H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

 

KÜT 655: Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri (Güz 2004)

Yaşar Tonta <tonta@hacettepe.edu.tr>

 


 

SON SINAV

(Geçme notuna etkisi: 40 puan; Sınav tarihi:  11 Ocak 2005; 09:10)

 

Dönem sonu sınavında sorulacak sorular aşağıdaki sorular arasından seçilecektir. Sınav yukarıda belirtilen tarihte seminer odasında yapılacaktır. Sınav süresi üç saattir. Sınava hazırlanabilmeniz için sınav soruları size iki hafta önceden verilmektedir. Sınav sorularının önceden verilmesinin temel nedeni dönem boyunca okuma fırsatı bulamadığınız kaynakları gözden geçirmenize olanak sağlamaktır. Bu soruların her birinin sınavda çıkabileceğini düşünerek sınava hazırlanınız. Sorulara vereceğiniz yanıtlar olabildiğince kapsamlı olmalı ve dersin bir parçası olarak ya da ders dışındaki konuyla ilgili okumalarınıza ve kendi görüşlerinize dayanmalıdır. Sınav kâğıdında gerekirse okuduğunuz kaynaklara atıf yapabilirsiniz. Ancak uzun uzun doğrudan alıntılar yapmak yerine, bu kaynaklarda öne sürülen görüşleri kendi sözlerinizle ve kısaca ifade edebilirsiniz. Yanıtladığınız sorularla ilgili olarak başkalarının düşüncelerinden çok sizin ne düşündüğünüzle ilgileniyorum. Bu bakımdan başkalarının ne düşündüğünü uzun uzun anlatmanıza gerek yok; referans vermeniz ve bu düşünceleri kendi yanıtlarınız için arkaplan bilgi olarak kullanmanız yeterli.

Her soruya vereceğiniz yanıtı önceden planlayarak hangi hususlara değineceğinizi belirlemenizde yarar var. Dönem boyunca okuduğunuz kaynaklar bu hususların belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. Yanıtlarınızın kapsamlı ve analitik olması, düzgün ve anlaşılır bir dille yazılması değerlendirmede göz önünde bulundurulacak ölçütler arasındadır. Bu sınavda sorulan sorulara hazırlanmak için iki hafta süreniz var. Ancak unutulmamalıdır ki, sınavda çıkacak soruları derste üç saat içinde yanıtlayacaksınız. Sınavda okuma parçaları ve ders notları açık olmayacaktır. Sorulara vereceğiniz yanıtların uzunluğuyla ilgili bir kısıtlama yok. Ancak üç saatlik sürede her soru için en az 2-3 sayfa gerekebileceğini göz önünde bulundurmanızda yarar var. Kolay gelsin.

 

SORULAR

1.       Arama motoru Google'ın, Stanford, Harvard gibi ABD'nin önde gelen üniversite kütüphanelerinin ve New York Halk Kütüphanesinin dermelerinde bulunan kitapları dijitalleştirerek web aracılığıyla erişime açmayı planladığı duyuruldu (NY Times, 14 Aralık 2004; D-Lib Magazine, Aralık 2004). Bu gelişmeyi bilgi hizmetleri sunan kuruluşlar açısından her yönüyle yorumlayınız ve tartışınız.

2.       Açık Erişim (Open Access) girişimi elektronik derme geliştirme politikalarınızı nasıl etkileyebilir? Tartışınız. 

3.       Google Scholar’ın (scholar.google.com) elektronik derme yönetimi açısından önemini tartışınız.

4.       Araştırma sonuçlarına göre Açık Erişim aracılığıyla hizmete sunulan bilgi kaynakları daha fazla “etki” yapmaktadır. Sözü edilen “etki” nasıl bir etki olabilir? Bu etki hangi yollarla ölçülebilir? Konuyu bildiğiniz ölçüm yöntemleri ve projelerden de yararlanarak tartışınız.

5.       Elektronik bilgi hizmetlerinin kişiselleştirilmesi mevcut kütüphane otomasyon sistemlerine nasıl entegre edilebilir? Tartışınız.

6.       Elektronik bilgi hizmetlerinin sunulmasında “portal”ların rolünü tartışınız.

7.       Bağlantı yönetim sistemlerinin (link management systems) derme geliştirme ve derme yönetimi alanında nasıl kullanıldığına ilişkin örnekler veriniz. Bildiğiniz bir bağlantı yönetim sisteminin özelliklerini kısaca tartışınız.

8.       Elektronik bilgi kaynakları ve hizmetleri alanındaki güncel gelişmeleri göz önünde bulundurarak, örneğin, bir üniversite kütüphanesinde nasıl bir derme yönetimi politikası izlerdiniz? Tartışınız.

9.       Kütüphanelerin elektronik bilgi sağlamak (satın alma, kiralama, vd.) için tek başına ya da bir konsorsiyum üyesi olarak imzaladıkları lisans anlaşmalarında göz önünde bulundurulması gereken hususları tartışınız.

10.   Bir kütüphanede

a)      elektronik referans hizmetleri

b)      elektronik rezerv hizmetleri

            nasıl düzenlenebilir? Konuyu bütün yönleriyle ele alarak tartışınız.


Son güncelleme: 28 Aralık 2004

©Yaşar Tonta

mailto:tonta@hacettepe.edu.tr