgi taşır.

SUNUCU VE ISTEMCI

İnternet üzerinde iki ana tip bilgisayar vardır. Bilgileri saklayan, sıralayan ve dağıtan bilgisayarlara ev sahibi ya da sunucu bilgisayarlar denir. Bu bilgilere ulaşan evinizdeki bilgisayarlar gibi cihazlara ise istemci denir. Sunucu bir bilgisayar, müşterisine hizmet eden dükkan gibi istemciye hizmet eder.

TELEFON HATLARI

Ağı oluşturan bilgisayar ağları, özel ve kamu telefon hatları aracılığı ile birbirine bağlanır. Telefon hatları üzerinden bilgi alır ve gönderirler.

BAĞLANTILAR

Üniversiteler, kamu kurumlarI ve kimi şirketler gibi büyük organizasyonlardaki bilgisayarlar, ağa "adanmış" bir bağlantı ile ulaşırlar. Bu ağa sürekli bağlı oldukları anlamına gelir. Ofislerinde ya da evlerinde bilgisayar kullanan insanların ağa erişebilmeleri için internete bağlı olan bir bilgisayara telefon hatları üzerinden bağlanmaları gerekir.

TCP/IP

İnternet üzerindeki tüm bilgisayarların birbirlerini kolayca bulabilmeleri için, İnternet Protokolü (IP) adresleri adı verilen özgün adresleri vardır. IP adresleri sayılar halindedir. Sayıları anımsamak güç olduğundan, her bilgisayara alan adı denilen bir ad verilir. Alan adı bilgisayarın nerede bulunduğuna dair bilgi veren üç kısımdan oluşur. Her kısım bir nokta ile ayrılır.

Örneğin: tubitak.gov.tr tubitak bu ad kullanıcının hangi kuruluşta bulunduğunu gösterir. gov bu kuruluşun çeşidini gösterir. tr bu da ülkeyi anlatır.

Alan adlarında karşılaşacağımız kuruluşlara ait kodların bir kısmı asağıda verilmiştir.

ac akademik kuruluş. com ticari kuruluş. edu eğitim kurumu. gov kamu kurumu. net ağı işletmeyle ilgili kuruluş. org kar amaçlı olmayan bir kuruluş.

Ağ üzerindeki tüm bilgisayarların birbirleriyle iletisim kurabilmesi için aynı dilin kullanılması gerekir. Bu dile TCP/IP (İletim Denetim Protokolü/Internet Protokolü) adı verilir.

TCP/IP, bir bilgisayardan diğerine veri yollandığında verinin uygun bir yolla iletilmesini ve doğru yere varmasını sağlar.

Örneğin bir bilgisayardan diğerine yollanan bir resim düşünün. Resim yollanırken "paket" adı verilen küçük parçalara bölünür. Her paket nereden geldiği ve nereye gittiği ile ilgili bilgiler de içerir. Paketler ağ üzerinde seyahat ederek, tekrar bir araya getirildikleri hedef bilgisayara varırlar.

AGIN TARIHÇESI

1960'lar: ABD Savunma Bakanlığı, nükleer bir saldırıya bile dayanabilecek bir bilgisayar ağı tasarlanması ile ilgili bir proje başlattı.

1970'ler: ABD üniversite ve şirketlerindeki süper bilgisayarlar araştırma bilgilerini paylaşabilmek için birbirleriyle bağlandı.

1980'ler: NSFNET adında yeni bir ağ kuruldu.

1990'lar: Ağ, ticari şirketler ve evde bilgisayar kullanan kimseleri de içerecek şekilde, herkesin kullanımına açıldı.

BILGI NASIL TARANIYOR
Gerekli Donanım
İnternete bağlanmak için 4 ana parçaya ihtiyaç vardır.
  1. Bir bilgisayar
  2. Bir modem
  3. Bir telefon hattı
  4. İnternet yazılımı (tarayıcı)

Ağa herhangi bir bilgisayar ile bağlanmak mümkündür. Modem, bilgisayarların telefon hatları üzerinden başka bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlar. Yazılımlar, modemi çalıştırıp bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayacak bir arama programı içerir.

BAĞLANTININ SAĞLANMASI

Ağa bağlantı hizmeti veren şirketler vardır. Bu şirketler, ağa bağlı olan bilgisayarların ulaşmamıza izin vererek bir geçit görevi üstleneceklerdir. Şirket bağlantı hizmetini belli bir ücret karsılığında verecektir.

HİPERMETİN

WWW arşivlerindeki sayfalarda bazı sözcüklerin ya da resimlerin altı çizilidir. Bunlar hipermetin bağları olarak bilinir. Hipermetin bağları www üzerindeki tüm sayfaları birbirine bağlamak için kullanılır. Bağa tıklayacak olursanır, konuyla ilgili bilgileri içeren yeni bir sayfa indirilir. Bağ sizi aynı sitedeki başka bir sayfaya ya da ağ üzerinde tamamen farklı bir yere götürebilir.

İNTERNET BİZE NELER SUNAR
WEB

WEB adıyla bilinen World Wide Web (Dünya çapında ağ) internetin en çarpıcı kısmıdır.

WWW sayfaları adı verilen milyonlarca döküman www'i oluşturur. Bu sayfalar, dünyanın çesitli yerlerinde bulunan bilgisayarlarda saklanır. Bir kişiye yada kuruma ait bir gurup web sayfasına web sitesi denir.

Sanat galerileri, dergiler, şarkılar, sporlar, oyunlar, egitsel malzemeler ve filmlerden parçalar hepsi www üzerinde bulunabilir.

E POSTA

E posta olarak kisaltılan elektronik posta, bilgisayarınızı diğer ağ kullanıcılarına mesaj yollamak için kullanılan bir yöntemdir. İletişim kurmanın harikulade bir yoludur. E posta ile mektuplarınızı, normal postadan daha ucuz ve hızlı yollayabilirsiniz.

Ağ üzerindeki herkesin kendine ait bir e posta adresi vardır. E postada normal postada olduğu gibi birisine mesaj gönderebilmek için onun adresini bilmemiz gerekir.

Bir e posta adresi: bteknik @ tubitak.gov.tr

Bilgisarınızdan bir eposta yolladığınız zaman posta bilgisayarı adı verilen bir bilgisayara gönderilir.Buradan da ağ aracılğıyla hedefine varana dek posta bilgisayarları zinciriyle aktarılır.

HABER GRUPLARI

Ağda ilgi alanlarınızın ortak olduğu insanlarla ilişki kurmak için, haber grupları adı verilen tartışma gruplarına katılabilirsiniz.

Kimi haber grupları grupları tartışmaya adanmışken, kimileri de dünyanın çeşitli yerlerindeki uzmanlara soru cevap, tavsiye alabileceğiniz birer yardım hattı gibidir. Her haber grubunun kendine ait adı vardır. Haber grubunun adından konusunu anlayabiliriz.

Aşağıdaki kısaltmalar bazı ana haber gruplarının konuları için kullanılır.

  1. alt alternatif haber grupları, mizahi konuları içerir.
  2. Biz iş imkanları üzerindeki tartişmalar
  3. comp bilgisayar ve bilgisayar teknolojisi haber grubu.
  4. misc sağlık,çocuk,kitap gibi konuları kapsar.
  5. news haber gruplarını ilk defa kullanacaklar için tavsiyeler verir.
  6. rec spor,hobi grupları.

Bir haber grubuna katıldıgınızda, grubun üyeleri tarafından en son yazılan mektuplar size de gönderilir.Bu yazıları okuyabilir,kendi mektubunuzu yazabilirsiniz ya da süren tartişmalara katılabilirsiniz.

FTP(DOSYA AKTARMA PROTOKOLÜ)

Ağ, üzerinde, resimlerden, müzik kliplerine, araştırma raporlarından, internet yazılımlarına kadar bilgisayarınıza kopyalayabileceğiniz dosyalar içeren binlerce site vardır. Ağ üzerinden bu dosyaları aktarmanın asıl yöntemine file transfer (FTP Dosya Aktarma Protokolü) denir.

FTP dosyalarını bulmanın kolay bir yolu arama servislerini kullanmaktır.

Ağ'dan dosya indirebilmek için genellikle izne ya da onaylanmış girişe ihtiyacımız olacaktır. Ancak herkesin kullanımına açık çok sayıda dosya bulunmaktadır. Seçtiğiniz bir dosyayı bilgisayarınızın sabit diskine yada diskete kaydedebilirsiniz.


Bu konuda daha fazla bilgi almak için aşağıdaki adresleri tıklayabilirsiniz.
İnternet Yazılımları hakkında bilgi için
http://cws.internet.com/
İnternet Telefonu Programı hakkında bilgi için
http://www.netspeak.com/
CU-SeeMe, Video Konferans Programı hakkında bilgi için
http://cu-seeme.cornell.edu/
KAYNAKÇA

Wingate,Philippa (1999) İnternet.Tubitak Populer Bilim Kitaplari Ankara


EBB 467 Bilgisayar Destekli Öğretim Ana sayfasına dönmek ister misiniz?
Kişisel sayfama dönmek için: