Nerede devlet veya www.nerdedevlet.gov.tr


Kaynak: Finansal Forum (http://www.finansalforum.com.tr/) - 8 Ağustos 2000, Salı, Sayfa 5 --- Arif Esin (arif.esin@esclawfirm.com)


Devletin bakanlıkları kötü idare ediliyor, devletin belediyeleri kötü idare ediliyor, öyleyse devletin internet adresleri niye iyi çalışsın?

Dün, arada bir işim düştüğünde baktığım resmi internet adreslerini oturup topluca bir kontrol edeyim dedim. Bunu yaparken önceki tecrübelerime dayanarak mutlaka bir takım saçmalıklarla karşılaşacağımı tahmin ediyordum ama sonuç hem beklediğimden kötü hem de beklediğimden iyi çıktı.

Biliyorsunuz yakın tarihte ÖSS ve OKYS açıklandı, yani halk diliyle üniversite ve anadolu lisesi sınavı. Bu sınavların sonuçları çok faydalı bir gelişme olarak artık internet üzerinden veriliyor ve postadan çok daha önce öğrencilere ulaşabiliyor ama beklenebileceği üzere ÖSYM'nin sunucuları bu yükü kaldıramayıp çöktü ve insanlar bir sayfaya girebilmek için saatler boyunca uğraştılar. Burada resmi bilgiler gerçekten kullanışlı bir şekilde sunuluyor ama öğrencileri kıvrandıran nereye girecekleri merakından kurtarmaya yönelik hiçbir hizmet konulmamış oysa bir portal olan Turkport'a girdiğiniz zaman size puanınızı yazdığınız takdirde geçen yılın puanlarına göre hangi tercihleri yapabileceğiniz söyleniyor. Bu son derece de basit bir program, yani bu işi neden ÖSYM yapmıyor da Turkport yapıyor? Turkport'un sayfaları bile kilitlenmiş. Eğer bu iş için paraları yoksa (ki maliyetinin, faydaları göz önüne alındığında son derece düşük olduğunu tahmin ediyorum) sitelerine bir iki reklam alsınlar (mesela bir dersane reklamı).

Tabii, başka sitelerimiz de var; mesela Bakanlıklar. İnternetin en bilinen arama motoru Yahoo'dan girdiğinizde karşınıza sadece üç tane TC Bakanlığı çıkıyor: Kültür, Maliye, Dışişleri. Bu siteleri beğendim; Kültür Bakanlığı'nın Türkçe ve İngilizce dışında Almanca,Fransızca ve Rusça versiyonları mevcut, ayrıca çok güzel animasyonlar hazırlamışlar. Dışişleri Bakanlığı'nın da içeriğinin zengin olduğunu biliyorum. Ancak karşıma İngilizce bir TC Başbakanlık çıkmadı.

TBMM sayfası ise çok acemice hazırlanmış, hem de Enformasyon Daire Başkanlığı tarafından. Düşünün, sayfada "Çeşitli Bilgiler" diye bir bağlantı var!!! Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sayfaları ise güzel hazırlanmış. İMKB ve Hazine'nin sayfaları da iyi hazırlanmış. Büyükelçiliklerimize gelince; girdiğim sayfalar genelde güzeldi (özellikle Washington DC Büyükelçiliği) ancak bunların arasında da tıpkı diğer resmi sitelerde olduğu gibi bir standardizasyon eksiği var. Oysa resmi sitelerin, en azından benzer sitelerin - Bakanlıklar, ya da büyükelçilikler gibi - bir standarda, bir modele sahip olması gerekirdi. Avrupa Birliği'nin tüm bilgilerine tek bir sayfadan ulaşılabiliyor: "europa.eu.int", işte bizde de Enformasyon Daire Başkanlığı'nın yapması gereken bu standardı ve bütünlüğü oluşturmaktır.

Resmi internet sitelerimizin kötü olması bir yana, bir de düşmanlarımız tabir edebileceğim bölücü sayfaların hazırlanışındaki profesyonellik ve her yerde karşınıza çıkması olayı var. Yahoo'dan "Türkiye" diye arama yaptığınızda karşınıza yan tarafta iki ana grup beliriyor: "Kürt meseleleri" ve "Türk Meseleleri", üstelik Kürt meseleleri bizimkinden önce yer alıyor. Başka neler var neler; DHKP-C, Dev-Yol, tutuklanan HADEP milletvekillerinin kişisel sayfaları…

Bu durumda, Türkiye'yi merak ettiğinden ve büyük ihtimalle de tatilini Türkiye'de geçirmek istediğinden internette arama yapan bir yabancının karşısına işte bu terörist siteler çıkıyor. Nerde devlet?

Sadi Seferoğlu adlı vatandaşımızın Amerika'da açtığı "Türkiye on the Web" sitesini ise çok beğendim, kişisel olanaklarla devletin yapamadığını yapmış ve Türkiye'yi tanımak isteyenlere rehber olabilecek bir site hazırlamış.