[Donanım Ana Sayfa] [Bellek Çeşitleri] [Cdrom&Cdwriter] [Çizici] [Disket Sürücü] [Ekran Kartı] [Ethernet Kartı] [Fare] [Hoparlör] [İşlemci] [Klavye] [Monitör] [Oyun Çubuğu] [Parça İlişkileri] [Ram] [Ses Kartı] [Tarayıcı] [Televizyon Kartı] [Yazıcı] [Yazıcı Çeşitleri]
RAM belleği Görevini ve Çalışma Şeklini Açıklama

RAM bellek bilgisayarın ana belleğidir. Bilgisayarda işlenecek tüm veriler RAM belleğe konur. Bilgisayar sadece anabellekteki verileri işler. Bununla birlikte çalıştırılacak her program, erişilecek her dosya mutlaka depolama ortamından Ana belleğe kopyalanmalıdır.Bir bilgisayardaki ana belleğin boyutu önemlidir. Çünkü ne kadar programın aynı anda çalışabileceğini, ne kadar verinin hazır bir biçimde erişilmeyi bekleyeceğini bu belleğin büyüklüğü belirler.

Bilgisayarlar genellikle ihtiyaç duydukları verileri tutmak için çok ana bellek kullandıkları için, bilgisayar mühendisleri takas (swapping) adı verilen bir teknik geliştirdiler. Bu teknikte veri parçaları ihtiyaç duyulduğunda ana belleğe alınırlar. Takas işlemi ihtiyaç duyulan veri için bellekte herhangi bir yer bulunmadığı zaman gerçekleşir. Verinin bir bölümü hafızaya kopyalandığı zaman aynı büyüklükteki bir başka bölüm yer açmak amacı ile bellekten çıkarılır.

Bugün birçok PC enaz 32 megabaytlık ana bellek ile gelmektedir. Fazladan hafıza chipleri ekleyerek anabellek rahatlıkla yükseltilebilir. Bilgisayarın ana belleği Dinamik RAM chiplerinden seçilir. Nedeni ise Dinamik RAM’lerin diğer bellek türlerine göre hızlı olması ve de ucuz olmasıdır. RAM bellek elektrik kesildiğinde içindeki bilgileri kaybetse de çok hızlı oluşları onların bu iş için kullanımlarını rahat hale getirmiştir. Eğer RAM bellek kullanılmadan direkt depolama biriminden bilgi alınsa idi o zaman bilgisayar çok yavaşlayacaktı. Çünkü sabit disk gibi depolama birimlerindeki verilere erişim süresi mili saniye (saniyenin binde biri), RAM belleklerde ise erişim süresi nano saniye ile (saniyenin milyarda biri)ölçülmektedir. Bu da RAM belleklerin sabit disk gibi ortamlardan yaklaşık bir milyon kat daha hızlı olduğunu gösterir. Bu da RAM belleklerin ana bellek olarak kullanılmasındaki en önemli faktördür. Ana bellek için kullanılan bellek türü dinamik RAM denilmişti. Piyasada üretilmiş çeşitli dinamik RAM bellek türleri vardır. Bunların başlıcaları sırası ile EDORAM, SDRAM ve RDRAM’dir.

EDODRAM 

Extended Data Output Dynamic RAM’in kısaltılmışıdır. Geleneksel DRAMlerden daha hızlı olan bir DRAM çeşitidir. Aynı anda sadece bir tane veri bloğuna erişebilen geleneksel DRAM’lerden farklı olarak; EDO RAM ( ya da EDO DRAM) bir önceki veri bloğunu işlemciye gönderirken bir sonraki veri bloğunu da çağırmaya başlayabilir. Yani son iş tamamlanmadan başka bir iş yapmaya başlayabilir. Erişim zamanları 60 ile 70 ns kadardır.

SDRAM 

Synchronous DRAM (Senkronize DRAM)’in kısaltılmış şeklidir. Geleneksel belleklere göre çok daha yüksek saat frekansında çalışabilen yeni bir DRAM türüdür. SDRAM aslında kendisini işlem yolu ile senkronize eder ve 133 MHZ hızında çalışma kapasitesine sahiptir. Bu EDO RAM’lerin yaklaşık iki katıdır.SDRAM’ler birçok yeni bilgisayarda EDO RAM’lerin yerini almaktadır. SDRAM’Lar nanosaniye yerine MHZ ile ölçülürler. Bu yol hızını ve RAM’in chip hızını karşılaştırmada kolaylık sağlar. MHZ’ler nanosaniyeye çevirilebilir. Örneğin 83 MHZ 12 ns’ye eşittir. 

Günümüzün hızlı bilgisayar sistemleri 100 MHZ’de çalışan CPU yollarını kullanmaktadır. Bu yüzden SDRAM bunlara ayak uydurabilir. Bununla birlikte geleceğin PC’lerinin 200 MHZ veya daha hızlı işlemci yollarını kullanması bekleniyor. SDRAM’in bu oranda yüksek bir hızı desteklemesi beklenmiyor. Bu yüzden de RDRAM gibi yeni bellek teknolojileri geliştirilmektedir. 

RDRAM ya da DRDRAM 

Rambus dinamik rasgele erişimli bellek (RDRAM) saniyede 1.6 milyar byte veri transfer hızını destekleyen bir hafıza alt sistemidir. Alt sistemde, RAM, RAM kontrolör, ve RAM’i mikroişlemciye bağlayan yollar bulunur. Direct Rambus (DRDRAM), Rambus firması tarafından geliştirilen ve 3-D oyunlar ve durmadan işlem yapan multimedya işlemlerinin hızlandırması beklenmektedir.

RDRAM zaten bazı grafik hızlandırıcı kartlarda Video RAM’ın bir parçası olarak kullanılıyordu. 1998 ve 1999 yılına kadar bilgisayarın ana belleği olarak kullanılacağı beklenmiyordu. Direkt Rambus (DRDRAM) DRAM’lerdeki 8 bit yol yerine iki bayt (16 bit) yol kullanılır RAM hızı 800 MHZ’e ulaşmıştır. En yüksek veri transfer hızı saniye 1.6 milyar bayttır. Direct Rambus, verileri RAM’den önbelleğe ya da ekrana taşımak için küme komut işleme (pipelining) yöntemini kullanır. Aynı anda sekiz işlem yapılabilmektedir.