http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2006/dok322/d322-2006-final-project.htm/


H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

DOK 322 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (Bahar 2006) Yaşar Tonta


 

DÖNEM PROJESİ:

HACETTEPE DERGİLERİ VERİ TABANI

 

(20 puan; teslim tarihi 15 May 2006 09:00 a.m.)

 

Diyelim ki, Hacettepe Üniversitesi tarafından çıkarılan çeşitli dergilerde yayımlanan katkılara (makale, eleştiri yazısı, editoryal, okuyucu mektubu, görüş, kitap eleştirisi, vs.) lere ilişkin bilgileri bir veri tabanına aktarmak ve gerektiğinde bu bilgileri sorgulamak istiyorsunuz. Hacettepe’nin çıkardığı birçok dergi bulunmakta (Hacettepe Tıp Dergisi, Hacettepe Edebiyat Fakültesi Dergisi, Hacettepe Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi, vd.)  ve bu dergilerde her derginin yayın sıklığına göre birçok makale yayımlanmaktadır. Bu veri tabanına veri girişi ve dergi, makale ya da yazar adı gibi belirli ölçütlere göre sorgulama yapılabilmesine, rapor yarartılabilmesine olanak veren bir veri tabanı tasarlayınız. Veri tabanında bulunması gereken bilgiler aşağıda verilmektedir.

 

a)       Üniversite yayımladığı dergilerle ilgili en azından şu bilgileri tutmak istemektedir: Dergi adı, editörü, yardımcı editörü, yayın sıklığı, yayınlayan bölüm, vb. gibi.

b)       Üniversite her dergide yayımlanan katkıyla (makale, eleştiri yazısı, editoryal, okuyucu mektubu, görüş, kitap eleştirisi, vs.) ilgili en azından şu bilgileri tutmak istemektedir:  Katkının başlığı, yazar(lar)ın adı, yayımlandığı derginin yılı, cildi, sayısı, sayfa numaraları, katkı türü (makale, kitap eleştirisi, okyucu mektubu vs.), varsa başka dillerde özetinin olup olmadığı, vs.

c)       Üniversite dergide katkısı yayımlanan Hacettepe mensubu yazarlarla ilgili en azından şu bilgileri tutmak istemektedir: Yazar adı, bölümü, unvanı, telefon numarası, e-posta adresi, vd.

d)       Üniversite, dergilerde yayımlanan her katkıya (makale vs.) en az bir (ya da daha fazla) konu başlıklarından ya da katkının başlığında geçen anahtar terimlerden erişim sağlamak istemektedir (örneğin, “bilgi yönetimi konusunda Hacettepe dergilerinde yayımlanan bütün makaleleri bulunuz”).

 

Aşağıdaki görevleri tamamlayınız:

 

1. Bu uygulama için IDEF1X notasyonunun kullanarak bir ER diyagramı çiziniz.  Her varlık için alan adları, anahtar alan, ilişki türü (1:1, 1:N, M:N) ve her iliki türüylr ilgili yapısal sınırlamalar tanımlanmalıdır. Belirtilmemiş gerekirlikleri not ediniz. Tanımlamanın tam olması için gerekirse uygun varsayımlarda bulununuz.

2. İlk adımda geliştirdiğiniz ER diyagramı için MS Access kullanarak bir veri tabanı yaratınız ve bu veri tabanını size ait dizin altında kaydediniz.

3. Yarattığınız veri tabanındaki tablolara veri giriniz.  Bu projenin amacı veri girmek değil. Bu nedenle her tabloda 10 ile 20 arasında kayıt oması yeterli. Önemli olan tasarladığınız veri tabanının yeteneklerini gösterecek kadar veri girmiş olmak. 

4. Tanımladığınız tablolar için veri giriş ekranları yaratınız ve kaydediniz. Varsayılan ekran formatını kullanmayınız.

5.  Beş SQL sorgusu yaratınız ve bu sorguların yanıtlarını veri tabanından alınız. Sorgular tanımladığınız tablolardan yanıtlanmalı ve veri tabanınızın en gelişmiş yeteneklerini sergilemelidir. Bu nedenle bazı sorgu sonuçlarının birden fazla tablodan gelmesi beklenir. SQL sorgu sonuçlarını kendi dizininiz altında kaydediniz. Sorgu adları sorgunun ne olduğu anlaşılabilecek biçimde ayrıntılı olarak verilmelidir. (“Sorgu1” diye kaydetmek yerine örneğin, “Hacettepe Tıp Dergisinde Yayımlanan Rhinoplastiyle İlgili Makalelerin Listesi” diye adlandırınız..)

6.  Rapor yaratıcısını kullanarak bir rapor yaratınız. Rapor verileri yarattığınız tablolardan ya da sorgulardan gelmelidir. Rapor adı raporun ne olduğu anlaşılabilecek biçimde ayrıntılı olarak verilmelidir. (“Rapor1” diye kaydetmek yerine örneğin, “Hacettepe Tıp Dergisinde Yayımlanan Rhinoplastiyle İlgili Makalelerin Listesi” diye adlandırınız..)

 7.   Veri tabanının güçlü ve zayıf yönlerini değerlendiriniz. Aynı uygulama için yeniden veri tabanı tasarlayacak olsaydınız bu sefer neleri farklı yapardınız?

 

Tablolar, veri giriş ekranları, sorgular ve raporu kendi dizininiz altında kaydetmelisniz. MS Word kullanarak belirlediğiniz sorunları ve çözüm önerilerini içeren ayrı bir rapor yazmalısınız. Bu raporda, tasarımınızın güçlü ve zayıf yönlerini tartışmalısınız. Hazırladığınız raporu kendi dizininiz altında kaydediniz. Geliştirdiğiniz ER diyagramı da aynı dizin altında kaydedilmelidir.

 

NOTLANDIRMA: Notlandırma önerdiğiniz çözümün kalitesine bağlıdır.  Tablolar, veri girişi ekranları, rapor,  SQL sorguları  ve değerlendirme raporu da notlandırmada önemli rol oynayacaktır. Unutmayın, bu veri tabanını farklı şekillerde tasarlamak mümkündür. Yani, tek doğru tasarım diye birşey yok. Bu bakımdan, varsayımlarınızı, tasarımı tamamlamak için eklemek durumunda kaldığınız tabloları vs. ayrıca belirtiniz. Yukarıda verilen gerekirlikler minimum gerekirliklerdir.

 

Kolay gelsin..


Yaşar Tonta

tonta@hacettepe.edu.tr

Released: 11 Nisan 2006