H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
KÜT 242 Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2004) Yaşar Tonta

SPSS ÖDEVİ II
(Geçme notuna etkisi: 25 puan; Son teslim tarihi: 13/05/2004)

İntihar ile ilgili bir araştırma sonucunda elde edilen verileri ilk ödevde SPSS'e aktarmış ve verileri çeşitli grafiklerle yorumlamıştınız. Bu ödevde SPSS yazılımını kullanarak aynı veriler üzerinde bazı istatistiksel testleri uygulamanız ve sonuçları yorumlamanız beklenmektedir. Veri dosyalarını gerekirse dersin web sayfasından indirebilirsiniz. (Dersin web sayfasında 2004-spss-odevi-1.xls adlı dosya içerisinde "veriler" adlı sayfada toplanan bilgileri, "değişkenler" adlı sayfada ise sütunlardaki özelliklere ait açıklamaları bulabilirsiniz.)

Bu araştırmadan elde edilmek istenen sonuçları SPSS yazılımını kullanarak oluşturunuz. Bu sonuçlara gerekli yorumları ekleyerek düzenleyeceğiniz bir raporu MS Word ile hazırlayınız.  Hazırladığınız dosyayı Bilgisayar laboratuvarında Network Neighborhood/Bby/küt242/<size-ait-alt-dizin> altına kaydediniz.Son teslim tarihi: 13/05/2004)

Yapılması gerekenler: 

1) Şehirde ikamet edenlerle köyde ikamet edenlerin intihar etme yaş ortalamaları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark olup olmadığını t testi ile sınayınız. t değeri, serbestlik derecesi ve güven düzeyi değerlerini belirtiniz. Test sonuçlarını yorumlayınız. 

2) Cinsiyet ile intihar etme mevsimi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki var mıdır? Ki-kare testi uygulayarak yanıtlayınız. Ki-kare, serbestlik derecesi ve güven düzeyi değerlerini belirtiniz.

3) Yaş sütunundaki (4. sütun) verileri bu sefer 20 yaşında ve daha küçük olanlar ve 20 yaşından büyük olanlar olmak üzere 2 grup halinde etiketleyerek ayrı bir sütunda (en sağdaki sütun) sınıflayınız. (Transform mönüsünden Recode-->Into different variables seçeneklerini kullanınız. Değişkenin yeni adını, eski değerleri ve yeni değerleri (Old and New values sekmesine tıklayarak) ilgili pencerede tanımlayınız.). Yeni oluşturduğunuz sütuna "yas20" adını veriniz. Bu sütundaki dönüştürülmüş verileri kullanarak cinsiyet ile 20 yaşından önce ya da sonra intihar etme arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki var mıdır? Ki-kare testi uygulayarak yanıtlayınız. Ki-kare, serbestlik derecesi ve güven düzeyi değerlerini belirtiniz.  

4) İl gelişmişlik derecesi ile 20 yaşından önce ya da sonra intihar etme arasındaki ilişkiyi çizgi grafiği ile gösteriniz. İl gelişmişlik derecesi ile 20 yaşından önce ya da sonra intihar etme arasındaki ilişkiyi grafiğe bakarak yorumlayınız.  

5) İl gelişmişlik derecesi ile 20 yaşından önce ya da sonra intihar etme arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki var mıdır? Ki-kare testi uygulayarak yanıtlayınız. Ki-kare, serbestlik derecesi ve güven düzeyi değerlerini belirtiniz.  

 

Not : İlk SPSS ödevi için kullandığınız veri dosyasindan (2004-spss-odevi-1.xls ) yararlanabilirsiniz.
Bütün işlemler için sadece SPSS ve Word kullanılacak ve tüm dosyalar (*.doc, *.sav ve *.spo) Bilgisayar laboratuvarında Network Neighborhood/Bby/kut242/<size-ait-alt-dizin> altına kaydedilecektir. Bunun dışında teslim edilen ödevler kabul edilmeyecektir.


Not: Veri dosyası copyright Aytekin Dönmez, elektronik adres: http://www.stat.hacettepe.edu.tr/
Son günleme tarihi: 12 Mayis 2004
Yaşar Tonta
email://tonta@hacettepe.edu.tr