Hacettepe Üniversitesi
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
KÜT 655: Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri (Güz 2002)
Yaşar Tonta
tonta@hacettepe.edu.tr

ELEKTRONİK YAYINCILIK VE BİLİMSEL İLETİŞİM

Elektronik yayıncılık (e-yayıncılık) "belgelerin" elektronik ortamlar ve/ya da ağlar aracılığıyla dağıtımı, arşivlenmesi ve bu belgelere erişilmesi olarak tanımlanabilir. E-dergiler, e-bültenler, web sayfaları, önbası (preprint) arşivleri, tartışma listeleri ve haber öbekleri elektronik yayın türlerinden sadece birkaçıdır. Bu derste e-yayınların bilimsel iletişimdeki önemi, e-yayıncılığın basılı yayıncılıktan farkları, e-yayıncılıktaki belli başlı yönelimler ve sorunlar tartışılacaktır. 

E-yayıncılıkla ilgili okuma parçaları bir önceki haftaki ders tanıtım notunda verilmişti. Elektronik yayıncılığın daha ayrıntılı tarihçesi ve özellikle elektronik önbası arşivleri (e-printarchives), elektronik tezler ve gri yayınlar için Correia ve Teixeira'nın makalesine bakılabilir. Benim Bilgi Dünyası'nda yayımlanan "Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler" başlıklı yazımda e-yayıncılıkla ilgili birçok konuya değiniliyor. Yazıda epeyce kapsamlı bir kaynakça var. Konuyla ilgili 1999 yılındaki ders notuna ve 2000 yılında düzenlediğimiz Elektronik Kütüphanecilik Seminerinde yaptığım sunuşun slaytlarına da bir göz atabilirsiniz. Ders notunda gerek basılı gerekse elektronik bazı kaynaklara da atıf yapılıyor. (Seminerde yapılan diğer sunuşların slaytlarına http://www.kut.hacettepe.edu.tr/seminer adresinden erişebilirsiniz. Söz konusu slaytlara önümüzdeki haftalarda da yeri geldikçe başvuracağız.) Sosyal bilimlerde e-yayınların kullanımı ve e-yayınlara yapılan atıflar konusunda yaptığım bir başka sunuşun slaytları da göz atabileceğiniz bir diğer kaynak. 

Amaç e-yayıncılıkla ilgili kapsamlı bir yayın listesi sunmak değil. E-yayıncılıkla ilgili tek tek kitap ya da makaleleri içeren kapsamlı bir kaynakça vermeyeceğim. Yukarıda söz edilen kaynaklar başlangıç için yeterli olur kanısındayım. Ancak Charles W. Bailey'nin " Scholarly Electronic Publishing Bibliography" adını verdiği ve 1990'ların başından beri sürekli güncelleştirdiği (http://info.lib.uh.edu/sepb/sepb.html) kaynakçaya bakabilir ve bu kaynakça üzerinde anahtar sözcüklerle tarama yapabilirsiniz.  Elektronik yayınlarla ilgili güncel gelişmeleri izlemek için Peter Suber'in yayımladığı "Free Online Scholarship" ( http://www.earlham.edu/~peters/fos/index.htm ) adlı dergisine abone olabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz Google vb. arama motorlarından da yararlanabilirsiniz. Kolay gelsin. 


Son günleme tarihi: 07 Ekim 2002
Yaşar Tonta
mailto:tonta@hacettepe.edu.tr