KHO Savunma Bilimleri Enstitüsü

 

SB 5002 Araştırma Yöntemleri (Güz 2008)

Ders sorumlusu: Yaşar Tonta  E-posta adresi: tonta@hacettepe.edu.tr

Ders saati ve yeri: Pazartesi: 13:15-12:05 (323 no’lu derslik)


Ders Programı

Dersin amacı: Bu derste bilimsel araştırma süreci (sorun belirleme, kavramsallaştırma, operasyonelleştirme, veri toplama, veri analizi, yorumlama ve rapor yazma) ve belli başlı araştırma yöntemleri (deneysel yöntem, betimleme yöntemi, vd.) incelenmektedir. Dersin temel amacı, istatistiksel bir yazılım (SPSS) kullanarak nicel veri analiz ve yorumlama tekniklerini uygulamalı olarak öğrenmektir. Belirli bir konu hakkında araştırma yapabilmek için gereken literatür bulma, veri toplama, verileri değerlendirme ve rapor yazma teknikleri de üzerinde durulacak konular arasındadır.

Dersin Hedefleri: Öğrencilerin:

1.       Bilimsel araştırma süreci ve yöntemleri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak;

2.       Bilimsel araştırmaları analiz etme ve değerlendirme becerilerini geliştirmek;

3.       İstatistik yazılım kullanarak nicel veri toplama, analiz etme ve değerlendirme tekniklerini öğrenmelerini sağlamak; ve

4.       Araştırma önerisi ve rapor hazırlama bilgilerini pekiştirmektir.

Ders kitapları: Bilimsel araştırma süreci ve araştırma yöntemleri hakkında genel bilgi için kullanılacak kaynaklar:

  1. Earl Babbie, The Practice of Social Research. 11th ed. Belmont, CA: Wadsworth, 2006. (ISBN 978-0495187387) (43,69 GBP Amazon.co.uk fiyatı)

 

  1. W. Lawrence Neuman, Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches. 6th ed. Boston, MA: Pearson, 2006.
  2. Ali Balcı, Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler. 5. bs. Pegem A Yayınları, 2005. (15,68 YTL - Ideefixe fiyatı)
  3. Niyazi Karasar, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler. 15. bs. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2005.
  4. Niyazi Karasar, Araştırmalarda Rapor Hazırlama. Nobel Yayın Dağıtım. (11,40 YTL – Ideefixe.com.tr fiyatı)
  5. Archester Huston, Anket hazırlama kılavuzu. (Kalite Ofisi, 2004). (50 s.) Kitabın tam metnini http://www.istatistikmerkezi.com/e-kitap,anket-hazirlama-kilavuzu,17.html adresinden indirebilirsiniz.
  6. U. Erman Eymen, Tez önerisi nasıl hazırlanır? (İstatistik Merkezi, 2007).  (32 s.) Kitabın tam metnini http://www.istatistikmerkezi.com/e-kitap,tez-onerisi-nasil-hazirlanir,18.html adresinden indirebilirsiniz.
  7. U. Erman Eymen, Bilimsel bir araştırma nasıl hazırlanır? (Kalite Ofisi, 2003).  (68 s.) Kitabın tam metnini http://www.istatistikmerkezi.com/e-kitap,arastirma-odevi-nasil-hazirlanir,16.html  adresinden indirebilirsiniz.

 

 

SPSS ile veri analizi için bkz.

 

  1. U. Erman Eymen, SPSS 15.0 ile veri analizi. (İstatistik Merkezi, 2007).  (168 s.)Kitabın tam metni http://www.istatistikmerkezi.com/e-kitap,spss-150-ile-veri-analizi,19.html adresinden indirilebilir.
  2. G.A. Morgan, O.V. Griego ve G.W. Gloeckner, SPSS for Windows: An Introduction to Use and Interpretation in Research. London: Lawrence Erlbaum Associates, 2001.
  3. Andy Field, Discovering Statistics Using SPSS. (2d ed.). London: Sage, 2005.

 

12.    Andy Field and Graham J. Hole, How to Design and Report Experiments. 2002.

  1. Remzi Altunışık, Recai Coşkun, Serkan Bayraktaroğlu ve Engin Yıldırım, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. 4. bs. Sakarya, 2005. (16,15 YTL)
  2. Ayhan Ural ve İbrahim Kılıç, Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık, 2005.
  3. L. Camilleri, An Introduction Course in SPSS. (tam metni elektronik olarak sağlanacak)
  4. A. Bryman ve Duncan Cramer, Quantitative Data Analysis with SPSS. Sussex: Routledge, 2001. (tam metni elektronik olarak sağlanacak)

 

Her hafta işlenen konuya göre gerektiğinde farklı kaynaklardan da yararlanılacaktır.

Dersin gerekleri: Derse devam zorunludur. Derste verilen bölümlerin derse gelmeden önce okunması ve verilen ödevlerin zamanında tamamlanması gerekmektedir. Ödevlerle ilgili bilgiler ayrıntılı programda verilecektir. Bütün öğrencilerin dersin web blog’una kaydolmaları (sb5002.blogspot.com) gerekmektedir.Öğrencilerin bütün ödevleri ve sınavları kendi çabalarıyla ve başkalarından yardım almadan tamamlamaları, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 9/m maddesi hükümlerine uygun davranmaları beklenmektedir.  


Son günleme tarihi: 02 Kasım 2008

© Yaşar Tonta

tonta@hacettepe.edu.tr