Tez Özeti  (Ayten MEMMEDOVA)

MEMMEDOVA, Ayten (2001).  Bilgisayar Destekli Eğitimde Rol Alan Formatör Öğretmenlerin Görevlerini Gerçekleştirme Düzeylerine ve BDE Uygulamalarına İlişkin Görüşleri.   (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) Ankara Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. 

Özet -- Abstract 

 

Bu araştırmada, Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE)’de rol alan formatör öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen görevleri nasıl gerçekleştirdiklerine ve BDE uygulamalarına ilişkin görüşleri incelenmiştir.

Araştırma, 31 Temmuz - 25 Ağustos 2000 tarihleri arasında Ankara’da formatör öğretmenlik hizmet içi eğitim kursuna katılan 211 bilgisayar formatör öğretmeni ile yapılmıştır.

Araştırmada, alt problemlere ilişkin verileri elde etmek amacıyla araştırmacı tarafında geliştirilen anket kullanılmıştır.

Verilerin frekans ve yüzde değerleri kullanılarak analiz sonucunda elde edilen bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır.

Araştırmanın sonuçları şöyle özetlenebilir:

  1. Araştırmaya katılan formatör öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun, erkeklerden oluştuğu, 30 ve üzeri yaş grubunda oldukları, meslek liseleri, ilköğretim okulları ve müfredat laboratuvar okullarında çalıştıkları, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görev yaptıkları, üniversite mezunu oldukları, 10 yıl ve üzeri deneyime sahip oldukları, bu öğretmenlerin yabancı dilinin orta düzeyde olduğu ve çalıştıkları okullarda bilgisayar öğretmeni bulunmadığı belirlenmiştir.
  1. Formatör öğretmenlerin tamamına yakınının, 1990 yılından sonra hizmet içi eğitim kurslarına katıldıkları, bu eğitimleri ağırlıklı olarak Marmara, Fırat ve Gazi üniversitelerinde aldıkları ve bilgisayar laboratuvarı bulunan okullarda görev yaptıkları; yarısına yakınının katıldıkları hizmet içi eğitim kurslarını yeterli görmedikleri ve kursların üniversiteler tarafından düzenlenmesini istedikleri belirlenmiştir.
  1. Formatör öğretmenlerin, yarısından çoğunun okuldaki bilgisayar laboratuvarında çıkan sorunları kendi başlarına çözdükleri, öğretmene bilgisayar kullanmada yardımcı oldukları; yaklaşık yarısının çalıştıkları okullardaki bilgisayar laboratuvarını mesai saatleri içerisinde sürekli açık tuttukları; üçte birinden fazlasının çalıştıkları okullardaki diğer öğretmenlere BDE konusunda rehberlik etmek için zaman ayıramadıkları belirlenmiştir.
  1. BDE uygulamalarının başarısında formatör öğretmenlerin etkili oldukları, yöneticilerin BDE uygulamalarını büyük oranda kolaylaştırdıkları, BDE uygulamalarında görev alacak öğretmenlerin özel olarak eğitilmeleri gerektiği, BDE’nin öncelikle başlatılması gereken ders/ders gruplarının fen bilimleri, yabancı dil ve matematik dersleri olması gerektiği, BDE uygulamalarına öncelikle ilköğretim I. kademede başlanması gerektiği, BDE’nin başarısındaki en önemli faktörün hükümetlerin bu konuya verdikleri önem olduğu, okullarındaki öğretmenlerin BDE konusunda büyük ölçüde ilgili oldukları, araştırmaya katılan formatör öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda belirlenmiştir.

home.gif (323 bytes)  Tez Sayfası