BİTİRME TEZİ

  

            Bu çalışmanın amacı, kriter dayanaklı testlerin geliştirilmesinde, Rash Modeli ve Yargıcı Kararları yaklaşımlarıyla seçilen maddelerin farklılık gösterip göstermediği ve bu iki yöntemle geliştirilen testlerin geçerlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada , madde seçme seçme yöntemleri olarak , Van der Lindertarafından Rash Modeline dayalı olarak geliştirilen madde bilgi istatistiği , I(Qc) ve Hambleton ve Rovinalli tarafından önerilen madde-hedef uyum indeksi , Iik , istatistiği kullanılmıştır.

            Araştırma 1988 - 89 öğretim yılı , ikinci döneminde Ankara Atatürk Lisesi , Lise I. sınıflarına kayıtlı 400 öğrenci ve bu sınıflarda eğitim hizmetiveren dokuz kimya öğretmeni üzerinde yürütülmüştür. Kimya dersi içinde yer alan "Atomun Yapısı ve Periyodik Tablo" konusu ile ilgili 30 çoktan seçmeli test maddesi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Yargıcılar olarak görüşleri alınan öğretmenler her bir test maddesinin belirlediklerini hedefler doğrultusunda yürütttükleri etkileşim sürecini esas olarak , maddelerin hedeflere uygunluğunu -1 , 0 veya +1 puanları ile bildirmişlerdir. Bu görüşlere dayanarak Iik istatistiği ile I(Qc) indeksleri araştırmada belirlene alt problemlere cevap aramak amacıyla kullanılan istatistiksel tekniklerle karşılaştırılmıştır. Sperman sıra farkları korelasyonu , Fisher zr dönüşümü tekniği, yüzdeler arası farkın testi ve güvenilirlik ölçüsü olarak ortak karar katsayısı araştırmada kullanılan istatistiksel teknikler olmuştur.

            Çalışmanın sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir.:

  • Rash modeli ve Yargıcı kararları Yaklaşımı arasında kriter dayanaktı test maddesi seçiminde manidar bir fark gözlenmemiştir
  • Kriter dayanaklı test maddesi için seçilen kesme noktası değiştikçe Rash Modeline uyum gösteren birbirinden istatistiksel olarak farklı değildir.
  • Rash Modeli ve Yargıcı Kararları Yaklaşımı ile oluşturulan kriter dayanaklı testlerin kapsam geçerliği birbirinden istatistiksel olarak farklıdır.
  • Rash Modeli ve Yargıcı Kararları Yaklaşımı ile oluşturulan kriter dayanaklı testlerin güvenirlikleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.

Geri                         Ana Sayfa