H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü
KÜT 242: Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2000) Yaşar Tonta

ÖDEV I

(Geçme notuna etkisi: %5; Son teslim tarihi: 27 Mart 2000)

Betimleme araştırmalarında en sık kullanılan veri toplama araçlarından birisi posta yoluyla gönderilen anketlerdir. Bu ödevin amacı; kendi saptayacağınız bir araştırma sorunuyla (yapay ya da gerçek) ilgili olarak anket yoluyla veri toplamak üzere anket sorusu hazırlamak ve deneklere anket sorularıyla birlikte gönderilecek kapak mektubunu yazmaktır. Kapak mektubu araştırmanın amacını, araştırma sonuçlarının olası yararlarını, araştırmanın süresini, araştırmacının kimliğini, deneklerden ne beklendiğini, cevapların nasıl işaretleneceğini ve doldurulan formların nereye gönderilmesi gerektiğini açıkça belirtmelidir. Kapak mektubu resmi bir dil kullanılarak hazırlanmalıdır. Belirlediğiniz sorun konusunda deneklerden bilgi toplamak üzere en az beş soru sormalısınız. Soru sayısına (5) "yaş", "cinsiyet" gibi sorular dahil değildir. Sorular çoktan seçmeli ya da açık uçlu olabilir.

Anımsayacağınız gibi, geçen yarıyılda Web üzerinden hazır anket formları bulup bu formlarda yer alan soruları hazırlanış bakımından incelemiştiniz. Bu ödevin amacı ise, araştırma sorununa bağlı olarak, benzer soruları sizin hazırlamanızdır. Yine Web'den yararlanabilirsiniz. Ya da bu fırsatı dönem ödevi olarak daha sonra hazırlayacağınız "Araştırma Önerisi" üzerinde yoğunlaşmak suretiyle değerlendirebilirsiniz. Bu aşamada araştırma sorununun yapay olması ya da anket formunun veri toplamak amacıyla gerçekten kullanılmayacak olması önemli değil. Önemli olan sizin araştırma sorununu iyi ortaya koyabilmeniz, soruyu yanıtlamak üzere deneklere sormanız gereken soruları iyi hazırlayabilmeniz ve iyi bir kapak mektubu yazabilmeniz. Mektubun ve anket formunun düzeni, yazı puntosu, heceleme hatalarının olup olmaması gibi hususlar son derecede önemlidir.

Anketin ve kapak mektubunun uzunluğu birer sayfayı aşmamalıdır (toplam iki sayfa). Ödevinizi basılı halde derste teslim edebilirsiniz.

Yardıma ihtiyacınız olursa temel araştırma kitaplarında verilen anket örneklerine ve kapak mektuplarına, fikir edinmek amacıyla Web ortamındaki anket örneklerine ya da gerçek araştırmalarda kullanılan (tezler, vs.) ve genellikle araştırma raporuna eklenen anket formlarına (Beytepe Kütüphanesindeki tezler düşünülebilir) bakabilirsiniz.

Kolay gelsin.


Son güncelleme tarihi: 21 Şubat 2000
Yaşar Tonta
mailto://tonta@hacettepe.edu.tr