-

DR.SEMA BUZ

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi
Ana sayfa Özgeçmiş Makaleler Bildiriler Dersler İletişim
KİTAP TANITIM
 
kitap mültecilik

           İÇİNDEKİLER

            BÖLÜM I

Mülteci Sorunsalına Giriş
Sığınma Konusuyla İlgili Tanımlar
Göç Olgusu
Göç Nedenleri
Göç Modelleri
Göç Türleri ve Mülteciler
Sığınma Olgusuna İlişkin Dünyadaki Tarihsel Arkaplan
Sığınma Olgusuna İlişkin Türkiye’deki Tarihsel Arkaplan
Kapsamına Mültecileri Alan Evrensel Belgeler
Kapsamına Mültecileri Alan Ulusal Belgeler
Sığınma Süreci
Türkiye’de Sığınma Süreci
Mülteci Olgusunun Dünya ve Ülkemizdeki Görünümü
Avrupa Birliği ve Mülteciler
Değişen Paradigmalar ve Mültecilik
Yasadışı Göç ve Mülteciler
Küreselleşme ve Mülteciler
Mültecilerin Karşılaştıkları Sorunlar
Mülteciler ve Sosyal Hizmet
Mültecilerle İlgili Araştırmalar

            BÖLÜM II

    Mülteci Profili Araştırmasının Yöntemi
    Bulgular ve Yorum
    Mülteci Konusuna Yönelik Çözüm ve Öneriler
    Kaynakça

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zorunlu Çıkış Zorlu Kabul Mültecilik Kitabının tanıtımı

Göç, insanlık tarihini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen temel olgulardan biri olagelmiştir. Savaş, çatışma, ekonomik krizler vb. herhangi bir gerilim durumunda bundan doğrudan bir şekilde etkilenen sivil halk olmakta ve kitlesel yer değiştirmeler yaşanmaktadır. Dünya tarihi bu tür kitlesel yer değiştirmelerin tarihidir. Mülteciler ise bu göç türleri içinde önemle üzerinde durulması gereken bir gruptur. Ülkelerindeki koşullar yüzünden yaşamını tehlikede hissetmek ve içinde doğup büyüdüğü kültürünü bırakmak zorunda kalıp, diğer bir ülkede “yabancı” konumunda bulunmak, her insan için travmatik bir deneyimdir de aynı zamanda.
Türkiye açısından konu incelendiğinde, her zaman başta toplu gelişler olmak üzere, bireysel gelişlere de kapılarını açtığı görülmektedir. Günümüzde ise coğrafi çekincenin kaldırılarak mültecilerin Türkiye’de kalıcı olarak yerleşimlerine ilişkin taahhütlerin yaşama geçmesiyle ilgili bir süreçle karşı karşıyayız. Yaşanmakta olan savaşlar devam ettiği sürece de, mültecilik geçmişte olduğu gibi gelecekte de önemli bir konu olmaya devam edecektir.
Bu çalışma mülteciliği tüm yönleriyle ele alan bir çalışmadır. Çalışma öncelikle sığınma ve mültecilik konusundaki tanımlarla başlamaktadır. Ardından göç olgusu çok boyutlu irdelenerek mültecilik bağlantısına değinilmektedir. Bunu, mülteciliğe ilişkin tarihsel arkalan ve konuya ilişkin belgeler ve hukuki metinler takip etmektedir. Sığınma sürecine ilişkin bilginin ardından mülteciliğe ilişkin dünya ve Türkiye’deki durumla ilgili bir değerlendirme yer almaktadır. Değişen paradigmaların mültecilikle bağlantısı da sunulmuştur. Mültecilerin karşılaştıkları sorunlar çok yönlü olarak irdelenmekte, konuyla ilgili araştırmalara yer verilmekte, mülteciliğin sosyal hizmet mesleğiyle bağlantısı da irdelenmektedir. Çalışmada Türkiye’ye sığınan Ortadoğulular üzerine yapılmış bir alan araştırması da bulunmaktadır.

Güncel AB tartışmalarında da görüldüğü gibi göç-sığınma kısacası insan hareketliliği geçmişte olduğu kadar gelecekte de önemli bir değişken olarak karşımızda durmaktadır. Bu kitap, konuyla ilgili gerek akademik gerekse uygulama boyutunda çalışanlar için tüm yönleriyle mülteciliği ele alması yönünden yararlı bir başvuru kitabıdır. Konuyla ilgili Türkçe yayınların azlığı göz önüne alındığında kitabın önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 
 
 
 
 
 
www.semabuz.com / @Copyright 2007 / Design by muharrem