http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/course/spring2011/bby704/bby704dersprog2011.htm


Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

BBY 704 Bibliyometri (Bahar 2011) Yaşar Tonta


Ders günü ve yeri: Perşembe 09:30-12:20 (Seminer Odası)

Öğretmen: Yaşar Tonta (e-posta: tonta@hacettepe.edu.tr; tel: 297 82 04) 

Dersin web sitesi: http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2011/bby704/bby704dersprog2011.htm


Takvim   Okuma Listesi 

Dersin Amacı

Bibliyometri ileri nicel araştırma yöntemlerini de kapsayan bir disiplindir. Yaklaşık 70 yıllık bir geçmişi olan bu disiplin bilgi kaynaklarının analizinde ve toplumsal ve örgütsel bağlamlarda bilginin yönetiminde kullanılan teknikler içermektedir. Bibliyometri bilimsel araştırma alanlarının yapısını ortaya çıkarmak için kayıtlı bilgilerin (kitaplar, makaleler, vs.) özelliklerinin matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle analiz edilmesine dayanan bir bilim dalıdır. Son yıllarda gelişen elektronik yayıncılıkwebometriuygulamalarının da gelişmesine yol açmış, veri madenlemesi, veri görselleştirme vb. gibi nicel analiz teknikleri bilimsel literatürü incelemek için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bilim araştırmaları, araştırma değerlendirme, bilgi yönetimi, çevre taraması, kütüphanecilik ve bilgi hizmetlerinin eniyileştirilmesi gibi çeşitli alanlarda bibliyometriden yararlanılmaktadır.

Dersin temel amacı bilgi yönetiminde kullanılan bibliyometrik yöntemleri incelemek ve öğrencilerin bu yöntemleri kullanarak ampirik araştırmalar yapabilmelerine olanak sağlamaktır. Derste temel bazı bibliyometrik yasalar ve literatür gözden geçirilecek, öğrencilerin bibliyometrik veriler üzerinde analiz yapmaları sağlanacaktır.

Bu derste incelenecek konular şöyle sıralanabilir: bibliyometrinin tarihsel gelişimi; temel bibliyometrik yasalar; bilgi erişim ve arama teknikleri; webometri; veri madenlemesi; bibliyometrik araştırma tasarımları; bibliyometrik verilerin toplanması, düzenlenmesi ve görselleştirilmesi; istatistik veri analizinin bibliyometrik verilere  uygulanması; bibliyometrik veri analizi için kullanılan yazılım ve uygulamaların tanıtılması; vd.

Dersin gerekleri: Derslere devam zorunludur. Öğrencilerin her derse programda belirtilen bölümleri okuyarak, gelmeleri gerekmektedir. Değerlendirmeyle ilgili bilgiler (dersin uygulama kısmı ile ilgili gelişmelere bağlı olarak) derste verilecektir.

 

 

Yaşar Tonta

tonta@hacettepe.edu.tr

Last updated: 17 Mart 2011