- UZAKTAN EĞİTİM İLE İLGİLİ KURAMLAR -

:: Kuram Gereksinimi ::


1840'lardan bu tarafa mevcut uzaktan eğitimin teori tabanı, alan bilginleri tarafından yapılmamış, bu ihtiyaç (yani uzaktan eğitimi bir teori tabanına oturtma ihtiyacı) 1970'lere kadar giderilmemiştir. Holmberg (1986), teorik düşünceleri uzaktan eğitimcilerden aldığı sonuçları birleştirerek elde etmiş ve böylece bir karara varabilmiştir. 1988'de Holmberg teorik düşünceleri tanıtmayı sürdürmüştür:

"Anlaşılan ve açıklanan sonuçlardan biri; hipotezler çarpıtılan gerçeklerin kabulü ve geliştirilebilmesidir. Bu, bize uzaktan eğitimin göz ardı edilen koşullarının iç yüzünü gösterdi. Böylelikle, doğru metotları uygulamak konusunda gidilmesi gereken yollar da ortaya çıkmış oldu.."

Moore (1994), uzaktan eğitimin işleyişiyle ilgilenmiş ve "makro faktörler" adını verdiği dikkatsizlikler tarafından uzaktan eğitimin engellendiğini belirtmiştir. Moore, çalışmalarına eğitim alanında başlamış, alanın tanım ve açıklamalara ihtiyacı olduğunu görmüş, öğrenme ve öğretimin çeşitli formlarındaki kritik elementlerin tanımlarıyla, alandaki çeşitli öğeler arasındaki ayırımı yapmıştır.

Keegan (1988), uzaktan eğitimin teori tabanından yoksun olmasından yakınarak:
"Kabul edilen teorisizlik uzaktan eğitimi zayıflatmaktadır: Karar metotları, medya, finans, öğrenci desteğine karşı, kimlik yoksunluğu, bir çevreye ait olma duygusu ve bir mihenk taşının olmayışı uzaktan eğitimin yapılabiliritesini düşürmektedir."

Keegan bunlara ek olarak teorinin şunları kapsamasını istemektedir: Keegan'a göre uzaktan eğitimin ticari tabanlı teorisi, politik, finansal, eğitimsel ve sosyal kararlarda bir mihenk taşı olacaktır. Bu (ad hoc) yanıtlarının oluşumu ve kriz durumlarında problem çözümleinin artmasını sağlayacaktır.

Genel inanışa göre; teori, birbiriyle ilişkili hipotezlerin oluşturduğu açıklama ve yordamalardan meydana gelir. Holmberg (1985);
" teorisyenlerin amacı; açıklayıcı teoriler bulmaktır. Bu, şu demektir: Teoriler, dünyadaki kesin yapıların özelliklerini tanımlar ve başlangıç koşullarından, açıklanan etkilerden sonuçlar çıkarmamıza izin verirler. Teorik açıklama getirmek, pratik ise; uygulama ve teknolojiye karşı hazırlıklı olmaktır."

Keegan(1995) ek olarak:
"Teori, pratikte yapılan araştırmaların, ihtiyaç, amaç ve yönteminin ayakta kalmasını sağlayan yapısını açıklarken, daha kısa cümleler, paragraflar kurmayı sağlar."

1995'te Holmberg, teorinin içeriği hakkında başka bir tanımlama getirmiştir. Ona göre teori;
"araştırma alanımızdaki durumlar hakkındaki fikirlerin sistematik oalrak sıralanması ve varsayımların nedenlerinin mantıksal yapısı (üzerinde kemer meydana getirmek) ile genel test edilebilir hipotezlerden oluşur."

Holmberg, uzaktan eğitimde; denem-yanılma yaklaşımı ile teorik tabanın verdiği küçük fikirlerin karar vermede kullanıldığı söyler. Aynı zamanda uzaktan eğitimin teorik temelinin kırılgan olduğundan bahseder.(Bu alandaki birçok çaba pratik ya da mekaniktir ve girişim lojistiğinde yoğunlaşır.)
Uzaktan eğitim, geleneksel eğitimden sunum itibatiyle ayrılır. Holmberg, uzaktan eğitimin, eğitimin ayrı bir formu olduğunu söyler. Keegan (1986), uzaktan eğitimin, eğitimin farklı bir formu olduğuna katılır ve geleneksel eğitime paralel ve tamamlayıcı olduğunu da söyler. Shale (1988) ise bunlara şöyle karşılık verir; eğitim, öğrenci ve öğretmen yüz yüze iken de ayrıyken de meydana gelir.

Cropley ve Kahl (1983), uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi psikolojik boyutlarıyla karşılaştırırken, sade formadaki ilkelerin oluşmadığını iddia eder. Peters (1988) de şu konunun üzerinde durmuştur:
" Eğitime katılan hiç kimse, eğitimin varsayılan iki açık formunu kullanmakzorunda değildir. Geleneksel yüz yüze eğitim bireyler arası iletişim tabanlıdır ve endüstriyel öğretim ise amaçlı, rasyonel ve teknolojinin sunduğu etkileşim tabanlıdır"

Keegan (1986) ın dönüm noktası olan 'The Foundation of Education' kitabı teorileri üç grupta toplamıştır:

1. Bağımsızlık ve otonomi teorileri
2. Öğretimin sanayileşmesi teorileri
3. Etkileşim ve iletişim teorileri

Dördüncü kategori olarak görülen 'İletişim ve yayılma kuramları' diğer kuramlardan sentezlenerek eğitim filozofları tarafında ortaya konulmaktadır.