1998 yılında, USIA’in bursu ile University of California Santa Barbara’da katıldığım bir eğitim programında, “Amerikan doğa yazını” (kurgu dışı doğa gözlem yazıları) ve yeni bir edebiyat kuramı olarak “çevreci eleştiri” (ecocriticism) ile tanıştım ve araştırmalarımı bu alanlar üzerine yoğunlaştırdım. Bu alanlarda kullanılan kavramların Türkçe karşılıklarını bulma çalışmalarımı başlattım. Kurgu dışı doğa gözlem yazılarını içeren “Nature writing” alanı için “doğa yazını,” daha geniş bir yelpazede kurgusal eserleri de içeren “environmental literature” alanı için “çevreci edebiyat” terimlerinin kullanılmasını önerdim. 1999-2000 akademik yılından itibaren çevreci eleştiri kuramını, Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde ders programlarıma aldım. 2005 yılında yayımladığım Edebiyat ve Toprak Etiği: Amerikan Doğa Yazınında Leopold’cu Düşünce kitabımda, beş tanınmış Amerikalı doğa yazarını inceleyerek “Amerikan doğa yazını” alanını okurların ve türkologların dikkatine sundum.


2008 yılından itibaren, TÜBİTAK destekli doğa eğitimi projelerinde eğitmen olarak görev aldım. Amanoslar Doğa Okulu ve Kaçkar Dağları Milli Parkı Doğa Eğitimi projelerinde ekolojik okuryazarlık üzerine dersler verdim. Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı’nın 2011 ve 2012 yıllarında birlikte düzenlediği Türkiye’nin ilk Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitiminde görev aldım.

2012 - Eğitmen (Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı, II. Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı Esenköy Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Tesisleri, Yalova)

2011 - Eğitmen (Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA Vakfı, Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı Esenköy Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Tesisleri, Yalova)

2011 - Eğitmen (TÜBİTAK 111 B 165 Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Yakın Çevresinde Doğa Eğitimi, Rize)

2009 – Eğitmen (TÜBİTAK 4004 Amanoslar Ekoloji Temelli Doğa Okulu, Hatay)

2008 – Eğitmen (TÜBİTAK 4004 Amanoslar Ekoloji Temelli Doğa Okulu, Hatay)


2009 yılında, 7. Türk Kültürü Kongresi’nde, Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman Horata’nın daveti üzerine “çevreci eleştiri” üzerine bir panel düzenledim. Ülkemizde “çevreci eleştiri” alanında bir ilk olan bu panelde üç meslektaşımla birlikte (Prof.Dr. Scott Slovic, Prof.Dr. Serpil Oppermann ve Prof.Dr. Nevin Özkan) çevreci eleştiri kuramını türkologların dikkatine sunduk. Yine 2009 yılında, Hacettepe ve Ankara Üniversitelerinin iş birliğinde, ülkemizin ilk uluslararası çevreci eleştiri konferansını (The Future of Ecocriticism: New Horizons) düzenledik.

2010 yılında, University of Nevada, Reno, Department of English’de konuk öğretim üyesi olarak bulunarak, bölümün bünyesinde yer alan “Literature and Environment” programını inceledim. Çevreci eleştiri üzerine çalışmalarımı yoğunlaştırdığım bu dönemde kaleme aldığım bir makalemde “restorasyon çevreci eleştirisi” kavramını oluşturdum.

2014 yılında, Çevreci Eleştiriye Giriş: Doğa, Kültür, Edebiyat kitabımı yayımladım.

2019 yılında, 10 yıl önce kavramlaştırdığım “restorasyon çevreci eleştirisi”nin (restoration ecocriticism) metodolojisini, sunduğum iki bildiri ve yayımladığım bir makaleyle (“Evrim Orkestrasının Trompeti Turna”), okurların ve çevreci eleştirmenlerin dikkatine sundum.


AKE 354 Edebiyat ve Çevre
2008-2009 Akademik yılında, “AKE 354 Edebiyat ve Çevre” dersinin içeriğini oluşturarak Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölüm programına kazandırdım. Doğa yazını ve çevreci edebiyatlardan temel eserleri ele aldığım bu derste Türk doğa yazını ve çevreci edebiyatlarına da yer vermekteyim.

AKE 469 Küreselleşme Çerçevesinde Amerikan Kültürü
İlk kez 2012 – 2013 akademik yılı Güz döneminde açtığım bu derste, küreselleşme olgusunu derinlemesine inceleyen edebi ve kültürel eserleri ele alıyoruz. Küresel ısınma, nüfus artışı, gıda güvenliği, toksik kirlenmeler, nükleer tehditler, biyoçeşitlilikte azalma, insan sağlığına gelen tehditler, habitat kaybı gibi küresel konuları dersin odağına alıyoruz. Sonuç, bu dersi alan değerli öğrencilerimizin çağdaş Amerikan edebiyatı eserleri üzerine yazdıkları kısa ve özlü değerlendirme yazılarıdır. Bu yazıları, yeni kaleme alınacak eserlere ışık tutması ve söz konusu eserlerin Türkçeye kazandırılmasına katkı sağlaması ümidiyle, kurduğumuz bu sitede yayımlamaktan mutluluk duyuyoruz.


2010 yılında, merkezi Wisconsin’de bulunan Aldo Leopold Foundation’da Konuk Araştırmacı olarak bulundum. Leopold’un Bir Kum Yöresi Almanağı adlı doğa yazını klasiğini çeviri çalışmalarımı başlattım. 2013 yılında, Bir Kum Yöresi Almanağı’nı (A Sand County Almanac, 1949) Türk okuruna kazandırdım. 2015 yılında A Sand County Almanac dünyayı değiştiren 10 kitabın arasına seçilmiştir.

2018 yılında, modern çevre hareketinin temel kitaplarından, Edward Abbey’nin Çölde Tek Başına adlı eserini (Desert Solitaire, 1968) değerli mezunumuz Demet Sökezoğlu Çakır ile birlikte Türk okuruna kazandırdık.


2010 yılında, Aldo Leopold Vakfı’nın ilk kez düzenlediği Toprak Etiği Liderleri (Land Ethic Leaders) eğitim programına katılarak Toprak Etiği Lideri oldum.

2012 yılında, Hacettepe Üniversitesi ve TEMA Vakfı işbirliğiyle, efsanevi doğa korumacı, yaban hayatı ekoloğu ve doğa yazarı Aldo Leopold belgeseli Yeşil Alev’in (Green Fire) Türkiye prömiyerinin gerçekleştirilmesine öncülük ettim (22 Mayıs 2012).


2014 yılında, Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdum. Halen müdürlüğünü yürüttüğüm bu merkez, ünlü doğa korumacı Aldo Leopold’un “Toprak Etiği” mirasını ülkemizde yaygınlaştırmaktadır. Merkezimizin eğitim alanında, Leopold’un düşüncesiyle uyumlu, ekolojik restorasyon faaliyetlerimiz başlamıştır.

2015 yılında, Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde, Anadolu Turnalar: Biyoloji, Kültür, Koruma sempozyumunu düzenledik. 2019 yılında Anadolu Turnaları: Biyoloji, Kültür, Koruma kitabının eş-editörlüğünü yaparak Prof.Dr. Gonca Gökalp Alpaslan ile birlikte ülkemizin ilk turna kitabını yayımladık.

Merkez Konferans ve Sempozyumlarımız
Anadolu Turnaları: Biyoloji, Kültür, Koruma (sempozyum)
Geyik: Biyoloji, Kültür, Koruma (sempozyum)
Toprağın Sesi Konferansları


I can be contacted by email to discuss potential research supervision. (ozdag@hacettepe.edu.tr)

MA Thesis / Doctoral Dissertations Supervised