http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/fall2008/bby309/bby309-2008-kitabevi-projesi.htm


H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

BBY309 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (Güz 2008) Yaşar Tonta


 

ÇEVRİMİÇİ KİTABEVİ VERİ TABANI

 

1. Sistem gerekirliklerinin saptanması ve veri modelinin oluşturulması

 

(20 puan; teslim tarihi 12 Kasım 2008 13:30)

 

Diyelim ki, küçük bir kitabevi ve kitabevinde bulunan kitapların çevrimiçi sorgulanabilmesi, kullanıcıların sipariş yapabilmeleri, siparişlerinin durumunu izleyebilmeleri ve kitap satın alabilmeleri için bir veri tabanı geliştirilmesi gerekmektedir. (Başka işlevler de düşünülebilir.) Kitabevinin yaklaşık 100.000 kitabı var ve kitaplar kitabevine farklı şekillerde geliyor.

 

Grup olarak tamamlanacak bu ödevin amacı yukarıda verilen kısa tanımına dayanarak sistem gerekirliklerinin saptanması ve buna dayanarak kitabevi için bir ilişkisiel veri modelinin geliştirilmesidir. Bu amaçla öğrenciler üçer kişilik gruplara ayrılacaktır. Her grupta bir kişi kitabevi sahibi, bir kişi veri tabanı geliştiricisi, bir kişi de kullanıcı rolünü üstlenecektir. Grup üyelerinin yapmaları gerekenler şunlardır:

 

Kitabevi sahibi (işveren): Nasıl bir kitabevi düşlediğini yazıya dökecek ve istenen sistemin işlevlerini tanımlayacaktır.

 

Veri tabanı geliştiricisi: Veri tabanının sahip olması gereken işlevleri saptamak için kitabevi sahibi ve kullanıcıyla görüşecek ve istenen işlevleri yerine getiren bir veri tabanının ilişkisel veri modelini (IDEF1X notasyonunu kullanarak) oluşturacaktır.

 

Kullanıcı: Kitabevi veri tabanını kullanarak kitap satın alan kişi rolünü üstlenecek, veri tabanından beklentilerini sıralayacaktır. Bu bağlamda veri tabanı geliştiricisinin sorularını yanıtlayacaktır.

 

Her grup üyesinin görevleri belirlenmiş olsa da grup bir bütün olarak birbeyin fırtınasıgerçekleştirecek, grup üyeleri her aşamada katkı sağlayacaktır. Başka bir deyişle, grup üyeleri hayallerinde nasıl bir kitabevi veri tabanı tasarlamak istiyorlarsa bunu ayrıntılandıracaklar ve belirlenen işlevleri yansıtan bir veri modeli geliştireceklerdir. Ödev bittiğinde grubun her üyesinin, örneğin, böyle bir veri tabanının hangi işlevleri yerine getirmesi gerektiği, bu işlevlerin varlık-ilişki diyagramlarını kullanarak nasıl modellendiğini öğrenmesi gerekmektedir. (Bir başlangıç olarak her grup üyesi dersin günlüğüne -bby309.blogspot.com- bu veri tabanı aracılığıyla yanıtlanabilecek üçer soru girebilirler.) Ödev sonucu hazıranacak sistem gerekirliklerini tanımlayan ve veri modelini içeren birkaç sayfalık belge grubun ortak çalışması olarak değerlendirilecektir. Farklı gruplar birbiriyle görüş alış verişinde bulunabilirler. Ancak her grup ödevini ayrı ayrı sunacaktır. Soru aynı olduğu için ödevler arasında birtakım benzerlikler kuşkusuz olabilir. Fakat her grubun yapacağı beyin fırtınası sonucu ortaya çıkan görüşler detaylarda herhalde birbirinden farklı olacaktır.

 

Ders kitabının 2. ve 3. bölümlerini yeniden okuyunuz. Varlık-ilişki diyagramlarının çizimini, varlıklar arasındaki ilişkilerin nasıl tanımlandığını gözden geçiriniz. Diyagram çizmek için Microsoft PowerPoint ya da Visio gibi yazılımları kullanabilirsiniz.

 

NOTLANDIRMA

 

Notlandırmada sistem gerekirliklerinin ve işlevlerin ayrıntılı olarak saptanıp satanmadığına ve veri modelini yansıtan IDEF1X diyagramının istenen işlevleri (doğru) yansıtıp yansıtmadığına bakılacaktır.

 

Ödevle ilgili geribildirime dayanarak grupların tasarımlarını gözden geçirmeleri ve ayrı bir ödevde söz konusu veri tabanını geliştirmeleri beklenecektir.

 

Kolay gelsin..


Yaşar Tonta

tonta@hacettepe.edu.tr

Released: 22 Ekim 2008