H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

 

KÜT 655: Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri (Güz 2002)

Yaşar Tonta <tonta@hacettepe.edu.tr>

 

 


SON SINAV

(Geçme notuna etkisi: 50 puan; Sınav tarihi:  14 Ocak 2003; 09:10)

 

Dönem sonu sınavında sorulacak sorular aşağıdaki sorular arasından seçilecektir. Sınav yukarıda belirtilen tarihte seminer odasında yapılacaktır. Sınav süresi üç saattir. Sınava hazırlanabilmeniz için sınav soruları size bir hafta önceden verilmektedir. Sınav sorularının önceden verilmesinin temel nedeni dönem boyunca okuma fırsatı bulamadığınız kaynakları gözden geçirmenize olanak sağlamaktır. Bu soruların her birinin sınavda çıkabileceğini düşünerek sınava hazırlanınız. Sorulara vereceğiniz yanıtlar olabildiğince kapsamlı olmalı ve dersin bir parçası olarak ya da ders dışındaki konuyla ilgili okumalarınıza ve kendi görüşlerinize dayanmalıdır. Sınav kâğıdında gerekirse okuduğunuz kaynaklara atıf yapabilirsiniz. Ancak uzun uzun doğrudan alıntılar yapmak yerine, bu kaynaklarda öne sürülen görüşleri kendi sözlerinizle ve kısaca ifade edebilirsiniz. Yanıtladığınız sorularla ilgili olarak başkalarının düşüncelerinden çok sizin ne düşündüğünüzle ilgileniyorum. Bu bakımdan başkalarının ne düşündüğünü uzun uzun anlatmanıza gerek yok; referans vermeniz ve bu düşünceleri kendi yanıtlarınız için arkaplan bilgi olarak kullanmanız yeterli.

Her soruya vereceğiniz yanıtı önceden planlayarak hangi hususlara değineceğinizi belirlemenizde yarar var. Dönem boyunca okuduğunuz kaynaklar bu hususların belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. Yanıtlarınızın kapsamlı ve analitik olması, düzgün ve anlaşılır bir dille yazılması değerlendirmede göz önünde bulundurulacak ölçütler arasındadır. Bu sınavda sorulan sorulara hazırlanmak için bir hafta süreniz var. Ancak unutulmamalıdır ki, sınavda çıkacak soruları derste üç saat içinde yanıtlayacaksınız. Sınavda okuma parçaları ve ders notları açık olmayacaktır. Sorulara vereceğiniz yanıtların uzunluğuyla ilgili bir kısıtlama yok. Ancak üç saatlik sürede her soru için en az 2-3 sayfa gerekebileceğini göz önünde bulundurmanızda yarar var. Kolay gelsin.

 

SORULAR

1.       "Sanayi Toplumu"nun belirleyici özelliklerinden birisi "kitlesel üretim" ve kitlesel" dağıtım"ın gelişmiş olmasıdır. "Bilgi Toplumu"nun belirleyici özelliğinin ise "kitlesel kişiselleştirme" (mass customization) olacağı savunulmaktadır. Elektronik bilgi hizmetlerinin bugünkü durumunu ve geleceğini kitlesel kişiselleştirme açısından değerlendiriniz. Sizce hangi hizmetler kitlesel kişiselleştirmeye uygundur? Örnekler veriniz.

2.       Elektronik bilgi hizmetlerinin kişiselleştirilmesi mevcut kütüphane otomasyon sistemlerine nasıl entegre edilebilir? Tartışınız.

3.       Bağlantı yönetim sistemlerinin (link management systems) derme geliştirme ve derme yönetimi alanında nasıl kullanıldığına ilişkin örnekler veriniz. Bildiğiniz bir bağlantı yönetim sisteminin özelliklerini kısaca tartışınız.

4.       Elektronik bilgi kaynaklarının tam metinlerinde çoğu zaman kataloglama ve dizinleme bilgileri (metadata) de yer almaktadır. Örneğin, web sayfalarında yer alan “meta tag”ler başlık, yazar, anahtar sözcükler, özet vb. gibi özellikler için kullanılmaktadır. Bu noktadan hareket ederek bazı yazarlar artık bundan böyle elektronik bilgilerin dizinlenmesine, kataloglanmasına ve sınıflanmasına ihtiyaç duyulmayacağını öne sürmektedirler. Tartışınız.

5.       METS (Metadata Kodlama ve Aktarım Standardı) kütüphaneler arasında dijital nesne değişimi için kullanılan metadata standartlarından biridir. METS hakkında kısa bilgi veriniz ve diğer metadata şemalarından farklı yönlerini tartışınız.  

6.       Elektronik derme yönetimi daha esnek bütçeleme model ve yöntemlerinin kullanımını gerektirmektedir. “Sahip olmak yerine erişim sağlamak” (veya, günümüzde daha sık rastlanan, hem sahip olmak hem elektronik erişim sağlamak), konsorsiyum olarak elektronik bilgilere erişim sağlamak, "kullandığınız kadar öde"mek (pay-per-view), vd. bunlardan birkaçıdır. Elektronik bilgi derme yönetimi açısından söz konusu modelleri kısaca tartışınız. Elektronik bilgi kaynakları ve hizmetleri alanındaki güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak, örneğin, bir üniversite kütüphanesinde nasıl bir derme yönetimi politikası izlerdiniz? Tartışınız.

7.       Arama motorları , akıllı ajanlar ve “knowbot”lar (bilgi robotu) Internet üzerindeki bilgi kaynaklarının keşfini kolaylaştırıyor mu? MARC (Machine Readable Cataloging), ROADS (Resource Organization and Discovery), Dublin Core Metadata Initiative, RDF (Resource Description Format) ve TEI (Text Encoding Initiative) gibi “Internet’in kataloglanması” ve Internet üzerindeki bilgilerin dizinlenmesiyle ilgili projeler kaynakların daha etkin bir biçimde keşfedilmesine nasıl yardımcı olabilir? Tartışınız.

8.       Basılı yayınlar için kullanılan numaralama sistemlerinin (ISBN, ISSN, CODEN, vd.) benzerlerine elektronik yayınlarda da (örneğin, Serial Item and Contribution Identifier, Digital Object Identifier, vd.) rastlanmaktadır. Basılı yayınlar için kullanılan ISBN ve ISSN ile SICI ve DOI’yi işlevleri (tanımlama, bilgi ticareti, otantiklik, vs.) açısından karşılaştırınız.

9.       Elektronik bilgi kaynaklarının korunması ve arşivlenmesi ile ilgili hususları kısaca tartışınız. “Fiziksel koruma” ve “entellektüel koruma” sizce ne anlama gelmektedir? Elektronik bilgilerin arşivlenmesi hangi yönleriyle basılı bilgilerin arşivlenmesinden farklıdır? Örnekler veriniz.

10.   Open Archives Initiatives (OAI) konusunda bilgi veriniz. Elektronik bilgilerin uzun dönemli arşivleme (kalıcı arşivleme) sorununu çözmek için getirilen önerileri tartışınız.

11.   Çeşitli ülkelerde dağıtık yapıya sahip ulusal elektronik kütüphane kurma çalışmaları yürütülmektedir. Örneğin, ABD’deki NDLTD (National Digital Library of Theses and Dissertations) veya NCSTRAL (Networked Computer Science Technical Reports Library) gibi. Ülkemizde de üniversitelerde yapılan tezlerin elektronik kopyalarını içeren bir elektronik kütüphane kurmak için neler yapılabilir? Sorunu teknolojik alt yapı ve içerik yönlerinden tartışınız.

12.   Telif hakkı yasaları elektronik yayınların koruma, eğitim, kişisel araştırma amaçlarıyla kopyalanmasına genellikle izin vermektedir (bkz. Amerikan Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası, Bern Konvansiyonu, vd.). Fikir ve Sanat Eserleri Yasamızda bu yönde yapılması gereken değişiklikler sizce neler olabilir? Tartışınız.

13.   Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum sağlamak açısından bu yönde bazı çalışmalar yapılmasına karşın, ülkemizde henüz vatandaşların bilgi edinme özgürlüklerini garanti altına alan bir yasa çıkarılmış değildir. Vatandaşların bilgi edinme özgürlüğü elektronik bilgilere erişim açısından nasıl gerçekleştirilebilir? Tartışınız. (Burada sadece kütüphaneler tarafından tutulan elektronik bilgilere değil, aynı zamanda Devlet tarafından elektronik ortamda tutulan ve saklanan sağlık, tapu, adliye, polis kayıtlarına erişimi de içine alacak şekilde bir bilgi edinme özgürlüğünden söz edilmektedir.)   

14.   Elektronik yayınların kullanılması derlenmesi (legal deposit) konusunda çeşitli çalışmalar yürütülmektedir (örneğin, Hollanda’da yürütülen Deposit System for Electronic Publications projesi gibi).  Elektronik yayınların derlenmesiyle ilgili olası sorunları (teknik, ekonomik, hukuki, vd.) ayrıntılı olarak tartışınız.

15.   Elektronik yayınlarda telif hakkı konusunu kütüphaneler açısından ele alarak tartışınız. Basılı yayınlar için kütüphanelere tanınan “dürüst kullanım” (fair use), “bilgi edinme özgürlüğü” gibi kavramlar elektronik ortamda nasıl uygulanabilir? Örneklerle açıklayınız.

16.   Dijital numralandırma sistemleri (örneğin, DOI) dürüst kullanım ilkelerini gözetmek ve bilgi edinme özgürlüğünü garanti altına almak için nasıl kullanılabilir? Tartışınız.

17.   PICS (Platform for Internet Content Selection) hakkında kısa bilgi veriniz. Web’de çeşitli amaçlarla (çocukları “muzır neşriyat”tan koruma, istenmeyen sayfaların gezilmesini engelleme, mahremiyet, vs.) kullanılan filtreleme sistemlerinin derme geliştirme ve derme yönetiminde kullanımının olumlu ve olumsuz yönlerini kısaca tartışınız. 

18.   Kütüphanelerin elektronik bilgi sağlamak (satın alma, kiralama, vd.) için tek başına ya da bir konsorsiyum üyesi olarak imzaladıkları lisans anlaşmalarında göz önünde bulundurulması gereken hususları tartışınız.

 


Son güncelleme: 7 Ocak 2003

©Yaşar Tonta

mailto:tonta@hacettepe.edu.tr