H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Bilgi Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Bilgi Yönetimi Programı
BAR 602 Bilimsel İletişim (2020-2021 Güz)

Ders sorumlusu: Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr
Ders günü ve saati: Çarşamba 18:30

Ders Programı

Dersin amacı: Dersin temel amacı bilgi araştırmaları ve bilimsel iletişim arasındaki ilişkiyi incelemek ve konunun farklı boyutlarına dikkat çekmektir. Bu bağlamda öğrencilerin genel olarak bilimsel iletişim ürünleri ve bilimsel iletişim süreci konularında bilgi sahibi olmalarını hedeflenmektedir. Ders kapsamında iletişim kuramı, bilimsel iletişim sürecindeki aktörler, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bilimsel iletişime etkisi, bilimsel iletişimin sorunları, telif hakları gibi konular incelenmektedir. Bu dersin sonunda öğrenci bilimsel iletişim sürecini, bilimsel iletişimde elektronik yayıncılık ve Internet'in yerini, bilimsel iletişim sorunlarını ve yeni eğilimleri inceleyerek, Türkiye ve dünyadaki bilimsel iletişimin nitelik ve niceliğini tartışabilecektir.

Dersin işlenişi: Dersin işleneceği haftadan en az bir hafta önce söz konusu dersle ilgili notlar/makaleler/videolar HÜ BBY Öğrenme Sistemindeki ders sayfasına konulacaktır. Öğrencilerin dersin sayfasını takip etmeleri ve oradaki materyalleri okuyarak derse gelmeleri, derste yapılacak tartışmalara aktif olarak katılmaları gerekmektedir.

Dersin gerekleri: Öğrencilerin her derste verilen okuma parçalarını okumaları ve ödevleri mutlaka tamamlamaları gerekmektedir. Derslere devam zorunludur. Derslere katılmayan öğrenci dersin genel sınavına alınmayacaktır.

Derse yönelik değerlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili olarak lütfen aşağıdaki tabloyu inceleyiniz.

Değerlendirme
Geçme Notuna Etkisi (%)
Kısa sınav 1 10
Kısa sınav 2 10
Kısa sınav 3 10
Ödevler 20
Final sınavı
50

Last updated: 09.25.2020
umutal@hacettepe.edu.tr