PROJE HAZIRLAMA KURALLARI

 

HOME 

COURSES PAGE

MBA 697 SCHEDULE

MBA 697 SYLLABUS

MBA 697 ANNOUNCEMENTS

  

POSTER REHBERİ

  1. Poster boyutu 50 cm×70 cm (en×boy) ve yönü dikey olacaktır.

  2. Kâğıt kalitesine ve renkli veya siyah-beyaz olmasına ilişkin bir kısıtlama bulunmamaktadır.

  3. Posterlere makul boyutlarda resim veya diyagram koyulabilir.

  4. Poster aşağıda belirtilen bölümleri içermelidir:

  • Amaç

  • Literatür Taraması (veya Özeti)

  • Bulgular (eğer alan çalışması yapılmış ise)

  • Sonuç ve Tartışma

SUNUM VİDEOSU

Öğrencilerimiz danışmanlarına proje raporlarını teslim ederken hazırladıkları posteri sundukları bir video bağlantısını da ekleyeceklerdir. Örnek bir sunum ve video yükleme ile ilgili bilgilendirici bir video için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız. 

Örnek sunum: https://youtu.be/H5TpGmHQzSo

Video yükleme: https://youtu.be/nD5wA04jHoM

RAPORU YAZIM REHBERİ

Sayfa Düzeni

  • Sayfaların Kullanılması: Kağıtların iki yüzü de kullanılabilinir.

  • Kenar Boşlukları: Sayfaların sol kenarından 4 cm, üst ve alt kenarlarından 3 cm, sağ kenarından ise 2 cm boşluk bırakılmalıdır.

  • Sayfa Numaraları: Sayfa numaraları parantez, çizgi vb. işaretler kullanılmadan yazı çerçevesinin sağ üst köşesine yazılmalıdır. Numaralandırma: İç kapaktan sonra bütün sayfalar numaralandırılır. giriş bölümü ile başlayan sayfalar 1, 2, 3, 4 … şeklinde numaralandırıl­malıdır.

  • Yazı Tipi ve Boyutu: Times New Roman ya da Arial tipinde 11-12 pt boyutlarında yazı karakteri kullanılmalıdır. Dipnotlarda, bloklanmış alıntılarda ve çizim ve tablolarda  9-11 pt  boyutlarında yazı karakteri kullanılabilir.

  • Satır Araları: Metin içinde satır aralarında 1,5 satır (18 pt), dipnotlarda ya da bloklanmış alıntılarda 1 satır (12 pt) boşluk bırakılmalıdır.

  • Paragraflar: Başlıklar dahil bütün metin  soldan ve sağdan bloklanmış hizalı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırı da soldan hizalanmalı, girinti yapılmamalıdır. Bloklanmış alıntılarda soldan ve sağdan 1 cm girinti yapılmalıdır.

 Bölüm Başlıkları

  • Birinci düzey başlıklarda bütün sözcükler büyük harfle, koyu ve 13-14 pt boyutlarında yazı karakteriyle yazılır, metin ortalanır.

  • İkinci düzey başlıklarda bütün sözcükler büyük harfle ve koyu yazılır, sol kenardan hizalanır.

  • Üçüncü düzey başlıklarda bütün sözcüklerin ilk harfleri büyük, diğerleri küçük harfle ve koyu yazılır, sol kenardan hizalanır.

  • Dördüncü ve daha alt düzeylerdeki başlıklarda ise bütün sözcüklerin ilk harfleri büyük, diğerleri küçük yazılır, sol kenardan hizalanır.

  • Bütün başlıklar numaralandırılır .

 Raporun Düzenlenmesi

Raporun bölüm ve sayfalarının sıralanması şu şekilde olmalıdır:

Ön Kapak: Ön kapak sırasıyla Logo, Üniversite, Enstitü ve Anabilim Dalı bloğu, Raporun Başlığı, Adayın Adı ve Soyadı, Raporun Türü, Basım Yeri ve Yılı bölümlerinden oluşur Bütün yazılar ortalanır. Başlık 14-18 pt, tamamı büyük harflerle ve koyu, diğer yazılar ise 12 pt ve normal olmalıdır. Raporun türü olarak Dönem Projesi Raporu yazılır (Bkz. Ek 2).

Türkçe Özet Sayfası: Özet sayfasında ortalanmış olarak koyu harflerle ÖZET başlığı kullanılır ve ilk satırda raporun künyesi belirtildikten sonra (Ek 3), tez çalışmasının amacı, kapsamı, kullanılan yöntem ve varılan sonuçlar açık ve öz olarak yazılmalıdır. Özet 300 sözcüğü geçmemelidir. Özet metnin altına “Anahtar Sözcükler” ifadesi yazılarak en çok 10 anahtar sözcük belirtilebilir.

İçindekiler Dizini: Rapor metninde yer alan bütün bölüm başlıkları ve Kaynakça (varsa Ekler) sayfası, İçindekiler Dizininde eksiksiz olarak gösterilmelidir.

Önsöz: Önsöz konulması isteğe bağlıdır.

Metin Bölümü

Kaynakça: Yazar adlarından sonraki satırlar 1 cm girintili olarak yazılır. Yeni bir sayfadan başlamalıdır. Metin içinde belirtilen tüm kaynaklar ‘Kaynaklar' listesi içinde yer almalıdır. Kaynaklar bölümünde kaynaklar alfabetik sıra ile verilmeli,  birden fazla yazarlı Türkçe ve yabancı kaynaklar için son yazarın soyadından önce ‘&' işareti kullanılmalıdır. Kaynakların yazım kuralları ile ilgili olarak da Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan APA formatına uygun olmalıdır. (Bkz. Alıntı Sistemi başlığı)

Ekler: Her ek yeni bir sayfadan başlar ve  Ek 1, Ek 2 ... gibi numaralandırılır,

 Alıntı Sistemi

Metin içinde kaynak gösterme ve kaynakların Kaynakçada düzenleniş biçimleri, APA formatına uygun olmalıdır (http://www.apastyle.org/). Örneklere aşağıda yer verilmiştir:

 Metin içinde kaynak gösterme

Metin içinde kaynaklara atıfta bulunurken yazarların soyadları ve yayın tarihi kullanılır. Örnekler:

Savaş (1985) ...

Savaş'a (1985) göre ...

File ve Smith (1992) ...

File ve Smith'e (1992) göre ...

Martin, Sheldon ve Yaffee (1994)...

Yazar sayısı 3 ile 5 arasında ise, metin içinde geçtiği yerde yukarıda olduğu gibi verilir, yazar sayısı 6 veya daha fazla ise metin içinde ilk geçtiği yerden itibaren Smith ve arkadaşları (1980) olarak verilmelidir.

Cümle sonunda birden fazla esere atıfta bulunuluyor ise kaynaklar parantez içinde alfabetik sıra ile verilmelidir.

... (Doğan, 1987; Kleft ve Dobson, 1990; Smith ve ark., 1980; Winson, George ve Zeng, 1986).

 Metin sonunda kaynak gösterme (Kaynakça)

Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2000a, 2000b. Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski tarihli olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir. Elektronik adresten yararlanılan kaynakta, kaynağın erişilebileceği URL verilir.

Kaynakça Örnekleri:

Dergiden tek yazarlı makale:

Aktay, Y. (1999). Aklın Sosyolojik Soykütüğü: Soy Akıldan Tarihsel ve Toplumsal Akla Doğru. Toplum ve Bilim, 82, 114-140.

Dergiden çok yazarlı makale:

Binark, F. M., Çelikcan, P. (1998). Mahremin Müzakereye Çağrılması ve Yıldo Örneği. Kültür ve İletişim, 1 (2), 197-214.

Elektronik dergiden makale:

Conway, P. (2003). Truth and reconciliation: The road not taken in Nambia. Online Journal of Peace and Conflict Resolution, 5(1).

Tek yazarlı kitap:

Abisel, N. (2006). Sessiz Sinema. Ankara: Deki.

Zizek, S. (2009). Matrix: Ya da Sapkınlığın İki Yüzü. Bahadır Turan (Çev.). İstanbul: Encore.

Çok yazarlı kitap:

Abisel, N., Arslan, U.T., Behçetoğulları, P., Karadoğan, A., Öztürk, S.R. & Ulusay, N. (2005). Çok Tuhaf Çok Tanıdık. İstanbul: Metis.

Editörlü kitap:

Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal Alan. İstanbul: Hil.

Editörlü kitapta bölüm:

Kejanlıoğlu, B. (2005). Medya Çalışmalarında Kamusal Alan Kavramı. Meral Özbek (Ed.), Kamusal Alan içinde (s. 689-713). İstanbul: Hil.

İntihal

Öğrencinin Dönem Projesi Raporu’nun azami benzerlik oranlarına göre incelemeye tabi tutulacaktır. Rapor herhangi bir intihal içermemelidir. Aksinin tespit edileceği durumda öğrencinin doğabilecek her türlü sorumluluğu kabul ettiği varsayılır. Öğrenciler, proje raporuna ek olarak imzalı Etik Beyan sunacaklardır. Örnek Etik Beyan formu Ek 1’de verilmiştir.

 

 

Ek 1: Etik Beyan

 

ETİK BEYAN

Bu çalışmadaki bütün bilgi ve belgeleri akademik kurallar çerçevesinde elde ettiğimi, görsel, işitsel ve yazılı tüm bilgi ve sonuçları bilimsel ahlak kurallarına uygun olarak sunduğumu, kullandığım verilerde herhangi bir tahrifat yapmadığımı, yararlandığım kaynaklara bilimsel normlara uygun olarak atıfta bulunduğumu, dönem projemin kaynak gösterilen durumlar dışında özgün olduğunu beyan ederim.

(İmza)

Öğrencinin Ünvanı (varsa). Adı SOYADI