H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
KÜT 242 Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2004) Yaşar Tonta

SPSS ÖDEVİ I
(Geçme notuna etkisi: 15 puan; Son teslim tarihi: 08/04/2004)

İntihar ile ilgili bir araştırma sonucunda elde edilen veriler MS Excel ortamında bilgisayara girilmiştir. Dersin web sayfasında 2004-spss-odevi-1.xls adlı dosya içerisinde "veriler" adlı sayfada toplanan bilgileri, "değişkenler" adlı sayfada ise sütunlardaki özelliklere ait açıklamaları bulabilirsiniz. (Dosya üzerine tıkladıktan sonra dosyanın aktarıldığını ve açıldığını göreceksiniz. Dosyayı Network Neighborhood/Bby/küt242 altındaki kendi dizininize aynı adla kaydediniz.)

Bu araştırmadan elde edilmek istenen sonuçları SPSS yazılımını kullanarak oluşturunuz. Bu sonuçlara gerekli yorumları ekleyerek düzenleyeceğiniz bir raporu MS Word ile hazırlayınız.  Hazırladığınız dosyayı Bilgisayar laboratuvarında Network Neighborhood/Bby/küt242<size-ait-alt-dizin> altına kaydediniz.Son teslim tarihi: 08/04/2004)

Yapılması gerekenler: 

1) MS Excel dosyasında (2004-spss-odevi-1.xls) "veriler" altında verilen tüm verileri (kes-yapıştır yaparak) SPSS'e aktarınız.

2) SPSS'e aktardığınız her kolondaki değişkenlerin adını ve gruplarının etiketlerini, değiskenin ölçeğini, türünü vs. MS Excel dosyasında (2004-spss-odevi-1.xls) "değişkenler"de verildiği gibi belirleyiniz.

3) Kolon D'de (4. sütun) verilen yaşları 8 grup halinde aşağıdaki gibi etiketleyerek ayrı bir kolonda (boş olan en sağdaki) sınıflayınız. (Transform mönüsünden Recode-->Into different variables seçeneklerini kullanınız. Değişkenin yeni adını, eski değerleri ve yeni değerleri (Old and New values sekmesine tıklayarak) ilgili pencerede tanımlayınız.).

Eski değer Yeni değer
1-14 1
15-24 2
25-34 3
35-44 4
45-54 5
55-64 6
65-74 7
75+ 8

4) Kolon J'de verilen intihar edilen ay bilgisinden yararlanarak kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere mevsim değişkenini etiketleyerek oluşturunuz. Kış aylarında intihar edenler için "1", ilkbahar için "2", yaz için "3", sonbahar için "4" kodu veriniz.

5) İntihar edenlerin yaşa göre dağılımını çubuk grafik olarak gösteriniz. (Çubuklar belirli bir yaşta intihar edenlerin yüzdesini vermelidir.) 

6) 3. adımda yaptığınız işlem sonucuna göre intihar edenlerin kodlanmış yaşlarına göre dağılımını çubuk grafik olarak gösteriniz. (Çubuklar belirli bir yaş grubunda intihar edenlerin yüzdesini vermelidir.) 

7) Erkeklerin ve kadınların intihar etme yaşlarını karşılaştırınız. Erkekler ve kadınlar için ortalama intihar etme yaşını standart sapmalarıyla birlikte bir tablo halinde gösteriniz. Cinsiyet bakımından intihar etme yaşı arasında fark var mıdır? 

8) Erkeklerin ve kadınların intihar etme yaşlarını kodlanmış yaşa göre çubuk grafik olarak gösteriniz. (Çubuklar belirli bir yaş grubunda intihar edenlerin yüzdesini vermelidir.) 

9) 4. adımda yaptığınız işlem sonucuna göre intihar edenlerin mevsimlere ve cinsiyete göre çubuk grafiğini çiziniz. Genelde en çok hangi mevsim(ler)de intihar edilmektedir?  İlkbahar ve yaz aylarında kimler (erkek-kadın) daha çok intihar etmektedir?

10) Öğrenim durumuna göre en fazla intihara hangi grupta rastlanmaktadır? Bu grupta intihar vakaları cinsiyete göre bir farklılık gösteriyor mu? Çubuk grafik ile gösteriniz.

Not : Veri dosyasi (2004-spss-odevi-1.xls ) dosya adına tıklanarak elde edilebilir.
Bütün işlemler için sadece SPSS ve Word kullanılacak ve tüm dosyalar (*.doc, *.sav ve *.spo) Bilgisayar laboratuvarında Network Neighborhood/Bby/küt242/<size-ait-alt-dizin> altına kaydedilecektir. Bunun dışında teslim edilen ödevler kabul edilmeyecektir.


Not: Veri dosyası copyright Aytekin Dönmez, elektronik adres: http://www.stat.hacettepe.edu.tr/
Son günleme tarihi: 12 Mayis 2004
Yaşar Tonta
email://tonta@hacettepe.edu.tr