ASAĞIDA ADI BULUNANLAR BU LİSANS ÜZERİNDE____________________ [200_] TARİHİNDE ANLAŞMAYA VARMIŞTIR:

 

1. [TAM İSİM] [tam adres] ("Yayımcı")

 

ve

 

2. ANKOS, ATTN: Prof. Dr. Bülent Karasözen, ANKOS Chairman,

    Middle East Technical University Library, İnönü Bulvarı, 06531 Ankara, Turkey

    (“the Consortium”)

 

 

Yayımcı, bu Lisans tarafından sağlanan haklara sahip olup, yapılan bu sözleşme ile sahip olduğu hakları, bu Lisans anlaşmasının şartlarına bağlı olarak Ücret karşılığında Konsorsiyum üyelerinin kullanmalarını sağlamayı kabul etmektedir.

 

AŞAĞIDAKI ŞEKILDE KARARA VARILMIŞTIR: -

 

1.             ANAHTAR TANIMLAR

 

1.1       Bu Lisansta, aşağidaki sözcükler açıklanan anlamları taşımaktadır: -

 

1.1.1            Aracı

            Zaman zaman, Konsorsiyum adına hareket etmek, ve bu Lisansın Konsorsiyum’a yüklediği yükümlülüklerin bazılarını veya tümünü üstlenmek üzere, Konsorsiyum tarafından atanabilecek bir üçüncü şahıstır.

 

1.1.2    Yetkili Kullanıcılar

            Konsorsiyum Üyelerinin mevcut öğretim elemanları ve (sürekli, geçici, sözleşmeli ve ziyaretçi) diğer personeli ile halihazırda Üye kuruluşlarda eğitim gören Kütüphane dahilinde, veya Yetkili Kullanıcıların çalıştığı veya eğitim gördüğü (Yetkili Kullanıcıların evleri, lojmanlar, öğrenci yurtları dahil) tüm benzeri mekanlardan Güvenli Ağa erişimine izin verilen bireyler ve bir Üye tarafından şifre ya da başka bir yetki verilmiş kişilerdir.

 

1.1.3    Ticari Kullanım

            Lisanslı Malzemelerin para kazanmak amacıyla (Konsorsiyum veya bir Üyesi, ya da Yetkili kullanıcı için veya tarafından), şatış, yeniden şatış, ödünç verme, transfer, kiralama veya başka bir şekilde kullanımını ifade eder. Ancak ne Konsorsiyum veya Üyelerinin Yetkili Kullanıcılardan alacağı direkt ücretler ile Lisansli Malzemelerin, Konsorsiyum, Üyeler, ya da Yetkili Kullanıcılar tarafından ticari bir organizasyon tarafından finanse edilen bir araştırma için kullanılması, Ticari Kullanım sayılmaz.
1.1.4             Ders Paketleri

            Üye kuruluşların personeli tarafından sınıftaki öğrencilerin kullanımı için eğitim amacıyla biraraya getirilmiş (örn. kitap bölümleri, dergi makaleleri) malzemelerdir.

 

1.1.5    Elektronik Rezerv

            Kitap bölümleri, dergi makalele ve benzeri malzemelerin, Konsorsiyum ya da Üyelerinin, Üye tarafından verilen belirli eğitim amaçlı kurslarla ilgili olarak öğrencilerin kullanımı için hazırladığı ve Güvenli Ağ’da sakladığı elektronik kopyalardır. 

 

1.1.6    Ücret

            Tablo 3’te, ya da zaman zaman bu Lisansa eklenecek, taraflarin üzerinde anlaşacağı yeni tablolarda belirtilen ücrettir.

 

1.1.7    Kütüphane alanı

            Tablo 2’de belirtildiği gibi, Üyeler tarafından işletilen kütüphane ya da kütüphanelerin fiziksel mekanlarıdır.

 

1.1.8    Lisansli Malzemeler

            Tablo 4’te, ya da zaman zaman bu Lisansa eklenecek, tarafların üzerinde anlaşacağı yeni tablolarda belirtilen elektronik malzemelerdir.

 

1.1.9    Üye    

Konsorsiyumun üyesi olan ve Tablo 1’deki listede adı bulunan, üyeliği nedeniyle Konsorsiyum’la birlikte ve onun bir parçası olarak bu Lisansın koşullarına bağlı kalmayı kabul etmiş bir üniversite, başka bir eğitim kuruluşu veya araştırma kurumudur.

 

1.1.10  Yayımcı Temsilcisi

            Yayımcı tarafından ve Yayımcı adına hareket etmek üzere atanan, Konsorsiyuma yayımcı tarafından temsilci olduğu temsil sınırları belirtilerek bildirilen, Yayımcı adına bu Lisansın gereklerini yerine getirebilecek veya Yayımcı’nın bu Lisansta belirtilen bütün sorumluluklarını üstlenecek bir üçüncü şahıstır.

 

1.1.11    Güvenli Ağ

Sadece, bir Üye tarafından onaylanmış, kimliği log-in esnasında ve daha sonra periyodik olarak mevcut en iyi uygulamalara uygun sekilde (şifreler vb. yoluyla) doğrulanacak, ve davranışları Üye tarafından düzenlenecek Yetkili Kullanıcılar tarafından erişilebilen bir ağdır.

 

1.1.12  Sunucu           

Lisanslı Malzemeler’in yükleneceği ve erişilebileceği, Yayımcı’nın ya da onun tarafından belirlenen bir üçüncü şahsın bilgisayar donanımıdır.

 

1.1.13  Abonelik Süresi

Tablo 4’teki listede sıralanmış Lisanslı Malzemeler’in (gerçek yayınlanma tarihlerine bakılmaksızın) cilt ve sayılarının belirlediği süredir.

 

 

1.1.14    Kullanım Verileri

Konsorsiyum ve Üyelere, makinada okunabilir biçimde ve ICOLC Web-bazli Indekslenmis, Özlü ve Tam-Metin Kaynakların Kullanımına ait Istatistiksel Ölçütler için Kurallar ‘ın son versiyonunda özetlenen koşullara uygun olarak sunulacak, Tablo 5’te belirlenmiş veri ve raporlar.

 

1.1.15  Walk-in (geçici) Kullanıcılar 

1.1.2 nolu bölümde açıklandığı şekilde Yetkili Kullanıcı olmayıp, Üye’nin kütüphane ya da bilgi hizmetlerinden yararlanmasına izin verdiği kayıtlı veya başka şekilde tanımlanmış, Tablo 2’de belirlendiği şekilde, Üye’nin yerleştiği bina alanı içindeki bilgisayar terminallerinden Güvenli Ağ’a erişebilen kullanıcılarıdır. 1.1.3. maddede belirtildiği üzere, Walk-in (geçici) Kullanıcı olarak kaydedilmek üzere bir ücret ödenmesi, Ticari Kullanım sayılmaz.

 

2.                  LİSANS VERİLMESI VE ÜCRETLER

 

2.1              Yayımcı, bu anlaşma ile Konsorsiyum’a ve üyelerine, kendi tekelinde olmayan ve başkasına devredilmesi mümkün olmayan; her nerede olursa olsunlar Yetkili Kullanıcıların ve Walk-in (geçici) Kullanıcıların; Güvenli Ağ yoluyla ve Tablo 4’teki yöntemlerle, araştırma, öğretim, kişisel çalışma, Konsorsiyum ve Üyelerinin olağan uygulama ve faaliyetleri ile ilişkili idari kullanım amaçlarıyla, Lisanslı Malzemelere, bu Lisansın şartlarına uygun şekilde ulaşmak ve yararlamka hakkını vermektedir. Buna karşılık Konsorsiyum, ücreti Tablo 3’te belirlendiği şekilde ödemeyi kabul eder.

 

2.2              Bu Lisans [……..] tarihinde başlayacak ve Abonelik Süresi sonuna kadar yürürlükte kalacaktır. Bu tarihten sonra taraflar sözleşmeyi yenilemek veya süresini uzatmak için yazılı bir anlaşma yapmadıkları takdirde son bulacaktır.

 

2.3              Konsorsiyum Üyeleri, bu Lisansla verilen haklar karşılığında ödemeleri gereken Ücreti faturanın ellerine geçmesinden itibaren doksan (90) gün içinde, ve eğer uygun görülürse, takibeden her Abonelik Döneminden önce, faturanın alınmasını takibeden  doksan (90) gün içinde ödeyeceklerdir. Ücret, satış, kullanım, katma değer ve benzeri vergiler hariç olarak belirlenir ve Türkiye‘de Ücrete dahil olacak tüm bu tür vergilerden Konsorsiyum sorumludur.

 

2.4       Ücret, Konsorsiyum Üyeleri tarafından direkt olarak Yayımcı veya Yayımcı Temsilcisi’ne ödenecektir. Konsorsiyum tarafından bir aracı görevlendirilmesi halinde ödemelerin tahsilinden ve yayımcıya ödenmesinden Aracı sorumlu olacaktır. Konsorsiyum adına Ücretlerin alınması ve iadesi konusunda yetkili olacaktır.

 

2.5            Anlaşmaya dahil olan Yeni Üyeler, Tablo 3’te belirtildiği üzere, Konsorsiyum’un en düşük ücret ödeyen Üyesinden daha az olmayan bir miktar ödeyeceklerdir.

 

2.6       Eğer Yayımcı veya Yayımcı Temsilcisi ANKOS anlaşmasına katılmayan bir Türk kütüphanesine daha düşük bir fiyat karşılığı erişim hakkı verirse, Konsorsiyum fiyatları uygun bir şekilde azaltılarak ortaya çıkan miktar tüm Üyeler arasında ödedikleriyle orantılı olarak kredi şekilde dağıtılacaktır

 

3.            KULLANIM HAKLARI

 

3.1              Konsorsiyum ve Üyeleri, aşağıdaki Madde 4’e uygun olarak:

 

3.1.1        Lisanslı Malzemeleri Güvenli Ağ üzerindeki Konsorsiyum’un sunucusuna yükleyebilir;

 

3.1.2        Lisansli Malzemelerin makul bir değerlendirmeyle gerekli görülen  yedek kopyalarını yapabilir;

 

3.1.3        Lisanslı Malzemelerin tümü ya da bir parçasının, bu tür geçici yerel elektronik kopyalarını, sadece bunların Üyeler ve Yetkili Kullanıcılar tarafından yetkin kullanımını sağlamak amacıyla, Yetkili Kullanıcıların bunlardan duplike kopya almalarına izin vermeden,  “caching” veya “mirrored” saklama yoluyla yapabilir;

 

3.1.4        Yetkili Kullanıcıların ve Walk-in (geçici) Kullanıcıların Lisanslı Malzemelere Güvenli Ağ yoluyla Sunucu’dan erişimine izin verebilir;

 

3.1.5        Yetkili Kullanıcılara, Lisanslı Malzemelere ve diğer yayımcılardan lisansı alınmış tüm benzer malzemelere ait yazar, makale başlığı, öz ve anahtar kelime indekslerine entegre erişim sağlayabilir;

 

3.1.6        Yetkili Kullanıcı olan kişilere istekleri karşılığı tek makalelerin tek basılı ve elektronik kopyalarını sağlayabilir;

 

3.1.7        Aşağıdaki Madde 4’e uygun olarak, Üyeler, Üye-olmayan bir kütüphaneye, Ticari amaç dışında, araştırma ve kişişel çalışma amacıyla (posta, faks, veya basımdan sonra elektronik dosyanın derhal silindiği Ariel veya eşdeğeri bir  güvenli elektronik iletim yoluyla) Lisanslı Malzemelerin parçası olan tek bir dokümanın tek bir basılı kopyasını ya da elektronik orijinal kopyasını sağlayabilir;

 

3.1.8        Madde 4’e uygun olarak, Üyeler, Lisanslı Malzemelerin parçalarını, Ticari amaç dışında, bir Üye kuruluşta yapılan eğitim sırasında Yetkili Kullanıcıların yararlanabilmesi için, basılı Ders Paketleri veya Elektronik Reserve koleksiyonlarına dahil edebilir. Bu tür malzemelerin herbiri kaynak hakkında yeterli bilgi taşımalı, alınan kısmın başlık ve yazarı, eserin adı ve yazarı, ve yayımcının adını vermelidir. Üye, bu amaçla kullanımı sona erdiği zaman, bu tür malzemelerin kopyalarını yok etmelidir.Üye uygun bulursa ses kaydı ya da Braille gibi elektronik ortamda veya basılı olmayan Ders Paketlerini görme özürlü Yetkili Kullanıcılara verilebilir;

 

3.1.9        Tanıtma, deneme veya Yetkili Kullanıcıları veya Yetkili Kullanıcı gruplarını eğitme amacıyla, Lisanslı Malzemeler, bilgisayarda görüntülenip, yüklenebilir, veya basılabilir.

 

3.2              Madde 4’e uygun olarak, Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (geçici) Kullanıcılar:

 

3.2.1        Lisanslı Malzemeleri araştırabilir, görebilir, ekrana geri getirebilir (retrieve), bilgisayarda açabilir;

 

3.2.2        Lisanslı Malzemelerden bazı bölümleri veya tek makaleleri kişisel kullanımı için elektronik ortamda saklayabilir;

3.2.3        Lisanslı Malzemelerin bazı bölümlerinden basılı bir kopya alabilir;

 

3.2.4        Lisanslı Malzemelerden bazi bölümleri veya tek makalelerin bir kopyasını basılı ya da elektronik olarak diğer Yetkili Kullanıcılara dağıtabilir. Üye kuruluşun bir sınıfında Yetkili Kullanıcı konumunda bulunan her bir öğrenciye eğitim amacıyla birer kopya dağıtılabilir.

 

3.3       Bu Lisans’taki hiçbirşey, Konsorsiyum’un ya da herhangi bir Üyenin, Türk telif hakları yasası ya da Türkiyenin imzaladığı herhangi bir uluslararası telif hakları sözleşmesinin tanıdığı yasal haklarını dışlayamaz, değiştiremez ve etkileyemez.

 

4.            YASAKLANMIS KULLANIMLAR

 

4.1       Ne Konsorsiyum ne de herhani bir Üyesi ya da Yetkili Kullanıcısı:

 

4.1.1    yazarların isimlerini, Lisanslı Malzemelerde görülen Yayımcı’nın telif hakkı ile ilgili notlarını veya diğer tanımlama ve hakları belirten izleri silemez veya değiştiremez;

 

4.1.2        webcrawler/robot yazılımları ve benzeri gibi, Lisanslı Malzemelerden Madde 3.1.2 ve 3.1.3’de izin verilen yedek kopyalar dışında herhangi bir amaçla sistematik olarak çok sayıda baskı veya elektronik kopya yapmakta kullanılan araçlar kullanamaz;

 

4.1.3        Lisanslı Malzemelerin hiç bir parçasını, Yayimci ve üye arasında ayrı bir anlaşma olması durumu hariç, Yayımcı’nın yazılı izni olmadan Güvenli Ağ dışında, Internet ve World Wide Web dahil herhangi bir elektronik ağ üzerine yükleyemez ve dağıtamaz.

 

4.2            Aşağıdaki durumlarda Yayımcı’nın açık yazılı izni gereklidir:

 

4.2.1            Lisanslı Malzemelerin tümünü ya da bir kısmını Ticari bir amaçla kullanmak;

 

4.2.2    Lisanslı Malzemelerin tümünü ya da bir kısmını, bu sözleşmenin izin verdiği haller dışında, Yetkili Kullanıcılar dışındaki hiç kimseye sistematik olarak dağıtamaz;

 

4.2.3        Lisanslı Malzemeleri, Lisanslı Malzemeler temel alınarak veya onların başka malzemelerle birleştirilmeşiyle hazırlanmış eserleri, bu Lisansla izin verilen koşullar dışında yayınlayamaz, dağıtamaz veya edinilmesini sağlayamaz;

 

4.2.4        Lisanslı Malzemeleri, bilgisayar ekranında görülmelerini kolaylaştırmak için gerekebilecek müdahaleler veya başka bir nedenle Yetkili Kullanıcılara bu Lisansta verilmiş izinlerin dışında, değiştiremez, kısaltamaz, uyarlayamaz. Herhangi bir şüphe kalmaması için, telif hakları ile ilgili notlar ve uyarı sözcüklerinin veya bu sözcüklerin yerlerinin değiştirilmesi yasaktır.

 

5.                  YAYIMCI GARANTİLERİ, TEMİNATLARI, SORUMLULUKLARI

 

5.1              Yayımcı, Konsorsiyum’a ve Üyelere, bu Lisansta tanımlandığı şekilde kullanılan Lisanslı Malzemelerin, herhangi bir kişinin telif, mülkiyet ve entellektüel mülkiyet haklarını ihlal etmeyeceğini garanti eder.

 

5.2              Yayımcı, Konsorsiyum’a ve Üyelere Lisanslı Malzemelere bu Lisansta belirtildiği şekilde erişim ve kullanım yetkisi sağlamaya hakkı ve gücü olduğunu garanti eder.

 

5.3              Yayımcı, Konsorsiyum ve Üyelerin bu hakların ihlal edildiği gerçek ya da gerçek dışı iddiasıyla Konsorsiyum veya Üyelerinden herhangi birine karşı girişilen yasal islemlerden doğabilecek herhangi bir kayıp, hasar, maliyet, sorumluluk ve masraftan zarar görmemesini sağlar veya göreceği zararı (makul ölçüdeki yasal ve profesyonel ücretler dahil) tazmin eder. Bu Lisans herhangi bir nedenle son bulmus olsa bile tazminat ödenmek zorundadır. Ancak Konsorsiyum ya da Üyelerden herhangi biri, Lisanslı Malzemelerde, bu Lisansta izin verilmeyen bir şekilde düzeltme yaptıysa tazminat uygulanmaz.

 

5.4              Yayımcı Konsorsiyum’a, Lisanslı Malzemeleri destekleyen Sunucu, Yayımcı’nın yerel ağı, ve/veya Yayımcı’ya ait Internet Servisi Sunucusuna direkt olarak ayrılabilen toplam program dışı servis kesinti süresinin (downtime), herhangi bir ayda, Pazartesi gününden Cuma günü sonuna kadar GMT + 02:00’e göre 6:30 ve 20:30 arasındaki saatlerde 12 saatten az olacağını garanti eder.

 

5.5       Bu Lisansta açıkça belirtilenler dışında, Yayımcı, tasarım garantisi, Lisanslı Malzemelerin içeriklerinin doğruluğu, kalitesi, belirli bir amaç için uygunluğu gibi konularda, açıkça veya ima yoluyla garanti üstlenmez. Lisanslı Malzemeler alındıklari şekilde kullanıma sunulurlar.

 

5.6            Yayımcı veya Yayımcı Temsilcisi, Madde 5.1, 5.2 ve 5.4’te belirtilen durumlar dışında, Konsorsiyum’a, ya da bir Üyesine, Yetkili Kullanıcılar dahil hiç kimseye karşı, Lisanslı Malzemelerin kullanılamamasından veya kullanımından doğan hiçbir özel, cezai, fer’i, veya fiili zarardan sorumlu tutulamaz.

 

5.7       Yayımcı’nın bu Lisansın ihlal edilmesinden doğan hiçbir hak iddiası, hasar, ve zarar tazminatı sorumluluğu karşılığında ödenecek ücret, Konsorsiyum tarafından Yayımcı’ya, Abonelik Süresinin bu hak iddiası, hasar, ve zararın oluştuğu döneminde ödenen Ücreti aşamaz. Yukarıda önceden belirtilmiş olan  sorumluluk kısıtlamaları ve belirli zararlardan muafiyet şartları, diğer çözümlerin başarılı veya etkilili olup olmamasına bakılmadan uygulanır.

 

6.             YAYIMCININ YÜKÜMLÜLÜKLERI

 

6.1            Yayımcı:

 

6.1.1    Konsorsiyum’a  ve ÜyelereLisanslı Malzemeleri, Tablo 4’te belirlenen medya, format ve zamanda sağlayacaktır. Yayımcı, Konsorsiyum’u ve eğer varsa, Konsorsiyum’un atadığı Aracı’yı, Lisanslı Malzemelere uygulanması öngörülen herhangi bir spesifikasyon değişikliğini, en az altmış (60) gün öncesinden bildirecektir. Eğer sözkonusu değişiklik Lisanslı Malzemeleri KonsorsiyumA göre maddi açıdan daha az yararlı kılıyorsa, Konsorsiyum, Madde 9. 1. 2.’ye göre, bu bildirimden sonraki otuz gün içinde bu değisikliği Lisansın ihlali olarak ele alabilir.

 

6.1.2        Lisanslı Malzemelerdeki her dergi sayısının elektronik kopyasını, basılı versiyonunun yayımlandığı günden önce sağlamak için iyi niyetli göstermelidir. Herhangi bir dergi için teknik nedenlerle bunun mümkün olmadığı durumlarda, doğal olarak, sözkonusu derginin adı ve sağlanamama nedeni, lisans verilmesi sırasında belirtilecektir. İyi niyet gösterilmediği takdirde 9.1.2 hükümleri uygulanacaktır.

 

6.1.3        Konsorsiyum’a, ve eğer atandıysa Aracı’ya, bu Lisansın tarihinden itibaren otuz (30) gün içinde, Konsorsiyum’un Lisanslı Malzemelere erişimini mümkün kılacak bilgiyi sağlayacaktır. 

 

6.1.4        bu tür standartların Lisans süresi boyunca zaman zaman önemli gelişim gösterdiği gözönüne alınarak, Konsorsiyum’un World Wide Web üzerinde isletilen benzer kapsamdaki bilgi hizmetlerinin standartlarına uygun bir düzeyde kullanılmasını desteklemek için Sunucu’nun yeterli kapasite ve bant genisliğine sahip olmasını sağlayacaktır.

 

6.1.5        Lisanslı Malzemelerin belli başlı Ağ tarayıcılarla (halihazırda Netscape ve Internet Explorer), en azından en son iki büyük sürüm ve tüm ilgili alt setleri (mevcut sürüm ve bir önceki) ile erişilebilir ve birlikte çalıştırılabilir olmasını sağlayacaktır. Sunucu’ya yönelik her türlü güncelleme ve işlevsel değişiklikler, o an için mevcut belli baslı Ağ tarayıcıların, en azından en son iki büyük sürüm ve ilgili tüm alt setlerinin Sunucu ile birlikte çalışmaya devam etmesini ve Lisanslı Malzemelerin erişim, ekrana geri getirme (retrieve) ve görüntülenmesine olanak verecek şekilde yapılmalıdır.

 

6.1.6        Lisanslı Malzemelerin, Konsorsiyum için, (mümkünse Konsorsiyum’a önceden haber verilerek yapılacak) rutin bakım dışında, yirmidört saat boyunca sürekli erişilebilir ve kullanılabilir durumda olmasını sağlamak, ve hizmette bir kesinti olması veya askıya alınması durumunda da erişimi en kısa sürede yeniden sağlayacaktır.

 

6.1.7    Lisanslı malzemelerin uzun süreli korunması amacıyla bir arşivinin alınması ve Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (Geçici) kullanıcıların bu Lisans sona erdikten sonra da bu arşive erişmelerine izin verecekler, veya üçüncü partinin bunu sağlaması için izin vereceklerdir.

 

6.2            Yayımcı, istediği zaman Lisanslı Malzemeler’den, yayınlama hakkına artık sahip olmadığı, veya telif hakkını ihlal ettiğini, hakaret unsuru taşıdığı, müstehcen, yasaya aykırı veya başka herhangi bir nedenle uygunsuz olduğuna mantıklı bir sebeple inandığı bir maddeyi, kısmen veya tamamen çekme hakkına sahiptir. Yayımcı, böyle bir durumda Konsorsiyum’a yazılı bilgi verecektir. Eğer, çekilen kısım, içinde yer aldığı kitap, dergi ya da diğer yayının yüzde on’undan (10%) fazla ise, Yayımcı, Konsorsiyum’a Ücretin çekilen malzeme miktarı ve Abonelik döneminin süresi geçmemiş kalan kısmı ile orantılı bir bölümünü geri verecektir.

 

6.3            Yayımcı, Konsorsiyum’un istediği şekilde ilgili kullanım verilerini toplayacak, biraraya getirip Konsorsiyum’a verecektir. Bu kullanım verileri, uygulanabilir gizlilik ve veri koruma yasaları ile uyumlu bir şekilde, tarafların aralarında yapacağı anlaşmaya göre, belirli zaman aralıklarıyla toplanacak, tek tek kullanıcıların kimlikleri ve yaptıkları taramaların gizliliği korunacaktır. Yayımcı Madde 6.5’te belirtildiği şekilde haklarını başka birine devrederse, Konsorsiyum devralandan bu bilgiyi gizli tutmasını veya yoketmesini isteyebilir

 

6.4        Yayımcı, Konsorsiyum ve Üye’nin izni olmadan Konsorsiyum, Üyeleri veya Yetkili Kullanıcılar, ya da Walk-in (geçici) Kullanıcılara ait istatistikî kullanım bilgilerini başkalarına açıklayamaz ve satamaz.

 

6.5       Eğer Lisanslı Malzemeler’in tümü ya da bir kısmı ile ilgili haklar, bir başka Yayımcı’ya devredilirse, Yayımcı, bu Lisans’in koşullarına uyulduğuna emin olmak için elinden gelen çabayı gösterecektir.

 

7.            KONSORSİYUM VE ÜYELERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

 

7.1            Konsorsiyum:

 

7.1.1    Üyeleri bu Lisansın koşullarından haberdar etmek için makul bir çaba gösterir;

 

7.1.2        bu Lisansın koşullarından herhangi birinin ihlaline dair bir bilgi alırsa, Konsorsiyum, Üye ile derhal görüşerek Madde 9.8’de belirtildiği şekilde otuz (30) gün içinde Üye’yi durumu düzeltmesi için ikna etmeye makul bir çaba gösterir. Konsorsiyum Üye ile görüşmeye başladığı anda Yayımcı’yı da durumdan haberdar edecektir.

 

7.2       Her Üye:

 

7.2.1    tüm Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (geçici) Kullanıcılar’ın Lisanslı Malzemeler’le ilgili entellektüel mülkiyet haklarına saygı göstermelerinin önemi, ve bunu yapmadıkları takdirde her Üyenin maruz kalacağı cezai müeyyideler konusunda uygun bir şekilde uyarılmalarını sağlamak için makul çaba gösterecektir;

 

7.2.2        Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (geçici) Kullanıcılar’ı bu Lisansın şartlarından haberdar etmek ve Lisanslı Malzemeler’ı yetkisiz kullanımdan ve Lisansın diğer şekillerde ihlal edilmesinden korumak için gereken önlemleri almak için makul çaba gösterecektir;

 

7.2.3        Yetkisiz kullanım ya da herhangi bir ihlalin anında farkına varmak, Yayımcı’yı haberdar etmek ve bu olayın hemen son bulmasını sağlamak ve tekrarını önlemek için disiplin önlemleri dahil gereken makul ve uygun adımları atmak için makul çaba gösterecektir;

 

7.2.4        Şifre ve diğer erişim bilgilerini sadece Yetkili Kullanıcılara verecek, ve Yetkili Kullanıcıların bu bilgileri üçüncü şahıslara açıklamalarını önlemek için makul çaba gösterecektir;

 

7.2.5        Madde 6.1.1 ve 6.1.2’de belirtildiği üzere, Yayımcı’ya bu Lisans anlaşmasından itibaren 30 gün içinde Lisanslı Malzemeler’e erişebilmesi için gerekli bilgileri vermek zorundadır. Konsorsiyum bu bilgilerde önemli bir değişiklik yaparsa, Yayımcı’yı, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden en az on (10) gün önceden haberdar edecektir;

 

7.2.6        Tüm IP adreslerinin tam ve güncel kayıtlarını tutacak, ve Yayımcı’yı, Yetkili Kullanıcılar’ın Lisanslı Malzemeler’e bu Lisans’ta tasarlandığı biçimde erişebilmeleri için, eklemeler, silinmeler ve diğer değişikliklerin ayrıntılarından haberdar edecektir;

 

7.2.7        Lisanslı Malzemeler’e sadece Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (geçici) Kullanıcılar’ın erişebilmesini sağlamak için makul çaba gösterecektir.

 

7.3       Bu Lisanstaki hiçbir şey, Konsorsiyum ya da Üyelerden birini, böyle bir ihlale kendi yolaçmadıkça ve bundan haberdar olduktan sonra, bilerek devamına göz yummadıkça ya da yardım etmedikçe,  bir Yetkili Kullanıcı ya da Walk-in (geçici) Kullanıcı’nın anlaşmanın kosullarını ihlal etmesinden sorumlu tutamaz. 

 

8.         HER IKI TARAFIN YÜKÜMLÜLÜKLERI

 

8.1       Her iki taraf da diğerinin entellektüel mülkiyet, gizli bilgiler ve mülkiyet haklarını korumak için elinden gelen çabayı gösterecektir.

 

9.         SÜRE VE SON BULMA

 

9.1       Bu Lisans, (yenilenmediği takdirde) Madde 2.2’deki durum dışında, şu koşullarda otomatik olarak sona erecektir:

 

9.1.1        Konsorsiyum bu Lisansta belirtilen Ücreti ödemeyi kasıtlı olarak ihmal eder ve Yayıncı tarafından uyarılmasından itibaren otuz (30) gün içinde bunu telafi etmezse; ancak Konsorsiyum tek bir üyenin Madde 9.7’de belirtildiği şekilde ihmalinden sorumlu tutulamayacaktır;

 

9.1.2        Eğer Yayıncı bu Lisans koşullarından birini kasıtlı veya sürekli bir şekilde ihlal eder ve (telafi edebilecekken) Konsorsiyum tarafından yazılı olarak uyarılmasından itibaren otuz (30) gün içinde bunu telafi etmezse;

 

9.1.3        Konsorsiyumun bütün üyeleri, Yayımcı’nın telif haklarını veya diğer entellektüel mülkiyet haklarını, veya Madde 3’teki kullanım hakları ile, ya da Madde 4’teki  yasaklanmış kullanımla ilgili hükümleri kasıtlı veya sürekli biçimde ihlal eder ve Yayımcı tarafından yazılı olarak uyarılmasından itibaren otuz (30) gün içinde bunu telafi etmezse;

 

9.1.4        eğer Yayımcı, borçlarını ödeyemeyecek, ya da tasfiye veya benzeri bir durumunda kalırsa.

 

9.2                  Eğer bir Üye, kasıtlı olarak Madde 2.3’teki şekilde Ücreti ödemeyi ihmal eder ve Yayımcı’nın yazılı uyarısını izleyen otuz (30) gün içinde bunu telafi etmezse, Yayımcı, Üye’ye verilen lisansı ve lisansın sağladığı hakları, Üye’ye ve Konsorsiyum’a bildirerek iptal edebilir. Bu bildirimi yaptıktan sonra Yayımcı, bu Lisansın geri kalan süresi için Üye’nin Lisanslı Malzemeler’e erişimini sağlamayı kesebilir.

 

9.3                 Eğer bir Üye, bu Lisans’ın hükümlerinden birini kasıtlı, maddi ve sürekli bir sekilde ihlal eder ve Yayımcı’nin Üye ve Konsorsiyum’a yazılı uyarısını izleyen otuz (30) gün içinde bunu telafi etmez veya telafi etmek için girişimde bulunup gerekli adımları dikkatle atmaya başlamazsa, Yayımcı, Üye’ye verilen lisansı ve lisansın sağladığı hakları, Üye’ye ve Konsorsiyum’a bildirerek iptal edebilir. Bu bildirimi yaptıktan sonra Yayımcı, bu Lisansın geri kalan süresi için Üye’nin Lisanslı Malzemeler’e erişimini sağlamayı kesebilir.

 

9.4                 Eğer Konsorsiyum’un kamusal ya da Üyeleri tarafından ödenen maddi kaynakları azalır ve bu nedenle bu Lisansı izleyen dönemler için gerekli miktarları ödeyemez hale gelirse, Konsorsiyum, Yayımcı’ya anlaşmanın bittiğine dair yazılı bilgi verir, ve eğer, Konsorsiyum, bu yazının verildiği takvim yılı içinde ödemesi gerekli miktarı ödeyememişse, bunu izleyen 30 gün içinde, eğer bu takvim yılı için gerekli miktarı ödemiş bulunuyorsa, gelecek yılın 1 Ocak günü Lisans sona erer.

 

9.5            Anlaşma son bulduğu zaman, Madde 6.1.7 ve 9.4’te belirtildiği şekilde erişime açik tutulan Lisanslı Malzemeler için olanlar dışında, tarafların tüm hak ve zorunlulukları da otomatik olarak sona erer.

 

9.6       Bu Lisans son bulduğu zaman, son bulma Konsorsiyum tarafından Lisansın ihlali ve Madde 9.1.1 ve 9.1.3’teki koşullara uygun şekilde telafi edilmemiş olması durumu dışında, Yayımcı, Yetkili Kullanıcılar ve Walk-in (geçici) Kullanıcılar için, Abonelik Süresi boyunca yayımlanmış ve ücreti ödenmiş Lisanslı Malzemelere erişim sağlamaya devam edecektir, böyle bir durumda ise, sadece ihlal tarihine kadar yayımlanmış Lisanslı Malzemelere erişim sağlanacaktır.

Bu Lisans sona erdiğinde; Yayımcı:

 

a.)                her Üyeye, isteği üzerine, Tablo 4’te belirtilen süre boyunca, Lisansın son bulduğu tarihe kadar, Veritabanı içeriğinin bir kopyasini sağlamak, veya

b.)               Sürücü üzerindeki Lisanslı Malzemeler’e, Tablo 4’te belirtilen süre boyunca, Lisansın son bulduğu tarihe kadar, erişim hakkı sağlamayı sürdürmek

Seçeneğine, aşağıdaki koşullarla, sahiptir:

 

9.6.1        Konsorsiyum ve erişim isteyen her Üye bu Lisansta sağlanan Lisanslı Malzemeler’in kullanımı ile ilgili kısıtlamalara uygun biçimde kendi zorunluluklarını yerine getirmeye devam etmeli;

 

9.6.2        Walk-in (geçici) Kullanıcılara erişim sağlayan her Üye, bu erişimi sadece Kütüphane binasından vermeye devam etmeli;

 

9.6.3        Erişim isteyen her Üye, Yayimci’ya, bu erişimi kolaylaştırdığı için, Yayımcı ve Üye’nin üzerinde anlaşacağı makul bir miktarda bakım ücreti ödemeli.

 

9.7       Bu Lisans’ın Madde 9.4 haricinde, Madde 9.1.1 ve 9.1.3’de belirtildiği biçimde sonlanması durumunda, Konsorsiyum, derhal Lisanslı Malzemelerin Yetkili Kullanıcılar’a ve Walk-in (geçici) Kullanıcılara dağıtımını veya sağlanmasını keserek yerel sunuculara Madde 3.1.1, 3.1.2 ve 3.1.3’ göre yüklenmis olan Lisanslı Malzemeleri iade edecek veya yokedecektir.

 

9.8       Bu Lisans’ın Madde 9.1.2’de belirtildiği biçimde sonlanması durumunda, Yayımcı, derhal, Ücretin, Abonelik Süresinin ödenmiş fakat tarihi geçmemiş kısmına karsılık gelen miktarını geri verecektir.

 

9.9            Yayımcı, Yayımcı’nın entellektüel mülkiyet haklarını veya bu Lisans’ın hükümlerini ihlal eden veya Sunucu’nun çalışmasını veya güvenliğini tehlikeye sokan bir Üye’nin Lisanslı Malzemeler’e erişimini geçici olarak askıya alma hakkına sahiptir. Yayımcı, bu askıya alma işleminden sonra derhal Üye ve Konsorsiyum’a, Üye’nin ihlale yol açan hareketini da belirterek, durumu bildiren yazılı bir uyarı göndermelidir. Yayımcı, Üye’nin bu hareketi kestiği ve tekrarlanmasını önlemek için makul bir çaba gösterdiği yolunda bir haber alır almaz, sözkonusu Üye için tekrar erisim sağlayacaktır.

 

9.10          Yayımcı Madde 5.4’te verilen garantiyi ihlal ederse, Konsorsiyum, Yayımcı’ya haber verdikten sonra, her ihlal için bu Lisans’ın hükümlerini bir takvim yılı ücretsiz olarak uzatma seçeneğine sahiptir.

 

 

 

10.            GENEL

 

10.1     Bu Lisans tarafların tam bir anlaşmaya varması ile yürürlüğe girer ve bu Lisans’ın konusu ile ilgili tüm önceki yazılı veya sözlü görüsme, anlaşma ve kararları geçersiz kılar.

 

10.2     Bu Lisans’ta ve Tablolarında (bunlar, Lisans’in bütünlüğünü etkilemeden, Lisans’ın asıl metninden ayrı olarak değiştirilebilir) yapılacak değişiklikler ancak yazılı olarak hazırlanıp her iki tarafın da imzalanması halinde geçerli sayılırlar.

 

10.3     Madde 10.3.1’de açıklandığı şekilde, taraflardan biri, diğer tarafın yazılı onayı olmadan, bu Lisans’ı baska bir şahıs ya da kuruma devredemez, bu Lisans’taki Aracı, Sunucu’nun işletilmesi ve Yayımcı Temsilcisi ile ilgili hükümler dışında, diğer tarafın yazılı onayı olmadan, kendi yükümlülüklerinden herhangi birini yaptırmak için başka biri ile anlaşamaz.

 

10.3.1  Konsorsiyum, Lisansı, Konsorsiyum yerine geçen ve kar amacı gütmeyen ve üyeleri arasında Üye’lerinin bulunduğu bir kuruma devredebilir. Böyle bir durumda, Yayımcı, bu Lisans’la sağlanan izin veya ayrıcalıkları, bu işlemden önce konsorsiyum üyesi olmayan yeni üyeye vermek zorunda değildir..

 

10.4            Taraflara yapılacak tüm bildirimler ya taahhütlü posta veya kurye ile, bu Lisans’ta belirtilen veya tarafların diğerine bu tür yazısmalar için posta adresi olarak bildirdiği adrese gönderilecektir. Taahhütlü olarak gönderilen tüm yazılar, postalanma tarihini izleyen 30 gün içinde yerine ulaşmıs kabul edilir. Kurye ile gönderilen yazılar ise kuryenin teslim ettiği tarihte verilmiş kabul edilir.

 

10.5            Tarafların kendi kontrolleri dışındaki nedenlerle (savaş, grev, sel, hükümet kısıtlamaları, enerji, telekomünikasyon ve Internet kesintileri, ağ hizmetlerindeki aksaklık ve bozukluklar vb) bu Lisans’ta belirtilen koşulları yerine getirememesi veya geciktirmesi durumunda, Lisans ihlal edilmiş sayılmaz.

 

10.6     Bu Lisans’in hükümlerinden herhangi birinin geçersiz ve uygulama dışı kalması, geri kalan kısmının devamlılığını ve geçerliliğini etkilemez. 

 

10.7            Taraflardan birinin diğer taraftan bu Lisans’ın hükümlerine göre yerine getirmesi gereken bir işlemi talep etmemiş olması, ileride bu işlemi talep etme hakkını ortadan kaldırmaz. Ayrıca taraflardan birinin bu Lisans’ın herhangi bir hükmünü ihlaline diğer tarafın göz yummuş olması bu hükmün artık geçersiz olduğu anlamına gelmez.

 

10.8     Eğer taraflar bu Lisans’ın yorumlanması üzerinde veya bir tarafın ya da Üye’nin Lisans’ın herhangi bir kısmını ihlal ettiği konusunda ihtilafa düşerlerse, taraflar ve sözkonusu Üye iyi niyetle görüşmelere başlayacak, ve hukuki dava açma yoluna başvurmadan anlaşma yoluyla çözümlemeye çalışacaklardır.

 

10.9     Bu Lisans Türkiye yasalarına göre idare edilecek ve yorumlanacaktır.  Taraflar, bu Lisans’la ilgili ortaya çıkabilecek bütün anlaşmazlıkların çözümlenmesinde Türkiye mahkemelerinin yetkili olduğuna dair feshedilemez bir anlaşmaya varmışlardır.

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK, asağıda yazılı gün ve yılda

 

 

YAYINCI ICIN: [TAM ADI]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 


 

UYE IÇIN: [TAM ISIM]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________   

 

 

 

NOT: Imzalayacak her Üye için bir sayfa eklenecektir.


TABLO 1

 

KONSORSIYUM ÜYELERI

 

 [Yayımcı] ve ANKOS arasında imzalanan [tarih] tarihli Lisans’a ek [tarih] tarihli Tablo

 

 

Kurum                         Adres (asil Idari adres)              Contact name/

                                                                                                                        tel/ fax/ e-mail

 

 

 

Üyelerin ve adreslerinin Listesi ve herbiri için bağlantı kurulacak bir isim (Idareci veya atadığı kisi)

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK asağıda belirtilen gün ve yılda

 

YAYINCI IÇIN: [TAM ISIM]

 

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________


TABLO 2

 

HER ÜYENIN KÜTÜPHANE BINALARI, IP ADRESLERI/ARALIĞI

 

 

[Yayımcı] ve ANKOS arasında imzalanan [tarih] tarihli Lisans’a ek [tarih] tarihli Tablo

 

Tüm Üye’lerin Kütüphane binalarının adresleri, Alan ad(lar)ı, IP adresleri ve/veya aralıkları:

B Sınıfı Ağ: ilk iki ağ numarası ve host adresleri için asteriskler, örn. : 125.64.*.*

C Sınıfı Ağ: ilk üç ağ numarası ve host adresleri için asteriskler, örn. : 125.64.133.*

Tek Istasyon: tüm dört rakam, örn.: 125.64.133.20; veya aralıklar, örn.: 125.64.133.20-125.64.133.40

 

 

Kütüphane adı ve adresi                           Alan ad(lar)ı             IP adresleri/aralıkları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ağ bağlantısı:  Isim:

Telefone:                                  Faks:                                        E-mail adresi:

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK, asağıda yazılı gün ve yılda

 

YAYINCI ICIN: [TAM ADI]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 


TABLO 3

 

ÜCRET

 

Toplam Ücret

 

[Burada verilen lisans için ödenecek toplam ücret ve (uygulanabilir ise) “inflationary price cap” belirtilecektir]

 

 

 

Ödeme Çizelgesi / Dağıtım

 

[Burada her Üye tarafından ödenmesi gereken miktarların listesi ve Ücretin ödenebileceği tarihler belirtilecektir.]

 

 

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK, asağıda yazılı gün ve yılda

 

YAYINCI ICIN: [TAM ADI]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TABLO 4

 

LISANSLI MALZEMELER, ABONELIK SURESI VE ERISIM YÖNTEMI

 

[Yayımcı] ve ANKOS arasında imzalanan [tarih] tarihli Lisans’a ek [tarih] tarihli Tablo

 

 

LISANSLI MALZEMELER

 

Baslangıç tarihinden, bitis tarihine veya bu Lisans’ın sona erdiği tarihine kadar (bu tarihlerden hangisi daha önce ise) geçen süre içinde yayımlanmıs tüm ciltleri kapsar.

 

Baslık                         Baslama       Bitis Tarihi                 Format                Dağıtım

                                    Tarihi                                                                               Çizelgesi

 

 

Lisanslı Malzemeler listesi, her madde için, baslık, ilgili baslangıç ve bitis tarihleri, format ve (uygulanabilir) dağıtım çizelgesni içerir. Eğer Lisansın bir parçası olarak ücretsiz yedek dosyalar veriliyorsa, bunların da özel bir listesi yapılmalı.

 

 

ERISIM YÖNTEMI

IP adresi/aralığı yoluyla yetki vermenin yanı sıra, asağıdaki erisim yöntemlerden hangisinin desteklendiğini de belirtiniz:

 

                   Kullanıcı IDsi/sifre yoluyla yetki verme

                   HTTP Refer

                   Alan adı

                   Diğer (belirtiniz): __________________________

  __________________________

                                      __________________________

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK, asağıda yazılı gün ve yılda

 

YAYINCI ICIN: [TAM ADI]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

TABLO 5

 

KULLANIM VERILERI VE RAPOR YAZILIRKEN UYULMASI GEREKENLER

 

[Yayımcı] ve ANKOS arasında imzalanan [tarih] tarihli Lisans’a ek [tarih] tarihli Tablo

 

 

ANKOS’a, altı aylık aralıklarla, her bir dergi için asağıdaki kullanım verileri sağlanacaktır:

 

-          katılan yayımcı;

-         katılan ANKOS Üyesi;

-         içindekiler, öz ve tam metinlerin aldığı hit sayısı;

-         içindekiler, öz ve tam metinlerin gözden geçirilme sayısı; ve

-         tam metinlerin yüklenme, çıktı alınma, ve e-maille gönderilme sayısı.

 

Her ANKOS Üyesine, bir aylık aralıklarla, her derginin o Üye tarafından kullanım verileri, her bir dergi için:

 

-    katılan yayımcı;

-         her derginin her cildi için içindekiler, öz ve tam metinlerin aldığı hit sayısı;

-         içindekiler, öz ve tam metinlerin gözden geçirilme sayısı; ve

-         tam metinlerin yüklenme, çıktı alınma, ve e-maille gönderilme sayısı seklinde bildirilecektir.

 

 

 

 

 

TARAFLARIN SAHITLERI OLARAK, asagıda yazılı gün ve yılda

 

YAYINCI ICIN: [TAM ADI]

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________

 

 

 

KONSORSIYUM IÇIN: ANKOS

 

 

Isim, büyük harflerle: _______________                              Tarih: ______________

 

Görev / Ünvan: ______________________