STAJ RAPORU HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Staj sonunda öğrenci, bölümün istediği düzende bir staj raporu hazırlamakla yükümlüdür. Bu rapor stajın bitiminden itibaren en geç iki ay içinde Staj Koordinatörlüğü’ne teslim edilmelidir. Ders notu, staj raporuna, Staj Koordinatörlüğü tarafından yapılan sözlüye ve kuruluşça değerlendirilen "Staj Karnesi"ne göre verilir. Bölüm, stajı ve raporu ders sorumlusunca yeterli görülmeyen öğrenciye yeniden staj yapmasını, ya da raporunu yeniden hazırlamasını zorunlu kılar.

STAJ RAPORU DÜZENİ VE KAPSAMI

Öğrencilerin hazırlamakla yükümlü oldukları staj raporlarının düzeni ve bölümlerin kapsamları aşağıda belirtilmiştir. Raporun İngilizce yazılması zorunludur.

Staj Raporu Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:

        Öğrencilerin hazırlamakla yükümlü oldukları staj raporlarının düzeni ve bölümlerinin kapsamları aşağıda belirtilmiştir. Raporun İngilizce yazılması zorunludur.

Raporun Düzeni:

* Rapor, A4 boyutlarında düz beyaz kağıda, bilgisayar ile 12 punto font boyutunda ve Times New Roman yazı karakteri ile 1.5 satır aralığı bırakılarak yazılmalıdır. 

* Yazı kağıda, kağıdın sol yanında 3.5 cm, sağ yanında 2 cm, alt kısmında 2 cm, üst kısmında 3 cm kalacak şekilde yerleştirilmelidir.

* Raporun ortalama uzunluğu 40-50 sayfa civarında olmalıdır.

* Rapor sayfalarının numaralandırılması "Giriş" bölümünden itibaren olmalıdır. Ana bölümlerde yeni bir sayfaya başlanmalı ve sayfa numarası alt orta kısma, diğer sayfalarda ise sağ üst köşeye yazılmalıdır.

* İlk sayfadan (Kapak) sonra gelen "Teşekkür", "İçindekiler" ve "Özet" bölümlerinin her biri ayrı sayfaya yazılmalıdır.

Raporun Bölümleri ve Kapsamları:

Kapak:

Raporun kapak sayfasında, staj yapılan kuruluşun açık adı, staj başlangıç ve bitiş tarihleri, öğrencinin bölümü, adı soyadı ve numarası belirtilmelidir.

Teşekkür:

Bu kısımda stajı yapma olanağı veren kuruluşa ve staj süresince yardımı dokunan ilgililere teşekkür edilir.

İçindekiler:

Rapor kapsamındaki bölümlerin sayfa numaralarıyla beraber başlıkları sıralanır.

Özet:

Stajın amacı, staj süresince incelenen konular, yapılan işler, diğer bir deyişle kısaca raporun kapsamı anlatılır. Ayrıca bu özetin Türkçe çevirisinin de verilmesi gerekmektedir.

Giriş:

Ham ve işlenmiş maddenin kısaca tarihçesi, kullanılan hammaddeyi işlemek için Dünya üzerinde ilk kurulan fabrikalar, Türkiye'de bu hammaddeyi işlemek için kurulan fabrikalar; yerleri, kuruluş tarihleri ve kapasiteleri, incelenen fabrikanın kuruluş ve kapasitesi, işlenmiş maddenin çeşitleri ve kullanıldığı alanlar, vb. bu kısımda anlatılır.

6. Üretim:

A. Hammadde:

i.Hammaddenin elde edilmesi: Hammadde kaynağının kapasitesinin hesaplanması, hammaddenin elde edilmesi için kullanılan yöntemler elde edilen miktar, vb. anlatılır.

ii.Hammaddenin  Özellikleri: Hammaddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri anlatılır.

iii.Hammaddenin Depolanması: Elde edilen hammaddenin hangi şartlarda ve nerelerde depolanması gerektiği anlatılır.

B. Hammaddenin İşlenmesi:

Hammadde işlenmiş madde haline gelirken meydana gelen reaksiyonlar, bu reaksiyonların olabilmesi için gerekli şartlar, gerekli enerji miktarları, meydana gelen ara ürünler ve özellikleri, hammaddenin işlenmiş madde haline gelinceye kadar kullanılan birim işlemler ve prosesler, vb. anlatılır. Fabrika içinde diğerlerine göre daha fazla önem taşıyan ünitelerin boyutları, yapı malzemeleri, kapasiteleri, çalışma koşulları vb. verilir.

C. Silolama, Paketleme, Pazarlama:

İşlenmiş maddenin silolanması, hangi şartlarda silolama yapıldığı, nelere dikkat edildiği, satış için nasıl paketlendiği ve nasıl piyasaya sürüdüğü, hangi sahalarda alıcı bulduğu, yıllık satışın ne kadar olduğu vb. hakkında bilgi verilir.

D. Yardımcı Üniteler:

Fabrikanın işlemesini sağlayan, örneğin enerjinin elde edilmesi, su temini gibi, yardımcı üniteler kısaca anlatılır.

E. Staj Süresince Edinilen Tecrübeler:

Öğrencinin rapor içerisinde aşağıdaki alt başlıkların altını detaylı bir şekilde doldurmaları gerekmektedir.

Yaşam Boyu Öğrenme Tecrübeleri

Mühendislik Çözümlerinin ve Uygulamalarının Evrensel ve Toplumsal Boyuttaki Etkileri İle İlgili İzlenimler

Girişimcilik ve Yenilikçilik Alanlarındaki İzlenimler

Disiplin İçi ve Disiplinler Arası Takım Çalışması Tecrübeleri

Mesleki ve Etik Sorumluluk Bilinci Hakkındaki Gözlemler

Proje Planlama ve Organizasyon, Kalite Yönetimi, Çevre ve İş Güvenliği Gibi Mesleki Uygulamalar ve Mühendislik Uygulamalarının Hukuksal Sonuçları Hakkında Edinilen Bilgiler, Tecrübeler.

 

Görüş ve Sonuçlar:

Raporun en önemli bölümlerinden biridir. Belirli bir staj devresi sonunda incelenen fabrikanın proses ve işletme bakımından değerlendirilmesi yapılır, eksikler veya yanlış uygulamalar varsa bunların düzeltilebilmesi için gerekli öneriler ve görüşler belirtilir. Örneğin; fabrikanın kuruluş yeri olarak o bölgenin seçilmesinin nedenleri nelerdir, hammaddenin ve işlenmiş maddenin kalitesinin yükseltilmesi için neler yapılabilir? Stoklama, silolamada ve diğer ünitelerde hatalı görülen kısımlar nelerdir? Enerji kaybının azaltılması yönündeki düşünceler nelerdir? Fabrikada en sık aksaklık çıkan kısımlar hangileridir ve bu aksaklıkların nedenleri nelerdir? Fabrika ve civarındaki sosyal hizmet ve faaliyetler nelerdir, vb. gibi konulara bu bölümde değinilir.

8. Kaynaklar:

Raporun hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar (kitap, ansiklopedi ve dergi vb. gibi yayınlar) raporda geçiş sırasına göre verilir.

9. Ek:

Çeşitli ünitelerden örnek alım yöntemleri, hammadde ve işlenmiş maddenin kalite kontrolü için yapılan fiziksel ve kimyasal testler, önemli üniteler için yapılan kütle-enerji denklikleri ve verim hesapları, maliyet hesapları ve diğer ek bilgiler bu bölümde anlatılır. Raporun en sonuna da fabrikanın büyük ölçekle çizilmiş bir "akım şeması" eklenir.

 

Rapor yazımında dikkat edilmesi gereken noktalar:

• Resim, grafik ve şemaların her biri ayrı bir Şekil olarak numaralandırılmalıdır. Her bir şeklin altına Şekil numarası ve Şekil adı yazılmalıdır.

• Tablolar numarası ve adı ise ilgili tablonun üstüne yazılmalıdır.

• Raporda yer alan şekil ve tablolardan, rapor metni içinde bahsedilmelidir ve referans verilmelidir. 

• Raporda, 1. bölüm olan Giriş bölümünden öndeki bölümlerin sayfa numaraları Roman rakamları ile yazılır. Kapak sayfasının numarası i’dir, fakat yazılmaz. Bu sayfayı takiben Teşekkür, İçindekiler ve Özet bölümlerine ait sayfalar ii, iii ve iv  şeklinde numaralandırılır. Giriş bölümünden itibaren sayfalar, 1,2,3.. şeklinde numaralandırılır.

NOT: Staj raporlarının “pdf” formlarının “damlacetin@hacettepe.edu.tr” ve “pinar_karzek@hacettepe.edu.tr” adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.

 

DİKKAT!

2016 YILI İTİBARİ İLE STAJ RAPORU İLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

1) 2016 Yılından İtibaren Yazılan Staj Raporlarının Sonuna       Aşağıdaki Başlıklar Altında İlgili Kısımların Eklenmesi Zorunlu       Hale Getirilmiştir.

 

· Yaşam Boyu Öğrenme Tecrübeleri

· Mühendislik Çözümlerinin ve Uygulamalarının    Evrensel ve Toplumsal Boyuttaki Etkileri İle İlgili İzlenimler

· Girişimcilik ve Yenilikçilik Alanlarındaki İzlenimler

· Disiplin İçi ve Disiplinler Arası Takım Çalışması Tecrübeleri

· Mesleki ve Etik Sorumluluk Bilinci Hakkındaki Gözlemler

· Proje Planlama ve Organizasyon, Kalite Yönetimi, Çevre ve İş Güvenliği Gibi Mesleki Uygulamalar ve Mühendislik Uygulamalarının Hukuksal Sonuçları Hakkında Edinilen Bilgiler, Tecrübeler.

 

2) Bu Kısımların Hem Staj Sözlüsünü Hem de Staj Raporunun Notlandırılmasında Belirli Bir Yüzdesi Olacaktır.

 

3) Öğrencinin Hazırladığı Yukarıdaki Kısımları da Kapsayan Staj Raporu İşletmeye İmzalatıldıktan Sonra Bölüme Teslim Edilecektir.